22. 4. 2008

Pfalz - lezení na červeném pískovci

Location: Dahn, Německo

Máte rádi lezení na písku a chcete poznat i jiné a zajímavé oblasti? Mám pro Vás tip. V červnu 2007 jsme vyrazili do Pfalzu. Na západě Německa, kousek od francouzských hranic, se leze na věžích a masivech z tvrdého červeného pískovce. Cesty jsou odjištěny borháky, kruhy a skoby, ale je možné používat i frendy a vklíněnce. Navíc se tu smí používat magnézium.
Iva v krásné cestě Herbstpfeiler 5- na Hochstein.
Foto: Michael Vyleťal
Ze začátku mě překvapila rozloha Pfalzu. Z Labských pískovců jsem zvyklý na obrovské oblasti, kde je skála vedle skály. Pfalz je ale trochu jiný - jedná se většinou o věže rozházené po lesích, celá oblast připomíná spíš Frankenjuru.
Ruda Stehlík v cestě Plattenschussweg 7- na Bruchweiler Geierstein. Slušně odjištěná gymnastika ve stěně s lahůdkovou spárou nahoře.
Foto: Iva Kolorenčová
Po pár dnech jsme se ale celkem dobře zorientovali podle průvodce a navštívili jsme několik hezkých oblastí. Jen podotýkám, že bez něj se tam člověk nehne. V roce 2007 vyšlo nové vydání průvodce po Pfalzu od Jense Richtera a Sabine Tittel.
Vzdálenosti mezi jištěním se dost liší. Našli jsme cesty ovrtané po francouzsku, těch bylo ale méně. Ve většině cest je fixní jištění tak 4 metry od sebe.
Oblasti, které jsme navštívili
Bruchweiler Geierstein
Jedná se o oblíbenou oblast, protože je 7 minut od auta. Jsou zde cesty od 15 do 40 metrů všech obtížností 3 až 9 UIAA. Doporučil bych cestu Plattenschussweg 7-, která vypadá velmi těžce, ale chyty nejsou jen odspodu vidět. Jde o gymnastiku ve stěně s lahůdkovou spárou nahoře a je to slušně odjištěné.
Iva leze cestu Schartenweg 5 na Bruchweiler Geierstein.
Foto: Michael Vyleťal
SchulerturmMenší oblast, ale cesty z jižní strany jsou okolo 7 UIAA. Jsou celkem slušně zajištěné a určitě se sem vyplatí na půl dne zajet.
Šestka na Schulerturm. Leze Iva, jistí Majk.
Foto: Ruda Stehlík
HochsteinVětší oblast, tak na dva dny lezení. Až 25 metrů dlouhé cesty všech obtížností od 5 UIAA výš, dobře zajištěné a ještě jde občas přihodit nějaký ten frendík. Nevynechejte cestu Solaris 6+.
Iva v šestce na Hochstein.
Foto: Ruda Stehlík
Ruda v sedmě na Hochstein.
Foto: Iva Kolorenčová
FladensteineVýborná oblast, alespoň pro nás. Zajeli jsme sem čtvrtý den našeho pobytu, takže jsme byli dostatečně rozlezený a cesty padaly jedna za druhou. Pěkné cesty od 6- UIAA a podle mě perfektně zajištěné, případně zajistitelné vlastním materiálem. Doporučil bych spáru Götterverschneidung 6+ a plotnovou cestu Direttissima 6.
Majk v cestě Götterverschneidung 6+ na Flandensteine. Nádherná pětadvacetimetrová šestikruhovka.
Foto: Máťa Stehlíková
Jungturm a okolní věžeVelmi rozsáhlá oblast na několik dní. Byla to největší oblast, kterou jsem navštívili, ale bohužel až poslední den. Ještě se blížila bouřka, takže jsme vylezli jen dvě cesty. Obtížnost od 5 UIAA až po krásně převislé cesty nejtěžších obtížností, délka od 10 do 30 metrů, parádní linie. Vyplatí se sem určitě zajet trochu rozlezenej.
Jungturm.
Foto: Iva Kolorenčová

Lezení ve Pfalzu

Poloha: oblast se nachází jižně pod Kaiserslauternem, my se pohybovali hlavně kolem městečka Dahn
Potřebný materiál: expresky, frendy, železa, karabiny, smyčky, příp. maglajz
Spaní: v celé oblasti jsou dostupné kempy, spaní venku se asi dá také - nevím, tak nechci doporučovat
Průvodce: v roce 2007 byl vydáno nový průvodce Pfalz od Jense Richtera a Sabine Tittel, cena 35 €. Je to dílko pro fajnšmekry - krásná grafická úprava, přesné popisy, vlastivědné koutky… Průvodce lze koupit v lezeckém obchodě v Bärenbrunnertalu.
Obchody: ve větších městech jsou Lidl a Kaufland. Stejné jak u nás.
Pitná voda: občas se ve městech dá nabrat u kašen
Web: www.pfaelzer-kletterer.de
Bärenbrunnerhof v Bärenbrunnertalu: musím se zmínit o tomto perfektním zázemí, které se nachází v údolí Bärenbrunnertall. Jedná se o statek, který nabízí vše, co lezec potřebuje: spaní, hospodu, lezeckej obchůdek, kde lze koupit průvodce a usměvavé servírky.
Text: Michael Vyleťal
Mapa: Papouš
Pozn.: Článek původně vyšel na webu EuroClimbing, zde je znovu publikován s laskavým svolením autora.

Žádné komentáře:

Okomentovat