30. 7. 2016

Grafenstein v Müglitztalu - babyfriendly rula za čárou

Location: Grafensteine, Německo
Grafenstein je jedna z nejhezčích lezeckých oblastí Müglitztalu, což je údolí řeky Müglitz (česky Mohelnice), které se táhne v ose Komáří VížkaHeidenau u Labe. Když jsem se prožvejkával průvodcem Sportklettergebiete in Sachsen - Ostteil a vybíral skály, které vylezem a kam se dostaneme s kočárem, kápnul jsem na Grafenstein jako na svůj velkej objev. Když jsem pogoogloval víc, tak jsem zjistil, že jsem objevil oblast, kterou tu Majkl popsal v článku Sasko nejsou jenom písky VIII. - Grafenstein v Müglitztalu

Skály tu mají kolem 25 m a tvoří je typická zdejší rula - skála je ​dost členitá a chyty ostré. Jeli jsme sem hlavně kvůli levé části skal, kde je několik čtyřek, a i ve střední části se vyskytovaly cesty kolem 5 až 6 UIAA, které mohly pustit. ​Postupně jsme zkonzumovali zleva doprava Kammerkätzchen 4-, Gräfin Cosel 6 (variantu břicho zleva za 5), Butler Johann 4+, Duell 6- a ve střední části pak Burggespenst 6-. Pravá část skal jsou nějaký zarostlý hovadiny se cvočkama.
Když už teda s kočárkem, tak se sem ​z Ústí n.L. ​vypravila celá kočárková kavalerie. Kousek od skal - ne přímo u nástupu, ale asi tak 30 m od paty skály - je slušnej plácek pro zaparkování 2 kočárů, rozvinutí piknikových dek jako výběh pro potěr, roztažení přebalovacích podložek, vybalení přebalovacích tašek, vlhkých ubrousků, suchých ubrousků, měsíčkové Weledy, plenek Babylove (šmoulů, pamprsek - podle toho, kde maj zrovna akci)​, vybalení chrastítek, kousátek a šidítek a také nádobek z novorozenecké startovní sady Philips Avent Natural​. ​Plácek je pod stromama, takže mládeži nehrozí úpal, úžeh, potničky ani zánět spojivek.
​Jeli jsme v sobotu 30.7.2016 ve složení JayKayovci a JayJayovci, což je nové složení u Pepinovců = ředitel Joe jr. (launch 7.7.2016)​, jeho zástupkyně Markýza von Rohlik a sekretářka Pepin. Víc lidí skýtá větší možnost se prostřídat při servisu obou ředitelů, čti točíš rodinohodiny a trochu u toho i zalezeš. Konzumaci místních klifů jsme zakončili konzumací v ústecké nálevně U Kováře.
Přístup podle Majkla (funguje)
  • Z Ústí nad Labem je nejrychlejší přístup po dálnici D8 směrem na Drážďany. Na prvním sjezdu sjet a po vedlejší silnici zpět podél dálnice, na křižovatce odbočit na Liebenau
  • Projet Liebenau a za obcí odbočit doleva na Löwenhain, na další křižovatce jet rovně (Löwenhain by byl doprava), po cca 500 metrech od této křižovatky bude ostrá pravotočivá zatáčka, za ní doleva mimo silnici přes železný most přes říčku Müglitz a vlevo za mostem je parkoviště. 
  • Já do této oblasti jezdím vždy přes Cínovec na Geising, Löwenhain až na tu křižovatku k říčce Müglitz, doprava na Fürstenwalde a za pravotočivou zatáčkou doleva přes mostík. 
  • Od parkoviště nahoru do kopce, po 300 metrech bude cesta zatáčet doprava a vy půjdete rovně po lesní cestě a po 500 metrech budete vyhlížet vyšlapanou odbočku doleva přes potok, kde už budou prosvítat skály.
Další lezení v Müglitztalu - Sasko nejsou jenom písky VI. - Uferstein v Müglitztalu
Říčka Müglitz se jezdí i na kajaku - viz článek v Hydromagazínu.
Text: PapoušMichael Vyleťal
Foto: Papouš & Hlavička & Pepin&  Markýza von Rohlik
Kočárková kavalerie vyráží na zteč Grafensteinu. 
 
V levé části stěn jsou cesty Kammerkätzchen 4-Gräfin Cosel 6 (variantu břicho zleva za 5), Butler Johann 4+, Duell 6-.

Pepin leze Duell 6-.

Hlavička v cestě Duell 6-. 

Sud jistí.

Ředitelské ležení. 

Graf Dracula 7-

Hlavička a JayKay trénující most.

Marquize von Rohlik a Pepin.

JayKay s nosičem.

Hlavička v Burggespenst 6-.

Pepin tamtéž.

Střední část skal je chráněna stromy.

Kočárková vozba opouští po exploataci oblast - zleva Sud, Hlavička s JayKayem a Markýza.


Žádné komentáře:

Okomentovat