20. 7. 2016

Oborský rybník - ledová louže v Labských pískovcích

Location: Oborský rybník, Sněžník, Česko
Když je v údolích pod horami na severu vedro, je lepší vyrazit za koupáním do vyšších nadmořských výšek. Rybníky v Krušných horách a Labských pískovcích jsou většinou jen louže, je v nich ale čistá a studená voda. Tip na jeden takový jsme dostali od Plšice a ve středu 20.7.2016 jsme se ho vydali zkontrolovat. Oborský rybník leží v nadmořské výšce 520 m podlíž obce Sněžník na Děčínsku.
Přístup je jednoduchý - ze Sněžníku pojedete směrem na Maxičky a v ostré pravotočivé zatáčce za obcí zaparkujete auto. Ideálně si v něm nenechávejte nic cenného, protože v okolí Sněžníku a Tisé se auta často vykrádají. Z parkoviště se dáte po asfaltce (nový asfalt - viděli jsme tu 3 kolečkové lyžaře, trasa má asi 1,5 km v jednom směru) severním směrem na Soví Bránu a hranice s Německem. Po asi 300 m uhnete doleva na lesní cestu a po půl km jste u Oborského rybníka. Nemůžete ho minout, je označen cedulí.


Oborský rybník je veliký zhruba 30 x 50 m a je u něj stojan na kola, lavička a krytý přístřešek s lavicemi, stolem a ohništěm. Malá travnatá pláž má pozvolný sklon a pro děti je v pohodě. Voda je čistá, jen místy zarostlá vodními trifidy, což pořeší plavání na zádech. Na žádné velké rozplavby to není, voda je tu fakt studená. Ale na osvěžení a piknik u rybníčka je to tu jak zrozené.
Text a foto: Papouš
Oborský rybník je vyznačen cedulí.
Hlavní pláž s Hlavičkou a JayKayem má dost slunce i v pozdních odpoledních hodinách.
Je tu i kryté posezení s ohništěm.
Stojan pro kola a lavička.
Pijavice jsou prý indikátorem čisté vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat