8. 4. 2017

Hlavička slaví prvonález smrže. Sklizeň kačenek byla mocná, ale asi je u konce

Location: České středohoří, Česko
Po 14 dnech od prvního tripu za kačenkami českými jsme v sobotu 8.4.2017 podnikli druhý výpad za touto jarní delikatesou. Na místě X se kačenky daly sbírat z auta, ale dost už jich bylo za zenitem. Bombou zájezdu se stal prvonález smrže jedlého, který se povedl Hlavičce. 

Ucháče obrovské, které jsme minule sežrali, aniž bychom tušili, o jakou houbu se jedná, jsme tentokrát nenašli. Novinkou je pokus o využití nohou kačenek (po konzultaci s pražským polyhistorem Radkem Mikulášem) - zatím šly do mrazáku a později půjdou pod maso. Klobouky jsme podusili na másle a na cibulce a slupli. Tím je sezona kačenek asi u konce a těšíme se, co přinese další průběh mykojara. 


Některé kačenky jsou stále ještě konzumovatelné...
...některé už mají to nejlepší za sebou.
Hlavička má další prvonález - našla smrže jedlého, čímž mě mírně nasrala. "Křivinko, kdybych teď našla Jidášovo ucho, tak se se mnou rozejdeš," poudala mi při prohlídce bezového roští, kde Jidášova ucha nejčastěji rostou. Tehle smrž je zatím asi 3cm prcek, hlavní sezona zřejmě ještě přijde.
Petrklíče.
Pokus o foto a la řecký houbař Γιώργος Κατίνας - doporučuju zkouknout jeho fotky hub na FB, je to fakt bomba. Giorgios fotí smržovité houby v kombinaci s kvetoucí kytkou. Tady je jsme vyfotili postarší dvojče kačenky české a plicník lékařský...
...a takhle parádně fotí Γιώργος Κατίνας - fotka z cyklu Orchids and Morels - Orchideje a smrže.
Pic credit
Γιώργος Κατίνας.
Rodinka kačenek.
Tatok kačenka měla asi 15 cm, ale už jej jen na semeno.
Tuhle jsme sežrali.
Koš jsme naplnili během asi 300 m dlouhé vycházky.
Ovce ve Středohoří.
Zatím nezjištěná houba na pahýlu třešně.
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat