29. 3. 2008

In-line v Drážďanech - vyjížďka mezi barokními skvosty

Location: Drážďany, Německo

Zabruslit si po široké cyklostezce na pravém břehu Labe v Drážďanech nás s Manažerkou lákalo už dávno. Poslední březnovou sobotu jsme měli v plánu bruslení - chtěli jsme zakončit lyžařskou sezonu na hřebenech Krušných hor. Ukázalo se ale, že běžek už bylo pro letošek dost. Tak jsme vyrazili na in-liny do hlavního města Saska.

Bruslení mezi barokními klenoty. Vlevo je perla Drážďan, kostel Frauenkirche. Velkolepá stavba byla zničena při bombardování města v únoru 1945, obnovený kostel byl otevřen v roce 2005. Vpravo zdejší katedrála.
Na stezku u Labe jsme nastoupili poblíž mostu Marienbrücke a vyrazili po proudu s tím, že dojedeme, kam až to půjde. Zhruba po 1 km jízdy, během níž jsme minuli bývalou továrnu na cigarety Yenidze, kolesový parník na slepém rameni řeky a beach club, stezka skončila v ulici Moritzburger Strasse. Místní nám řekli, že dál se na bruslích jet nedá.
"Mešita" na levém břehu Labe je Yenidze, bývalá továrna na cigarety, nyní kancelářská budova a dějiště kulturních akcí.
Kolesový parník M. D. Pöppelmann kotví na slepém rameni Labe. Drážďany mají jednu z největších a nejstarších flotil parníků na světě. V plné parádě jsou k vidění na přehlídce, která se koná každoročně na 1. máje.
Otočili jsme se a vyrazili proti proudu. Na protějším břehu zalilo jarní slunce barokní památky, mezi nimiž dominuje kostel Frauenkirche. Prostě kochačka.
Manažerka a ještě jednou Frauenkirche.
Nová drážďanská synagoga byla dokončena v roce 2002. Ta původní podlehla řádění nácků v roce 1938. Stavba má tvar krychle rozkrájené na "plátky". Každý "plátek" je oproti předchozímu o kousek pootočen.
Za mostem Albertbrücke už protější břeh nabízí jen ostalgickou architekturu, pravý je ale plný výstavních vil. Minuli jsme lákavě vyhlížející kavárnu u Růžové zahrady (Rosengarten, pěstuje se tu vice než 100 druhů růží) a dorazili k přívozu spojující městské části Neustadt a Johannstadt. Kousek za přívozem přešel asfalt na cyklostezce do šotoliny. Po čtyřech kilometrech následovala otočka a návrat stejnou cestou k autu.
Bronzový lučištník u Albertbrücke.
U přívozu z Neustadtu do Johannstadtu vyjížďka na bruslích končí.
Vyrážet do Drážďan jen kvůli osmi kilometrům bruslení podél Labe asi nemá smysl. Projížďka na bruslích ale může být příjemným zpestřením výletu za nákupy nebo návštěvy místních památek.
K návštěvě Drážďan patří buřt v housce, tentokrát byl s kečupem. Na hořčici bacha, je docela ostrá.
Bruslení podél Labe v Drážďanech

Poloha: Drážďany-Neustadt
Start: Moritzburger Strasse
Cíl: přívoz Neustadt - Johannstadt
Délka: cca 4 km (tam a zpátky 8 km)
Kvalita asfaltu: většinou perfektní, až na podjezdy pod mosty
Parkování: zatímco najít neplacené parkování v centru na levém břehu Drážďan (Altstadt) je docela fuška, na pravém (Neustadt) jsme našli parkování v Theresienstrasse poblíž mostu Marienbrücke. Bez problémů je i stání v Moritzburger Strasse na začátku trasy.
Tip 1 (od Koukolice): Drážďany si můžete projet na bruslích i v noci. Každý pátek od dubna do října se tu koná noční bruslení ulicemi města. První proběhne v pátek 18. dubna 2008. Účastní se ho i několik tisíc lidí najednou. Více na www.nachtskatendresden.de
Tip 2: www.dresden-und-sachsen.de (info o památkách)
Text: Papouš
Foto: Manažerka a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat