2. 2. 2011

Běžky v Les Menuires - volume II.

Location: Les Menuires, Francie
Dva roky tamu nazád jsem tu popisoval možnosti běžkování ve skiresortu Les Menuires v údolí Vallée des Belleville, které je součástí největší světové lyžařské oblasti Tři údolí. Co čert nechtěl - letos jsem měl možnost sem vyrazit znova, s horskou vůdkyní Buničinou. Neupejpali jsme se a přibalili i běžky.

Lojpy v Plan de l'Eau od dolní stanice stejnojmenné lanovky.
Mountainguidka Buničina na menýrském manšestříku.
V Les Menuires vyjede autobus až ke sportovnímu centru. Od něj na běžky musíte kolem kostela až ke kyblíkoidní lanovce a tou dolů na dno údolí a podél potoka na běžkopisty.
Tentokrát jsme ovšem dleli v horní části údolí ve Val Thorens. Do Les Menuires jsme se museli dopravit kyvadlově: shuttle busem. A hned jeden tip - ve středu jezdí jeden navette (tak tu říkají shuttle busu) mezi Val Thorens a Saint Martin de Belleville zadarmo. Jízdní řád zde. Středa je ideální, protože jeden už má sjezdovek plný zuby a běžky jsou vítaná změna.
Pro větší obrázek klikni na mapu.
Frčí tu i sněžnice.
Středa na Hromnice. Čas odjezdu autobusu v 9.15 je celkem milosrdný. Plán je pokosit 3,5km okruh Plan de l'Eau (na plánku v červeném oválu Návštěva 2011) a fakultativně se sklouznout údolím do 8,5 km vzdáleného městečka Saint Martin de Belleville (fialový ovál Návštěva 2011). Na nebi ažur, soleil pere.
Potůček, kolem něj vrbičky, rovinka, vymetená obloha. Lahoda.
Tuhle prima mapku s běžeckými trasami, cestami pro pěší a chůzi na sněžnicích si můžete nafasovat v infocentru v Les Menuires. Je dobrá.
Čumim, jak dlouho trvá, než autobus sešněruje serpentýny z Val Thorens do Menuires. Na sjezdovkách to zabere asi desetinu času. Na běžky by se taky dalo jet po sjezdovce a nazpátek lanovkou Plan de l'Eau. Ale je to trochu krkolomnost.
Místní patron (asi).
Všebořická Neumannka na (hojně využívaném) svačinka-pointu. Nadmořská výška v kombinaci s extrémními výkony si vyžádaly i polknutí svačinářovy bagety (vzdal se jí dobrovolně). Kamenná salaš v pozadí je WC.
Běžkopisty v Plan de l'Eau byly pro horskou vůdkyni jak vyšitý. Stopa se motá po plochém údolí potoka, odpočinková lavička je v dosahu, catering byl naštěstí ready, počasí při smyslech, takže pohoda. Více v přiloženém celovečeráku. Kroužení v Planu bylo shledáno dostačujícím, takže na trip do Svatého Martina nedošlo.
Pro větší obrázek klikni na mapu.
(Ne)převýšení místních stop jsem si dvakrát zpestřil odbočkou na stezku pro pěší (žlutá linie na plánku), která je taky perfectly groomed, akorát trochu víc do kopce. Zázemí areálku je prima - jedna z kamenných salaší ukrývá nóbl WC, jsou tu lavičky a rošty na grilování. Jen pár kroků je hospůdka u silnice. 

Lezecká stěna v Saint Martin

Plán činností jsme letos ve Třech údolích splnili na 95%. Zbývajících 5% mělo vyplnit lezení na umělé stěně v Saint Martin de Belleville. Tatok taškařice byla naplánována - kvůli přiměřenému dopravnímu spojení a otvíračce stěny - na konec týdne. Nakonec na ni ale nedošlo, protože únava materiálu byla již značná a horská svůdkyně mělá naražené rameno po pádu na lyžích. Ani to nemrzelo.

Kus Čech ve Francii - stěna v Saint Martin de Belleville je Made by Makak.
Foto: Makak.cz

Info - lezecká stěna v Saint Martin de Belleville
Melle Lamouret Laura
(pokud budete chtít na stěnu kontaktujte Lauru po telefonu nebo mailem)
vie.associative@mairie-smb.com
tel.: +33 (0)4 79 00 10 09
Mairie de Saint Martin de Belleville
Service vie Associative
vstup: 7 € (2011), na lezení delší než 3 dny je nutno zakoupit průkaz Francouszkého alpského klubu CAF za 79 €
Otevírací doba (2011)
po 18.00 – 22.00
út 17.00 – 19.30
st 20.00 – 22.30
čt 18.00 – 22.30
so 18.00 – 22.00
POZOR: je nutné mít vlastní matroš na lezení
Special thanks to Maminečka.
Text: Papouš
Foto: Buňka a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat