26. 6. 2016

Mimoňské lesy 1 - inline mezi šiškami a vlky

Location: Hájovna Trojzubec u Hradčan, Česko
Mimoňské lesy 1 je libová bruslotrasa kousek od Máchova jezera. Její (ne)výhodou je poloha v lese. Plusem je, že je relativně ve stínu, mínusem pak fakt, že na zdejší kvalitní asfalt padají šišky a větvičky z okolního boru. Inlajnistka Hlavička rozhodla, že ML1 zkonzumujeme v neděli 26.6.2016.

Na ML1 v bývalém vojenském prostoru Ralsko se dostanete po silnici spojující Doksy a Mimoň. Po výjezdu z Doks minete po pravé ruce ptačí rezervaci Břehyňský rybník a po několika km Vás zastaví jediné stavení - vlevo stojící hájovna Trojzubec. Naproti té je je parkoviště s posezením a z ní začíná ML1.
Vyrazit k Hradčanům den po bouřce nebylo úplně ideál, protože vítr sházel na cestu klacky a šišky. Při troše pozornosti se jim dá vyhnout, když ale čumíte po houbách u cesty, je z toho tlama, naštěstí do měķkého okraje lesa.
A les je určitě to, za čím sem vyrazit. Je to klasika Máchova kraje - světlý borový lesík plný borůvek a hub. Po 2 km můžete odbočit na vrch Víšek, kde je věž se železitou pokličkou a dalšími útvary z železitého pískovce. Zastávka je součástí nedávno otevřeného Geoparku Ralsko. Na výlet mimo stezku je ale lepší se přezout.
Bruslotrasa končí po 5,5 km u silnice Mimoň - Mnichovo Hradiště. Je lehce zvlněná, ale kopečky se dají v pohodě sjet. Jen bacha na ty šištice a možná i vlky, kteří sem nedávno přitáhli z Německa.
Text a foto: Papouš
Parkoviště naproti hájovně Trojzubec na silnici mezi Doksy a Mimoní.
Po 2 km je odbočka na vrch Víšek.
Na Víšku jsou kyzy aka železivce.
Mimoňské lesy 1 vedou krásnými borovými lesy plnými hub a borůvek. Hlavička si užívala hlavně kličkování mezi šiškami.
Po předchozí bouřce byla trasa plná větviček a šišek.
Hvozdík kartouzek aka Slzičky Panny Marie.
Na jednom místě trasy bylo i trochu hlíny. Jinak asfalt perfektní.
Hlavička fotí JayKaye žužlajícího slona. Konec trasy je po 5,5 km u silnice Mimoň - Mnichovo Hradiště.



Žádné komentáře:

Okomentovat