5. 7. 2011

Dreveník a Skalka pri Trenčíně

Location: Slovensko
Hlavní message lezecké části Slovakia PWN Tripu 2011 je, že budova krajského úřadu v Ústí nad Labem, tzv. Vana, je obložená travertinem. Buničině jsem to opakoval jako kolovrátek, aby to zafixovala a při pohledu na ústeckej vejbor si vzpomněla na lezeckou oblast Dreveník.


Z travertinu, což je v podstatě nažloutlý vápno s dírkama, jsou masivky a věžky rozeseté podél stejnojmenného kopce, který stojí poblíž dominanty Spiše - Spišského hradu. Vyrazili jsme sem po bruslungu v Popradu.
Dreveník jsou travertinové věžky a masivky s výhledy do kraje. Bílá tečka mezi skalami je fotogenický kostel v Žehře.
Buničina kosí trojku.
Sud v pětce.
Místní lezci.
Východiskem ke skalám je víska Hodkovce. Trochu jsme se obávali složení místního obyvatelstva (resp. % "nepřizpůsobivých"), ale je to v pohodě. Auto necháte u koňské farmy a přes pastviny to švihnete do kopce ke zdaleka viditelným skalám.
Čtyřka na závěr.
Středem stěny vede oblíbená buněčná trojka.
Pohled na skály a kobyly.
Spišský hrad od Hodkovců.
Lezení na Dreveníku je příjemné a krajinově vděčné. Travertin je slušně chytovatý, cesty jsou pěkně odjištěné a obtížnost cest je popsána u nástupů. Dílčího průvodce jsem našel zde, na zbytek jsme se doptali lezců ve skalách. Zkonzumovali jsme jednu trojku, pětplusku a čtyřku.
Spišský hrad od Spišského Podhradí.
Kostel ve Spišské kapitule.
Thurův dům v Levoči.
Levočská radnice je renesanční masterpiece.
Výhledy ze skal jsou spektakulární - na jednu stranu monolit Spišského hradu, na druhou údajně nejfotogeničtější kostel na Slovensku v obci Žehra. Přes Žehru jsme se vraceli zpátky do Spišského Podhradí a cestou jsme narazili na opravdové inferno. Mezi oběma místy je ozajstný romský slum. K fotodokumentaci místních chatrčí jsme ovšem nenašli odvahu.
Skalka pri Trenčíně.
Buničina zahnaná do kouta.
Sud v krutočtyřce.
Playa u Váhu. Luxus.
Druhou navštívenou oblastí na Slovensku byla Skalka pri Trenčíně. Průvodce je ke stažení zde. V Trenčíně jsme se vyskytli za účelem návštěvy festivalu Pohoda. Skalka je trochu oklouzaná, naše kroky vedly do kouta vlevo od nejmarkantnějších převisů. Dva trojkové koutky sedly pěkně, čtyřka vlevo od nich byla ale vomaštěnej masakr.

Výhodou Skalky pri Trenčíně je přilehlá řeka Váh. Na plážku s oblázků kousek od skály jsme se jezdili koupat po celou dobu našeho pobytu na Pohodě. Proud je tu vcelku svižný a nechat se jím unášet je legranda. Krátce k Pohodě - zaujali SantogoldFM Belfast a Imogen Heap, zklamáním byl naopak Moby a jeho ozvučení.
Text: Papouš
Foto: Buňka a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat