21. 10. 2011

Cuevas del Drach - jeskyně s hrající pramicí

Location: Cuevas del Drach, Španělsko
Dračí jeskyně - Cuevas del Drach, byť je to jedna z největších turistických atrakcí na Mallorce, byla jasným POI letošního Mallorca PWN Tripu. Lákala nás konfrontace s demänovskými dírami a také hudební produkce na podzemním jezeře, kterou na stránkách jeskyně avizují.

Kachlíková výzdoba na správní budově Dračí jeskyně. Španělové plácaj kachle všude, asi nějakej národní zvyk.
Sud u kasičky.
Navíc to do Porto Crista na východním pobřeží ostrova, kde jeskyně je, bylo z naší základny v Cala D'Or jen kousek. Proměnlivé počasí a nedaleká zátoka Cala Magraner s hvězdičkovými čtyřkami daly prvnímu dni na ostrově jasné kontury.
Totok asi je ten drak. Šutr tvarovanej pěkně, máme ho i na magnetu, kterej ale záhadně zmizel.
Pod jeskyní je menší cala - zátoka. Je jich tu hafo a díky jejich skalnatému charakteru je na JV pobřeží ostrova hafo možností pro DWS.
Vlez do Dračí jeskyně je za mrzkých 11,50 € za hlavu, ale zase tu po vás nikdo nechce 7 € za díru + 5 € za parkování jako na Slovači. Jeskyně je krasavice, krápníková výzdoba mi přišla bohatší než v Demänovské jaskyni slobody. Prohlídka je 1,2 km dlouhá a zabere hoďku.
A jde se do nory.
Krapoše.
Jezero Martel na konci prohlídky je maso. Na stránkách jeskyně píšou, že je považováno za jeden z největších podzemních rybníků na světě (177 m délka, 30 m šířka). U jezera je cosi jako hlediště letního kina - řady dřevěných lavic na svažujícím se betonovém plateau.
Jezero Martel s nasvícenými pramicemi na titulní straně jeskynních stránek.
Repro: cuevasdeldrach.com
Krapoše.
Vepři usednou do lavic, místní huhla jim nasype info o jeskyni v pěti jazycích a pak začne show. Na rybník zahalený do tmy se vydá pramice s osvětlenými boky se čtyřčlennou kapelou - 2 x housle, cello, harmonium - a za hry světel spustí jeden ze čtyř tklivých kusů z programové nabídky (mj. Chopin a Offenbach).
Krapoše.
Krapoše.
Celá taškařice, kterou tu provozují již od 1935, trvá asi 10 minut. Jako cynickýmu dobytkovi mi to přišlo spíš legrační než dojemný. Pak se člověk nechá buď krátce svézt po jezeře na pramici, nebo jej přeběhne přes betonový most.
Podzemní voda.
Krapoše.
Z čoho jsem ovšem byl perplex, byla temperatůra v díře. Buničinu jsem před vlezem strašil, že vevnitř bude standardních 8ºC jako v českých jeskyních. V Cuevas del Drach je ovšem 20ºC. Maso.
Po jeskyni následovala libová lezenice v Cala Magraner a koupel v moři. O tom v separátním ártiklu příště.

Info Cuevas del Drach



Otevřeno
1. 11. - 31. 3. prohlídky v 10.45, 12.00, 14.00, 15.30
1. 4. - 30. 10. prohlídky v 10.00, 11.00, 12.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00
zavřeno 25. 12. a 1. 1.
Vstupné
11,50 € za osobu
IMPORTANTE: neberou platební karty, moulové
Text: Papouš
Foto: Buňka a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat