25. 3. 2012

Tour de kamélie - kvetoucí nádhera v Sasku

Location: Zuschendorf, Německo
Na začátek aktuální info - pokud chcete tenhle kvetoucí blázinec stihnout, měli byste si pospíšit. Dávám tomu ještě tak nadcházející víkend a pak to asi půjde smykem. Blázincem se myslí kvetení kamélií na dvou saských zámcích - Zuschendorfu v Pirně a Pillnitzu v Drážďanech. A fakt to stojí za to.

Vlastivědná cedule-hnědka to začala. Foto chabé, foceno z vozu.
Na parkovišti u zámku Zuschendorf řádí jmelí.
Zámek Zuschendorf.
Květy kamélií jsou všude.
Příběh začíná cedulí-hnědkou u dálnice A17 z Drážďan do Ústí nad Labem. Stojí kousek od Pirny a stojí na ní Kamelienschloss Zuschendorf. X-krát jsem kolem ní jel a nutil se si zapamatovat jmého zámku, abych sem mohl vyrazit na čučku. Ani jednou se to nepovedlo, naštěstí metodou UTFG se podařilo najít, kde Schloss stojí. Čas na jeho přepad připad na neděli 25. 3. 2012.
A páč štěstí přeje připraveným, den před dnem D vyklopil iDnes, že v Pillnitzu kvete obří, 250 let stará kamélie. Hned se z toho vyklubal trip se dvěma atrakcemi jak řemen.
Kamélie je koncentrovaná nádhera, která nepotřebuje komentář.




Zámek Zuschendorf hostí každoročně v březnu - letos až do 9. dubna - výstavu kamélií. Zdejší sbírka patří mezi nejvýznamější v Evropě a základy jí na začátku 19. století položil business rodiny Seidelů.





Uvnitř zámku jsou k vidění květy jednotlivých odrůd (celkem jich je cca 250) + komnaty vyzdobené na téma Kamélie v literatuře. Krásné květy se promítly např. v díle Honoré de Balzaca a dalších (Bulgakov, Dumas mladší) a vy z nich uvidíte "oživlý" obraz doplněný kaméliemi.
"Oživlý" balzakovský obraz.




Interiéry zámku ovšem show - za snesitelná 4 € (parking zdarma!) - nekončí. Je potřeba se vydat i do kopce ke skleníkům. Je to maso, všude samé keře poseté květy nebo pupeny. Krása stíhá nádheru. V úplně horním skleníku si můžete kamélii koupit.


Buňka čuchá ke kamelii. Ta ale nevoní nijak.

Buničina se také rozhodla mít jednu kamélii doma, byť je její pěstování celkem fuška. K nákupu jsme ale využili obchod vedle zámecké kasy. V nabídce byl kus za 6,50 €, dva za 10,50 €. Byla to past, poněvadž cena nebyla za květináč s kytkou, ale za počet šlahounů v květináči. Samozřejmě, že jednošlahounové kamélie vůbec nebyly skladem, čili pětka a padik padly. Ale kytka - odrůda Pink Diddy - je fešanda.
Šťastná Buňka se svou novou Pink Diddy.



Kamélie je příbuzná čaje a nese jméno po brněnském rodákovi Josefu Georgovi Kamelovi. Na jeho počest ji pojmenoval švédský botanik Carl von Linné, který zavedl systém do pojmenovávání kytek a zviřátek. Linné vůbec rád dával kytkám jména po svejch kámoších - třeba po Rudbeckovi, kterej ho učil.  




Na mírně nepřehledných, ale sympaticky informativních stránkách zámku Zuschendorf je mimochodem i výživná stať o pěstování kamélií v Čechách. A kaméliemi zdejší květinové taškařice zdaleka nekončí - od 21. dubna do 6. května tu bude výstava azalek a rododendronů, později i výstava hortenzií a bonsají. Viz ZDE.   
Zámek Pillnitz.
Skleník kolem megakamelie. Posouvá se po kolejích v popředí.
Megakamélie bez skleníku.

Repro: wikipedia
Květů je údajně 35.000.
Z Zuschendorfu jsme se přesunuli do Pillnitzu na druhý highlight dne. V zámeckém parku je od roku 1801 vysazená kámelie, které má podle Wikipedie 35.000 květů. Poněvadž kamélie mrazy moc nemusí, stavěl se od nepaměti kolem kytky na zimu domek. Jednou shořel a keř dal i dvacetistupňové mrazy. Od roku 1992 obklopuje megakamélii (9 metrů na výšku, 11 metrů v průměru) speciální skleník. Když je zima, tak chrání, v teplém období ho odsunou a keř stojí samostatně. Vlez do skleníku je 1,50 €.
Kmínek.
Rudožluto.
Skleníček má i vyhlídkový ochozík.
Na závěr si neodpustím výlev. Z Tour de kamélie mám tak nějak povznášející pocit. Zase se nám ze Saska podařilo vyzobnout dva kvalitní kousky. Tento způsob exploatace sousedů mi ba.

Text: Papouš
Foto: Buňka & Papouš 

9 komentářů:

  1. Datum: 02.04.2012
    Titulek: Buňka
    Už Buňka voní?

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 27.03.2012
    Titulek: výstava v Praze
    V konírně Trojského zámku je do 1.4. výstava kamelií - mnohem menší.
    Odkazují na německé lokality. Nejstarší kamélie v ČR jsou v liberecké botanické zahradě. Taky Na Slupi v Bot.zahr. UK. Taky jsem si koupila za 200 Camellia japonica rubra - čili červená. Nejhezčí jsou asi bílé.
    Drak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 27.03.2012
      Titulek: Re: výstava v Praze
      Výborně!

      Vymazat
  3. Datum: 27.03.2012
    Titulek: výstava
    Jsem překvapena Křivinkovským širokým okruhem zájmů! :-D
    Tudíž směle doporučuji k návštěvě:

    http://www.botanicka.cz/buxus/generate_page.php?page_id=4462

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 27.03.2012
      Titulek: Re: výstava
      Vystava kamelii je i v Praze: http://goo.gl/ExoeM

      Vymazat
    2. Datum: 27.03.2012
      Titulek: Re: výstava
      Jinak teda - kytky, ani kamélie tu nejsou poprvé. Viz poslední foto zde: http://goo.gl/ujuVO

      Vymazat
  4. Datum: 27.03.2012
    Titulek: Buňka
    Tak koukám, že už máš doma ženu s kaméliemi... :-), zdravíme

    OdpovědětVymazat
  5. Datum: 26.03.2012
    Titulek: Kamélie
    A co nějaký popínavý vertikály!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 27.03.2012
      Titulek: Re: Kamélie
      Dobrej postřeh! Zapomněl jsem dodat, že Zuschendorfu pěstujou asi 200 druhů břečťanů. Jestli jde vo lezení, tak časem snad nějaký bude.

      Vymazat