4. 9. 2009

Noční brusle v Drážďanech 2009

Location: start bruslí, Drážďany, Německo

Hlavním městem severních Čech se už dávno staly Drážďany. Jezdí se sem za nákupy (místní Ikea je blíž než pražská a často je i levnější) a za památkami, létá se odtud na dovolenou. Po dálnici D8 je to sem z Ústí nad Labem chvilka.

Start nočního bruslení v Drážďanech je u U-rampy v ulici Lingnerallee. Vepředu jede červená dodávka s přívěsem a reprobednami.
Jen pro srovnání: během loňského srpna a září jsem se v Praze vyskytl 3x, zatímco v Drážďanech 7x. Nepřivedly mě sem ovšem shoppingy ani tripy letadlem, ale brusle a Buňka. Saskou metropoli jsme 2x prosvištěli cestou na bruslovíkend do Flaemingu a na Lužická jezera a 5x jsme Dresden vzali na otočku kvůli prima akci: nočnímu bruslení v Drážďanech.
Zájezd z Ústí: zleva Inža, Buňka, Johny25 a Hipík. Buňce vyrůstá z hlavy věž místní radnice (důležitý orientační bod).
Pro rok 2009 připravili pořadatelé pět tras po městě. Každý týden se jede jedna a pak se celý cyklus opakuje. Trasa má okolo 20 kilometrů, po cca polovině je pauza na občerstvení. Startuje se v 21.00 od U-rampy v ulici Lingnerallee v centru města. V čele hada z 1.500 bruslařů (průměrná účast 2009) jede dodávka s přívěsem a reprobednami, na konci dvě sanitky sbírají zraněné, hladký průjezd zajišťuje několik policejních aut a motorek. Organizace je německy dokonalá.
Když se v Drážďanech bruslí, policie zastaví veškerou dopravu. Had bruslařů pomáhají usměrňovat i ordneři v oranžových vestách.
Perfektní je i web pořadatelů nočního bruslení Nachtskaten Dresden. Najdete tu, která trasa se pojede, jaká je pravděpodobnost, že se akce uskuteční (abyste zbytečně nejezdili, když pořadatelé zruší vyjížďku kvůli špatnému počasí), a také fotky z proběhlých bruslení. Loni se jezdilo vždy ve čtvrtek od dubna do září, při letošní, již dvanácté sezoně se chtějí organizátoři vrátit k pátku.
Bruslení po nočních Drážďanech nás chytlo s Buňkou natolik, že jsme se do Drážďan vydali hned 4x po sobě v srpnu. Já si ještě zajel zkompletovat celou pentalogii první čtvrtek v září, kdy Bůňa kvůli práci nemohla. Vlahé srpnové večery v kulisách osvětlených barokních skvostů se ukázaly být bezva prostředím pro seznamovací fázi :-)    

Trasy v roce 2009  

1. trasa - SRD
19 km, pauza po 8,5 km
hodnocení: ***
Trasa sponzorovaná drážďanskými metaři (Stadtreinigung) byla jedna pohodová rovinka, na seznámení s terénem ideální. Naučili jsme se překonávat tramvajové koleje - dají se přejet i přeskočit. Ordneři, což je doprovod bruslařů v oranžových vestách, před nimi křičí: "Die Schienen".
Hipík relaxuje na zastávce trasy SRD.

2. trasa - Megafit
18 km, pauza po 8,5 km
hodnocení: *****
Výtečná dynamická trasa s výživnými sjezdy v tunelech. Organizátoři výborně využili potenciál města. V některých sjezdech mě vrtalo hlavou, jestli demontáž brzdy z bruslí byl ten nejlepší nápad. Megafitku jsem si chtěl dát ještě jednou, ale už na ní nedošlo.
Downhill tunelem na Megafitce.
Foto: Bettina Niesar, www.nachtskatendresden.de

3. trasa - Elbe Park
22,7 km, pauza po 15,3 km
hodnocení: *
Trasa sice dlouhá, ale kolejnatá až běda. Vedla mj. kolem hrobu Karla Maye a místní Ikey. Moc jsem z ní nadšen nebyl (zmlsán Megafitkou), ale výhledy na baroko na Starém Městě (Altstadt) byly impozantní.
Muž-brusle.
Foto: Bettina Niesar, www.nachtskatendresden.de
Johny25 v zápalu jízdy na okruhu Elbe Park. Dáma vpravo se raději kryje.
Foto: Bettina Niesar, www.nachtskatendresden.de

4. trasa - Kautasit
22,7 km, pauza po 10,5 km
hodnocení: **
Na tomto kolečku byly nejhodnotnější výhledy z levého břehu Labe na zámky na pravém. Průjezd po nábřeží ale kazilo neustálé buzerování ordnerů, aby se bruslaři drželi na pravé straně silnice.
Sup (uprostřed) velmi dbá na oblečení přiměřené situaci. Jako přátelské gesto vůči německým sousedům volil kominaci černé, žluté a červené. 
Foto: Bettina Niesar, www.nachtskatendresden.de 

5. trasa - Drewag
21 km, pauza po cca 14 km
hodnocení: ****
Rozhodně nic pro dřeváky. První část do kopce a pak pořád z kopce dolů. Brutus sjezdy s nepěkně vyhlížejícími tlamami. Opět úvahy o brzdě. Kvůli těm downhillům bych si ale Drewaga dal ještě jednou.
Chlapík s reprákem je maskotem nočního bruslení v Drážďanech. Přes reprobednu má potah ve tvaru ještěra nebo soba.

Info

Vybavení: helmu a chrániče určitě s sebou, o pády a drobná zranění není nouze. Doporučil bych i brzdu - bez ní byly sjezdy na 2. trase (Megafit) a hlavně 5. trase (Drewag) docela mazec. Hodí se lahev s pitím, občerstvení se dá koupit při hromadné pauze u stánku.  
Příjezd: z dálnice A 17 odbočíte na sjezdu Dresden - Zentrum a po čtyřproudovce dojedete až do centra (cestou podjedete železnici u hlavního nádraží). Až budete mít po levé ruce věž radnice a po pravé U-rampu v ulici Lingnerallee, jste skoro na místě. Objedete celý blok a v přilehlých ulicích si najdete místo k parkování.  
Web: nachtskatendresden.de

Text a neoznačená fota: Papouš

4 komentáře:

  1. Datum: 13.01.2010
    Titulek: tratě
    No Filipe, ten Elbepark, byl vzhledem k předchozí prochlastané noci tak ideální, abychom vypotili alkohol, bejt ten den Drewag, tak si myslím, že bychom nedopadli dobře. Jinak, přiště mi řekněte, co budem cestou míjet a oté hrobce Karla Maye jsem nevěděl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 14.01.2010
      Titulek: Re: tratě
      Vo tom hrobu jsem netušil, všimnul jsem si ho, až když jsme ho míjeli :)

      Vymazat
  2. Datum: 08.01.2010
    Titulek: Pěkná alternativa
    Zdar Papouši!
    Ti němci jsou fakt důslední,viď? Když bruslit, tak pořádně i s policejním kordonem. Já jsem si letos na silváče stoupnul na normální brusle. Ten čtvrt století výpadku byl znát, ale rozjezdil jsem to. Moje majitelka se taky rozšmajdala a řekli jsme si, že si půjčíme v létě inlajny a zkusíme, co to udělá. Takže když přežijeme zkušební provoz, určitě prubneme i něco z tvého repertoáru.
    Měj se!
    *LdS*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 11.01.2010
      Titulek: Re: Pěkná alternativa
      Zdar Leonardo,
      bruslení je prima doplňková záležitost k lezení (která se dá praktikovat třeba ZDE - http://papous.webnode.cz/news/za-lezenim-az-do-ase-rudolfstein/ :-)), ale obstojí i jako samostatná disciplína. Kór u dederónů na Lužickejch jezerech a ve Flaemingu. U Lužickejch jezer se v létě i vykoupeš, zasurfuješ, zakajtuješ a svezeš na lyžích :-) Ve Fleamingu natočíš za víkend stovku na bruslích jak nic. Stojí to za to.

      Vymazat