28. 12. 2009

Val Chiavenna - žula u Bergellu + PRŮVODCE

Location: Chiavenna, Itálie
K lezení v údolí Val Chiavenna jsme se v roce 2008 dostali náhodou. Oblast na italsko-švýcarských hranicích je totiž trochu opomíjená - z jedné strany je obklopena krásným horským lezením v Bergellu a z druhé strany rozsáhlou sportovní oblastí v okolí jezera Lago di Como.



Skály u Lago di Como jsme chtěli navštívit i my, ale zapomněl jsem průvodce doma. Naštěstí jsme při příjezdu do města Chiavenna narazili u silnice na skálu z černé žuly - Sasso del drago, kde jsme si docela pěkně zalezli. Také jsme zjistili výbornou informaci, že lezecký průvodce po okolí města je k dostání v informačním středisku a to zdarma.
Ivka v první délce cesty Il pioppo (L1: 6a, L2: 6a+) v oblasti Vho.
Hned ráno jsme naběhli do infocentra pro průvodce a k němu jsme ještě vyfasovali mapku, abychom všechny oblasti bez problémů našli. Průvodce Valchiavenna arrampicare in falesia je útlá brožurka v italštině a němčině s topy cest a popisem přístupu. Kolem Chiavenny je devět lezeckých oblastí, ve většině případů s minimální vzdáleností od auta ke skalám.
Lezení je i vícedélkové, ale je zde také mnoho krátých cest - vybere si určitě každý. My jsme navštívili tři oblasti - již zmiňované Sasso del Drago u silnice, další pěknou oblastí bylo Vho a nakonec nás nadchla úžasná bílá žula v oblasti Prata Sasso bianco.
Sasso del Drago
Oblast Sasso del drago je rozdělena na dvě části. Dolní (Settore inferiore) je u odpočívadla přímo u silnice do Švýcarska, horní (Settore superiore) je schovaná v lese nad tou horní. Dobře si tam zalezete, když vám pálí slunce do zad. My jsme se pohybovali spíše v té horní části, kde jsou krásné dvacetimetrové cesty v obtížnostech 6a - 6b.
Papouš v Gratta e Vinci 5c, dolní sektor Sasso del Drago.

Vho
Druhá oblast se jmenovala Vho podle přilehlé vesničky a má opět dvě části. Stěny nad silnicí (Settore superiore) jsou kolem obtížnosti 6c - 7c a vedou ve skále vylámané při výstavbě silnice. Pod silnicí (Settore inferiore) jsou dvoudélkové lehčí cesty.
Michael v druhé "krystalické" délce cesty Il pioppo (L1: 6a, L2: 6a+), oblast Vho.
Na začátek jsme si vybrali dvoudélkovou cestu Il pioppo (L1: 6a, L2: 6a+), kde jsme se pěkně vyřádili při lezení po krystalech. Ivka je na to zvyklá z Jizerek, takže druhou délku po ničem pěkně vyběhla. Já se trochu zapotil, ale cesta to byla famózní. Jednodélkovky nahoře pak byly zvláštní tím, že skála byla odtěžena v šikmém směru a většina chytů (díry po vrtání) byla orientována stejně. Zajímavé lezení.
Ivka leze Roger Rabbit 6a+ v oblasti Vho. Dolní část "Králíka" vede po šikmých strukturách od vrtáků.

Prata Sasso bianco
Poslední oblastí, kterou jsme navštívili, byla Prata Sasso bianco. Jedná se o krásné, úplně bílé žulové stěny. Skoro jsem nechtěl věřit, že to není vápno. Nejvíce cest je tu v šestém stupni. Výška skal je skoro 60 metrů, a proto jsou některé z cest uvedeny v průvodci jako dvoudélkové. My se vyřádili ve střední části stěn, kde jsou cesty nejdelší. Opět lezení po rovné žule s krystaly.
Jana v cestě Fessura del lavoro 5c, oblast Prata Sasso bianco.

Info

Poloha: Chiavenna se nachází na silnici SS37 (silnice ze Svatého Mořice směrem na Lecco) na švýcarsko-italských hranicích.

Lezení: pevná žula, většina cest je na plotnách či kolmých stěnách. Klasifikace je poměrně poctivá - ve srovnání s Arcem i o dva stupně těžší. Ale je to specifické lezení na žule. Jištění nýty po 2 až 3 metrech.
Průvodce: ZDE v pdf, jinak je k dispozici v informačním centru v Chiavenně na adrese Via C. Chiavennaschi 11
Pár rad: V okolí jsou dva kempy, my jsme je ale nevyužili a dalo se. Chtěli jsem také vyrazit do oblasti Placche di Boggia, ale při příjezdu jsme narazili na zákaz vjezdu a pochopili jsme, že je nutné mít asi povolenku. Nicméně kamarádi, kteří zde byli o rok později, zákaz neřešili a vše bylo v pohodě. Trochu problémem je tu počasí. Tím, že se oblast nachází v blízkosti hor, tak tu víc prší. Koupačka v jezeře Lago di Mezzola, parkování u minipláže ve městě Novate Mezzola, ulice Via al Lido. Supermarket cestou z Chiavenny směrem k jezeru Mezzola, cca 1 km za městem po levé straně.

Text: Michael Vyleťal
Foto: Michael Vyleťal a Iva Kolorenčová

Žádné komentáře:

Okomentovat