26. 8. 2008

Ondra Beneš přelezl legendu: End of Silence 8b+

Location: Berchtesgaden, Německo

Přelez End of Silence 8b+ (10+) se v úterý 26. srpna 2008 podařil ústeckému lezci Ondrovi Benešovi. Cesta od bratrů Huberových na Feuerhorn v Berchtesgadenských Alpách je jeho druhým zářezem v legendární Alpské trilogii. V roce 2006 dal Ondra cestu Beata Kammerlandera Silbergeier 8b+ ve švýcarském Rätikonu. Teď mu už zbývá “jen” přelez nejtěžší cesty z trojice cest - Kaisers Neue Kleider 8b+ od Stefana Glowacze ve Wilder Kaiseru.

Balení před cestou na End of Silence 8b+. V popředí Ondra Beneš, v pozadí Jiří Lautna Lautner.
Práci ve stěně začal Ondra s Jirkou Lautnou Lautnerem na přelomu června a července. Tehdy 350 m vysokou stěnu vyfixovali lany, které zbyly z loňského pokusu Stanislava Kvaka Hovance, a Ondra cestu nacvičoval. Pak End of Silence opustil a se věnoval se mj. výstupu La vita es sibar 9 v severní stěně Eigeru (s Tomášem Tomajdou Sobotkou, vyhnalo je počasí).
Lautna v druhé délce (6c) v cestě End of Silence 8b+.
Koncem srpna se Ondra s Lautnou pod Feuerhorn vrátili. Zlepšili logistiku - při první návštěvě spali hodinu od nástupu v lese, při druhé výpravě si udělali base camp přímo na vrcholu Feuerhornu a do cesty slaňovali. V neděli 24. srpna Ondra cestu nacvičoval, den na to měl rest day a v úterý 26. srpna vyrazil na pokus o RP.
Feuerhorn (výrazný pilíř vlevo).
“Začali jsme v 6.00 ráno slaněním celé stěny a asi v půl deváté jsme byli dole. Lano, co jsme si schovali pod nástupem v díře bylo totál mokré. Lautna ho protáhnul přes osmu a ještě jsme ho vyždímali. Stejně ale bylo mokré a v prvních délkách se dřelo v expreskách,” řekl Ondra.
Obhlídka stěny.
End of Silence je podle Ondry technická cesta a vápno v ní je docela uklouzané. Z chytů převládají trhlinky, kapsičky a dírky a mezi nimi jsou těžké technické kroky. Vypečenost cesty spočívá také v tom, že nejtěžší délka je až devátá v pořadí. Na štand pod ní se Ondra s Lautnou dostali až ve čtyři odpoledne.
Ranní jam na ságo.
“V klíčovém kroku jsem blbě doskočil chyt a spadnul. Nejtěžší místo jsem přitom při každém pokusu dal. Měl jsem z toho dost psycho. Lautna mě ale hecnul a k tomu se ochladilo na 13 stupňů, takže se zlepšilo tření a délku jsem vylezl,” popisuje Ondra. Nejtěžší délku samotnou by dal za 8b místo za 8b+, celkovou klasu cesty ale hodnotí za 8b+. Při lezení Ondra vynechával i některé nýty, které Huberové navrtali tak, že jejich cvakání bylo vysilující.

Cestu End of Silence vynýtovali v roce 1990 Thomas a Alex Huberové. První RP přelez se zadařil Thomasovi až v roce 1994. Vpravo od End of Silence vedou další dva třistametrové prásky od Huberů - Firewall 10 a Monstermagnet 9. Jejich RP se bratrům podařilo v srpnu 2003.
Text: Papouš
Foto: Ondra Beneš

Žádné komentáře:

Okomentovat