12. 6. 2008

Buky a Kýsa škodili na Tašově: Fire Bitch 8+ a Dojit kozla 6+

Location: Tašov, Česko

Pavel Buky Henke a Pavel Kýsa Bechyně, známá dvojice prvovýstupců, po čtyřech letech znovu "zaškodili" na Tašově v Českém středohoří. Začátkem června tu odpanili dvě převislé hranky - na masiv Mordor vede prvovýstup Fire Bitch 8+ a na Křižník nová cesta Dojit kozla 6+. Tím Tašov odkvačil z kategorie kvaků do kategorie kvaků s jednou docela výživnou cestou. Fire Bitch je tu zatím nejtěžší výstup.

Pavel Buky Henke stoupá žiletkovou hranou Fire Bitch 8+ na Tašově.
Ohnivá děvka dala Bukymu zabrat. "K prvnímu borháku je to v pohodě, dál ale vede hrana s ostrými chyty. Měl jsem od nich propíchaná bříška. Napřed jsem cestu vylezl AF a asi týden nechal hojit ruce. Pak jsem si omotal prsty izolačkou a dal to RP," popisuje Buky. Dojit kozla 6+ je podle něj pohodová hrana s jedním těžším místem u borháku.
Temnou cestu do pekel Mordoru může prozářit jen Ohnivá děvka. Fire Bitch 8+ odspodu.
Skály v Tašově na Ústecku objevili a lezecky zužitkovali Dan Hasič Hölzl a Jarmil Hofírek. Otvíračka oblasti proběhla v říjnu před čtyřmi lety - viz článek na Lezec.cz nebo v CAO News 11/2004. Hned týden po otvíračce sem Buky s Kýsou naběhli a na masivu Krystal tu zanechali vcelku jedovatou dvounýtovku Moribundus 6+.
Buky obhlíží hranku Dojit kozla 6+ na Křižník.
Tašově najdete cca 20 masivů z tvrdého, ale místy zvětralého znělce. Skály mají maximálně 15 metrů, převažují spíše cesty od pěti do deseti metrů. V Tašově je několik desítek (cca 80) výstupů. Převažuje orientace stěn na sever a jih, úzké údolky míří na západ. Lezení je většinou stěnové, najdou se ale i spáry a komíny. Stěny jsou převážně položené, převislých je jen několik cest - a patří k nim oba nové prvovýstupy. Skály jsou standardně vyborhákovány. Magnézium se tu smí. Průvodec na Tašov najdete tady na EC v sekci Průvodce. Článek o místních skalách vydalo i HoryInfo.cz.
Dojit kozla 6+ vede po kýlu Křižníku.
Nové cesty na Tašově:
Mordor
Fire Bitch 8, RP 8+ Pavel Henke (jištěn zdola), 12. 6. 2008. Pravou údolní hranou přes 2 bh do zářezu a převisem mírně vpravo n.v.
Křižník
Dojit kozla 6+ RP Pavel Henke, Pavel Bechyně, 12. 6. 2008. Údolní hranou k bh a dále převislou hranou přímo n.v.

Žádné komentáře:

Okomentovat