28. 1. 2017

Ledo-běžko-skialpové Jizerky aneb Jak na sjezdovce s čůriotem

Location: Tanvaldský Špičák, Česko
​O víkendu 28.1.-29.1.2017 se díky předváděčce skialpových lyží na Tanvaldském Špičáku naskytla možnost udělat rychlý výpad do Jizerek. K nedělním skialpům jsme přilepili ještě sobotní ledolezení a běžky v Liberci. Prostě zase multidisciplinární víkend a možnost zahrát si tetris, jak všechny ty sportovní potřeby a kočárky nacpat do auta.

Horolezecká aréna v Liberci je parádní nápad, jak využít starý žulový lom v místní ulici Na Perštýně. Mezi starými německými činžáky (à la Blok na Střekově aneb bytový komplex Heimat) a komunistickými paneláky vypadá 20m vysoký vyledněný amfiteátr dost bizarně. Ale pro rodinku s kočárkem ideální možnost potrápit motyky, poněvadž přístup k přīrodním ledům je v Čechách trochu kovbojka.
Ledolezba v lomu ale není zadarmo - prodává se po 3h blocích à 300 Kč/hlava čili 600 za dvojici. Podle službukonajícího maníka to ale žádnej velkej business neni. Leze se s horním lanem. Dali jsme 3 směry a pokračovali do Radničního sklípku v místní okrasné radnici.

Horolezecká aréna v Liberci - klenot mezi paneláky.
Hlavička jde do akce.
Hlavička (vlevo) předcvičuje, followeři (vpravo) opakují po ní.
Sud jde okopávat.
Hadice na laně zabraňuje proseknutí lana piklem.
Stěnka má pěkných 20 metrů. Kolik ledolezců je na fotce? Odpovědi do komentářů.
Kratší směr v pravé části stěny.
Ředitel JayKay sleduje aktivity rodičů z deček v čůriotu.

Odpolední běžkuňk v areálu za 100-mega-po-Neumannce-manko-za-MS-2009 v Liberci - Vesci za moc nestál. Jednak jsou to kopečky a z​á​chranný placatý kolo na staďáku obsadila sněhová děla, druhak bylo hnus počasí. Takže odjezd do Vila Tanvald​, což je value-for-money ubytko​.​ Komu nevadí záchod a sprcha na chodbě a třeba postarší nábytek, je to přesně pro něj - a to vše za 220 Kč/hlava/noc. Krasavec.​
​V neděli 29.1.2016 jsme se přesunuli na předváděčku K2 na Tanvaldský Špičák. Plán byl, že si Hlavička půjčí lyže a boty, proběhne túra s horským vůdcem a já že potáhnu JayKaye v čůriotu s lyžema a cestou dolů k němu přidělám přední kolo a sjedeme si to. Na Ty trubko, pojď jsem z videí zjistil, že se závěsem to není úplně safe, resp. to jde, ale na hodně pozvolnejch svazích, a že nejlepší je přidělat k lyžím přední kolo a řídit systém zezadu, jak to dělá tenhle maník.
Jezdit s čůriotem po sjezdovce je z rubriky Cimrmanova metoda slepých uliček. Vozejk s bejbym má 30 kilo, lyžičky u něj nejdou naklápět, takže často "chytá hranu" a hrozí převrácení - viz první video. Dělat oblouky se proto dá jen na mírném svahu, při prudších sklonech je pak lepší obrátit kárku směrem do kopce, vlézt si pod ní a shranit do dolů, což je dost vopruz. Určitě je potřeba mít co nejkratší lyže, dlouhé lyže se pletou dohromady s patkama lyží u chariota. Čili - není potřeba to opakovat, je to píčovina.

Ale jinak se kombitrip celkem vydařil.

Hlavičky nohy po ledolezbě.
Horský vůdce Vojtěch Watt Dvořák vysvětluje, jak se lepí pásy na lyže. Hlavička (vpravo) přihlíží.
Hlavička nasazuje pásy.
Skupina vyráží...
...cvičit obraty.
Hlavní je u toho dobře vypadat.
Vršek Tanvaldského Špičáku i s vrcholovým pivem.



Text: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat