28. 9. 2015

Skalka u Arnultovic - další jurskej kousek v New Bohr City

Location: Nový Bor, Česko
Borská skalka alias Čedičová skála u Arnultovic je dalším přírůstkem do Jura-like terénů v okolí Nového Boru. Na skalce se kdysi lezlo, teda asi spíš hákovalo, ale časem zarostla. 

"Vždy se jmenovala Arnultovická skalka, častěji Skalka u Arnultovic. Lezli jsme na ni v šedesátých letech, ale lezlo se na ni již před válkou," napsal mi místní lezec Jarda Voldřich.
Z náhorní strany vypadá Borská skalka jako Half Dome v Yosemitech.
Těhule si chystá štand na zachytávání Suda.
Po hraně mezi S a V (ta hladká) stěnou vede pěkná trojkočtyřka.
Domorodci se toho nebáli a ze zapleveleného a lámavého kusu šutru nedávno vypajcrovali, vycvočkovali a vyklučili parádní lezeckou destinaci, která se bude líbit bojsům, softmoverům i zelenáčům. Za to palec nahoru!

Leze se, jak patrno z názvu, na čediči pěkné kvality. Nýtovitost a borhákovitost hustá, co cesta, to štand s řetězem. Z náhorky skalka připomíná trochu yosemitský Half Dome – ve V hladké stěně, která bývá očazená od kouře z táboráků, jsou vynýtované nějaké dardy. Na hraně V a S stěny vede pěkná trojkočtyřka. North face má 10 m, je poklopený a protíná ho pár zarostlých a rozchrastaně vypadajících směrů. Na náhorní straně je pěkná loučka, kde se bude líbit batolatům i pejskům.


Arnultovická skalka z náhoří skýtá loučku pro batolata a Sandyhundy.
Hlavička v nejlevější cestě Z stěny. Příjemná pádlovačka převisem, pak vrcholová plotna - dohromady tak za 4. Vpravo je největší převis na Borské skalce.
A ještě jednou stejná cesta.
Nejtěžší lezení je v převislé Z stěně, která z loučky padá do údolí. S Hlavičkou jsme si dali cestu v levé části s lehkým převískem a příjemnou vrcholovou plotnou. V J 25m údolní stěně jsme se pak v neděli 27.9.2015 dokrmili dvěma, tipuju, čtyřkami. Ptal jsem se místního řízka Vismyho, jak průvodce a bylo mi řečeno, že je under construction. Nejtěžší cesty v převise bych od pohledu tipoval tak kolem 7 - 8 UIAA. 

Štandovitost je tu mocná. Na rybu stačí 50m lano.
Hlavička v jedné z údolek.
Stožár na vrcholku skalky je viditelný i z hlavního silničního tahu DC - LB.
Borská skalka nabízí cca 20 cest a lezení tak na půl den. Z vršku jsou pěkné výhledy na Lužické hory, Ralskou pahorkatinu i České středohoří. Nabízí se kombinace s nedalekým Kašparákem, ev. Ortelem a budoucnu i s nedalekou supertajnou oblastí X64, která nabídne asi nejtěžší dardy na místních čedičích. Z New Bohr City se stává centrum kvalitního plezír-lezení. 


Hlavička pod vrcholem jedné z údolek.
Paní Ovaryová na vršku.
Údolka je na jih, ale trochu ji stíní stromy.
Výhled na New Bohr City, dominantní kupa je Kašparák.
Přístup: od Lidlu v Novém Boru se dáte uličkou, která odbočuje z hlavní ulice před supermarketem (cestou z města je to odbočka doprava, cestou od DC doleva). Asi po 300 m dojete an téčko a tady se dáte doleva, podjedete pod mostem (hlavní tah DC – LB) a první smysluplnou odbočkou (tou úplně první ne, vede k někomu na dvorek) doprava. Vyjedete do kopce – nalevo domky, napravo louka, přes kterou vede polní cesta ke skalce. Auto nechat u silnice.




Text a foto:
Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat