21. 11. 2016

Malta - parádní lezení a fotka z dovolený za 1600

Location: Malta
Na Maltu jsme se s Hlavičkou a JayKayem vydali tak trochu z donucení. Podzimní eskapády s hledáním jobu a s tím související odkládání dovolené vyústily v překvapivé rozuzlení – týdenní volno koncem listopadu 2016. No jo, ale to už je teplo na lezení a koupačku jen v destinacích "třaskavého" typu a ochota dát si ustřelit palici nějakym zfetovancem byla nulová.

Naštěstí je tu Malta, což je taková hybridní země. Mluví se tu zprsklou arabštinou (a anglicky), je to dostatečně na jihu a přitom v EU. Letenky z relativně dostupného Norimberka také byly dostupné za relativně dostupnou cenu. Průvodce Sport Climbing in Malta & Gozo stojí venku 25 €, v Česku u Holce za 899 CZK, u Schnabla dokonce za 999 CZK, nebo přes eBay u slečny Brigitty z Drážďan za 12 € - což jsme zvolili my.

Budget
Maltu tvoří 2 hlavní ostrovy - Malta o velikosti cca 30x15 km a Gozo (15x7). Mezi nimi jezdí 30min trajekt za 20 € za 2 lidi a auto. Když jsme u budgetu - lupeny na letadlo Ryanair z Norimberka 250 €, půjčení auta 200 €, hotel (cimra i s kuchyňkou) 160 €. 
Ještě k půjčení auta​ - vybrali jsme si půjčovnu MaltaFirst Car Hire, která vypadala cenově dostupně za cca 90 €/týden. ​Po návratu jsem ale (ne)zalitoval, že jsem si nejdřív nepřečetl reference. Záměr byl vyhnout se placení jejich pojistky a případné škody řešit z blokace peněz na účtě​ ​​- chtěli 1500 €, což je raketa (obvykle je to tak kolem 500 €, nejvíc po mě zatím chtěli 1000 € v Maroku). 
Maník z půjčovny mi sjel kartu na terminálu a tvrdil, že nejde peníze zablokovat a že musim zaplatit cca dalších 90 € za pojistku. ​Takže i s poloprázdnou bandaskou benzínu a daní to dalo těch 200 €. Zvláštní je, že už jsem si půjčoval auto asi 5x a pokaždý se mnou nějak vyjebali, resp. jsem si něco nepohlídal - např. že smlouva na půjčení, řidičák a bankovní karta musí být na jedno jméno.

Fotka z dovolené za 1600 CZK.
​A ještě jedna nová zkušenost ​- ideální je půjčovat si auto na kartu, kde je právě jen tolik peněz, kolik je na půjčení auta zapotřebí. Já jsem zkoušel testovat funkčnost místních radarů a na jednom mě to zblejsklo. Když jsem dorazil z Malty domů, byl účet o 1600 CZK lehčí a prachy vod​s​sála právě autopůjčovna. Na dotaz, co to jako má bejt, mi akorát poslali fotku z radaru :-) Měli vodpalovací kódy ke kartě, tak se rychle zahojili, když jim přišla fotka od místních policajtů...
Lezení
Moc pětkových oblastí dosažitelných s kočárkem na Maltě není – cca 4. Místní lezec Adrew Warrington nám poradil – Monolith Buttress na Victoria Lines, Wied Babu a Ghar Lapsi na ostrově Malta a na Mgarr Ix-Xini na ostrově Gozo.​ Dost oblastí na ostrovech je dosažitelných dost krkolomně a některé jsou jsou přístupné jen ze slanění.​  
Monolith Buttress
Monolith Buttress je asi 15m kvak v tzv. Victoria Lines, což je opevnění proti invazním silám, které využívalo i pás vápencových stěn u města Mosta, jehož součástí je právě Monolith Buttress. Samotná skála leží u jakéhosi stavení, kde se za zdí pěstujou jahody a další rostliny na polích. Pod skalou je hromada písku, vpravo od klifu v roští je naházenej bordel a štípou tu komáři. 
Na masiv vede 6 cest, z toho 5 odjištěnejch. Zprava jsou dvě rozlezovky Hole and Corner 4+ a Meander 4+, vlevo od nich pak Lobrockster 5a, která se nahoře dost cpe do Meandru. Zajímavostí oněch čtyřek byly trsy miniaturních narcisů. Řikám Hlávce: "Narcis a na podzim? To je nějakej bordel, ty přeci kvetou na jaře..." Botanička Hlavička mě hned zpražila: "Nepoznáš narcis taceta, hňupe?" Mykolog v čůriotu pak nevěřícně kroutil hlavou...
Vlevo od Meandru je cesta ​Rock Lobster 4+ po vlastním. Asi dědictví anglickejch klasiků, kteří tu s lezením začínali. Naštěstí tu došlo ke standardizaci běžné ve Středomoří a vedou tu i cesty po cvočcích. Každopádně středovka pěkná i vodjistitelná, ale na toprope ​- ​aneb neni čas na hrdinství, resp. se zlámanejma haksnama se blbě platěj složenky.
Vlevo od ​Rock Lobstera je nejhezčí cesta na masivu Sunset Boukevard 5c, V cruxu mi dochází, ale Hlavička posílá na flash. Pak už jen Alden Grinder 5c, trochu podivnej kousek zajištěnej zalepenými dráty, překvapivě na OS.​
Monolith Buttress je 15m kvak mezi hromadou písku...
...a bordelem ve fíkovym roští.
Vápenec na Monolith Buttress je ovšem excelentní, tak trochu jurská dírkovačka.
Hlavička v Hole and Corner 4.
Zase halda písku a vypůjčený maltský samohyb - normální šáde, akorát s volantem u spolujezdce.
Botanička Hlavonožcová i mykolog JayKay poznali svorně narcis taceta.
Lobrockster 5a.
Výhled z Monolith Buttress do kraje. Pod těma pytlema jsou jahody.
Wied Babu
Asi oblast s největším počtem lehkejch a hezkejch cest​ na J ostrova Malta​. My jsme nechali auto na parkáči nad vyhlídkou na Blue Grotto, což je pitoreskní skalní oblouk​.​ Ke skalám se jde po silnici směrem od moře a po cca 250 m se přeleze kovové zábradlí, sleze po železných schůdcích ze zdi a sestoupíte na dno údolí Wied Babu. ​Ty schůdky nejsou ze silnice vůbec vidět, musíte se vyklonit přes klandr.
​První sektor po levé ruce na dně údolí je Diamond Buttress, ale ten už okupuje polska drużyna wspinaczkova.​
​O kus dál vede luxusně vyhlížející 25m stěnka - Central Chimneys - se 4 tříhvězdičkovýma 5a. O dnešním programu je rozhodnuto. Postupně konzumujeme zprava ​Flake Climb 5a (přímý dolez určitě není za 5a), Acida 5a - asi nejhezčí cesta v sektoru, Florance 5a s trochu boulderovým nástupem a Daylight Robbery 5a, kde místňáci mění nerez jištění za titan, což je pro Hlavičku-vrtačku i pro zbytek tlupy novej matroš. Přeci jen blízkost moře dělá svoje a i nerez tu ve slaném prostředí zkoroduje.
Pak ještě podlezeme šutr, který nás dělí od sektoru Flying Arete a za soumraku se ještě dokrmíme parádní cestou Foreign interference 5c.
Lezení je tu dost klidně na tři dny, u moře jsou dokonce asi tři multipitchky.

Blue Grotto.
Údolí Wied Babu a v pozadí opuštěná ropná plošina.
Psaná maltština.
Vlevo na fotce jsou lehké sektory ve Wied Babu: Diamond Buttress a Central Chimneys.
Sektor Central Chimneys se čtyřmi 25m 5áčky.
Hlavička nastupuje cestu Acida 5a.
Ovárek v nesmrtelné drátěné košili zn. Moira a vysmátej říďa.
Opět Hlavička a Acida 5a. Vpravo opřená blok, který odděluje sektory Central Chimneys a Flying Arete.
Mgarr Ix-Xini
Další z maltských lezeckých zátok je Mgarr Ix-Xini na J ostrova Gozo. Čte se to Mdžar Iš-šini, přičemž Mdžar je cosi jako zátoka, resp. přístav pro galéry. Neustále se mi dral na jazyk popěvek "Holky a mašiny v zátoce Ix-Xini", i když to pako Landu fakt nemam rád.

Přístup do zátoky je trochu hledačka, ale nakonec parkujeme a scházíme do rokle, resp. do sektoru Flakeout Walls, kde na nás čekaj nějaký pětice a taky tu potkáváme dvojici dirtbagů z Olomouce. Maník s buchtou nocujou po lezeckých zátokách - takže spali na všech místech, kde jsme zatím lezli. Nemít JayKaye, tak bychom tu s Hlávkou asi taky posquatteřili = žádný náklady na auto a hotel. Ale ředitel JayKay si potrpí na nějakej standard, byť se mu snažíme nabízet spíš verzi I am sleeping in the škarpa everyday.
Místní pětky Aries Direct 5a, What`s the name 5b, Cancer 5b a Gemini 2 5b jsme vzali zleva doprava a jejich obtížnost nějak podezřele houstla. Finální 5béčkovej gajblik Gemini 2 Hlavička pěkně technicky provzlínala, ale Phil Ovarsson zas visel jak ten pytel hoven.

Na závěr dne jsme sjeli k moři, že jako bude koupel, ale nakonec jsme si sedli na plážku do hospody a dali si salát s frutti di mare, krevetky a místní standardní pivo Cisk. Vedle u stolu měli nějaký líp vybarvený, a tak jsme objevili místní minipivovárek Lord Chambray, jehož produkce byla silně pitelná. Bodejť ne, když za třetinku chtěli asi 4 €.
Bedekr psal, že zátoku obsadila v roce 2014 na čtyři měsíce Brangelina a točila tu svůj opus By the Sea, čímž si vysloužili na ČSFD hodnocení 50%. Divák Enšpígl tam k tomu napsal: "Pokud jde o herectví Angeliny Jolie v tomto filmu, tak my v Čechách máme na koulení očima Hurvínka a to nám bohatě stačí." Asi si to raděj nepustíme.

Do údolí Mgarr Ix-Xini se jde doprava přes políčka. Na obzoru katedrála jak prase - Malťánci jsou katolíci.
Pohled do Mgarr Ix-Xini směrem k moři, okrová budova je stará vodárna, kde se taky leze.
Hlavička v Aries Direct 5a.
What`s the name 5b.
Phil Ovarsson v kmitacím žlábku Gemini 2 5b.
Sestup k Flakeout Walls vede po tomhle výběžku - Flakeout Walls jsou vlevo od něj, vpravo jsou Champagne Walls a další sektory.
Poutač před hospodou přímo u zátoky. Byla tu Angelina Jolie a Brad Pitt a točili tu film By the Sea. V hospodě ale nemaj ani jednu fotku z návštěvy tohoto nadpozemského páru. Další návštěva hvězd tu proběhla v listopadu 2017, kdy sem dorazila schreckensteinská filmová trojka Jane LittleHead, JayKay Trump a Phil Parrot. 
Mgarr Ix-Xini.
Krevetky, plody moře s nějakym býlím a dva místní zrzci. Dovolená, jak má bejt, ne asi.
Jane LittleHead svlažuje své rty ejlíkem z produkce Lord Chambray.
Ghar Lapsi
V Ghar Lapsi, další oblasti na J ostrova Malta, jsme vylezli jen jednu cestu. Když jsme dorazili na parkoviště u hospody Blue Creek, poprchávalo, tak jsme zalezli dovnitř a ochutnávali dosud neochutnanou produkci Lorda Chambraye. Pak na chvíli přestalo, tak jakože nevyměknem a popolezem.

V sektoru Twin Cave jsme vyhrnuli Chicanery 5b, což je pěkná kolmice mezi dvěma jeskyněmi. Celou dobu jsem měl ale nerva jak prase, poněvadž obloha nad náma byla nabitá. Vzpomněl jsem si na všechny ty mrtvý po zásahu bleskem ze Schuberta nebo na jatka pod Větrníkem ve Skaláku a nadával jsem si, jakej to jsem na starý kolena kokot, že lezu za bouřky. Tak jsme zase zdrhli do Blue Creeku a pokračovali v konzumaci Lorda Chambraye. Takže tak trochu Jura Teufelshöhle style.

Parkoviště u hospody Blue Creek, východisko pro lezení v Ghar Lapsi. Díra na skále vpravo je sektor Twin Cave.
Útes u hospody trochu eroduje.
Moře pod hospodu, v dáli záhadný ostrov.
Je hnusně - JayKay srká vodu z Nuka, my pivo od Lorda Chambraye.
Cestou ke skalám - Pozor, drolící se klif. Na obzoru frontička.
Sektor Twin Cave.
Ovárek v cestě Chicanery 5b.
Pohled na hospodu Blue Creek a frontičku. Fuj, rychle do hospody.
Další Lordi.
Sněmovna Lordů.
Další maltský modelové.




Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš

Malta Trip 2016

Malta - parádní lezení a fotka z dovolený za 1600 
Malta National Aquarium - mořská hvězdice s rybami 
Malta - kde se koupat, promo na Lídl a dušenej fenek 
La Valletta - pozlacená katedrála a Malta War Museum s výbušnou loďkou 

4 komentáře:

  1. Hezký Papouši, jsi mistr detailu a vtipu. Já jsem všímavý turista a lezec, ale kam se na tebe hrabu.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný report, ostrá sebekritika, bystrá analýza prostředí, poučné a inspirativní. Jen jsem nepochopil, kdo tě sponzoruje? Ministry of Omitka for climbing?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ad sponzoring: nikdo, u Malty jsme meli nejaky extra love z bolestneho za vyhazov z trickarny :-) ale furt jedeme lowcostovy akce a koukame na kazdou kacku :-)

      Vymazat
  3. Ahoj,neprodal nebo nepujcil bys pruvodce na Maltu?dik ruby 723444554

    OdpovědětVymazat