3. 7. 2016

Papouščí skála - lomozná, přelidněná, ale prima klettergarten u Vltavy

Location: Papouščí skála, Český Krumlov, Česko
Švédky článek u Jandíka - V Krumlově by chtěl žít každý - o faceliftu a rebrandu Papouščí skály aka Barevky alias Skály u Nového Spolí z roku 2011 byl důvodem zařadit návštěvu této klettergarten do scénáře Multidaye Lipno.

Klady mluvily jasně - skála je dostupná autem až k nástupu, pod kliffem je plac pro kočárek a je tu hafo lehkých cest. Se zápory - zástupy nalitejch vodáků a duc duc hudbou místního stánkaře - jsme počítali, takže nás nezaskočily. Kompletní průvodce je u Strnada na Skalních oblastech, cesty jsou ale bezchybně popsány na nástupu.

Hlavička si dokonce odhlasovala repete - první nájezd proběhl 3.7.2016, druhý pak 6.7.2016. JayKayovi učarovala Barevka natolik, že si obarvil dupačky "míchanými vajíčky" z vlastní produkce, a to při každé návštěvě. Došlo i na v článku zmiňovaný Mládkův song o horolezkyních a horolezčatech. Když jsem stál v sedáku ve frontě na pivo, pokřikovali na mě: Ten tu určitě není na vodě, hahaha. Takže vlastně všechno dopadlo tak, jak se předpokládalo.
Papouščí skála je pro lezoucí family, která se jen trochu obrní, prima destinace. Má 2 stěny - jednu k vodě, kde vedou cesty od pětek nahoru, a jednu kolmo k vodě, kde se vyřádí softmoveři. Stěna kolmo k vodě je celkem ve stínu. Při první návštěvě jsme zkonzumovali cesty Pro Marťu 4- a Zatoulaná ovečka 5, při další pak Letní party 4, Převísek 4- a Deštivá 3+
Aktuálně je tu 24 cest a jejich variant v pevné rule, mohutně ocvočkovanejch, s parádními štandy. Lano stačí 50m (na knop), lepší je možná 60m. V pauzách mezi lezením se můžete koukat na více či méně úspěšné průjezdy šlajsnou na místním jezu, nebo se vykoupat ve Vltavě.
Text a foto: Papouš


Multiday Lipno


Papouščí skála - stěna čelem k vodě = cesty od 5ky výš + zábavná šlajsna na Vltavě.
Hlavička v cestě Pro Marťu 4-. Ta je ve stěně kolmo na řeku.
Papouščí skála má 25 metrů. S 50m lanem vystačíte tak tak.
Cesty jsou vzorně vyznačeny na nástupu. Místy jsou i orientační šipky ve stěně.
Zatoulaná ovečka 5.
Plácek pro kočárek u nástupu.
Kiosek se smluvními cenami.
Zábavná šlajsna - tenhle párek vypadá nadějně...
...a naděje naplnil.
V Českém Krumlově u odbočky na Nové Spolí je řížková restaurace se sluníčkářským jménem Pivoňka.Šnicly tu maj fakt přes půl talíře - v popředí vepřovej za 160 CZK, Hlavička si dává klasickýho vídeňáka z telecího za 180 CZK. K tomu všemu skvostná dvanáctka z minipivovaru Jílovice za 40 CZK. Jako stojí to, ale žrádlo super.



Žádné komentáře:

Okomentovat