8. 6. 2008

In-line podél Labe III. - z Děčína do Dolního Žlebu

Location: Děčín, Česko
Labské pískovce je už možné projet podél Labe na in-linech. Děčínu se na začátku června podařilo dostavět 3,2 kilometru dlouhý úsek bruslostezky, která spojuje místní části Prostřední Žleb a Čertova Voda. Na bruslích se tak teď můžete vydat z Děčína až do 60 kilometrů vzdálených Drážďan.

Ranpovy svěřenkyně - sestra Petra (v popředí) a manželka Míša - u prvního brodu na trase bruslostezky z Prostředního Žlebu do Čertovy Vody.
Nová bruslostezka mezi Prostředním Žlebem a Čertovou Vodou otevřela bruslařům cestu z Děčína na hranice s Německem. Silnice, která obě děčínské čtvrti spojuje, je totiž tak kopcovitá, že je pro rollery prakticky nesjízdná. Do letošního jara tak bruslaři většinou jezdili do Německa až z Dolního Žlebu. Bruslotrasu z Dolního Žlebu do Bad Schandau najdete na EC zde.
Starostlivý tatík Ranpa právě převezl dceru Dáju přes druhý brod. Jelo se mu parádně, protože měl na sobě nový dresík s logem EC, které sám vytvořil.
Ranpova sestra Petra (zleva), žlutej lejtkař a Manažerka míjejí altánek na trase bruslostezky.
Na stezku se dá nastoupit u Tyršova mostu na levém břehu Labe v Děčíně. Auto můžete nechat na parkovišti pod ním nebo o kousek dál u silnice na Dolní Žleb (kopec od parkoviště tak není nutné vycházet a pak jej scházet). Asi kilometr ještě musíte jet po silnici na Dolní Žleb. Nalevo minete podjezd pod tratí, několik desítek metrů se kodrcáte po hrubém asfaltu a jste na stezce.
Bruslařky relaxují u pěkného downhillu, který začíná kousek za altánem směrem na Dolní Žleb. Sjezd je ale v pohodě, protože má dobrý dojezd.
O rozptýlení na tři kilometry dlouhé a tři metry široké stezce se postarají dva brody u Prostředního Žlebu a jeden příkřejší sjezd s dobrým dojezdem u Čertovy Vody. Asi v polovině trasy se můžete schovat nebo posedět v novém altánu. Hlavní atrakcí jsou ale výhledy na skaliny v kaňonu Labe.
Konec bruslostezky v Čertově Vodě a výhledy na klify v Labáku.

V Čertově Vodě se stezka opět napojuje na silnici do Dolního Žlebu, kam to jsou ještě asi čtyři kilometry. Horší asfalt se vyplatí zkousnout, protože výhledy na okolní klify jsou nejhezčí právě v tomhle úseku. Z Dolního Žlebu můžete jet do Německa nebo se vrátit do Děčína.
Bruslostezka za 25 milionů korun se v budoucnu možná bude měnit kvůli uvažované stavbě jezu na Labi. Podle Romany Silvarové z děčínského magistrátu má nyní stezka trvalou (1516 m) a dočasnou (1681 m) část. Kdyby se plavební stupeň budoval, nahradí dočasnou část stezky příjezdová silnice k jezu.
Kromě popisované stezky podél Labe vyroste do dvou let v Děčíně i nový okruh pro bruslaře. Podle Silvarové bude na Mariánské louce, kde na místě koupaliště zdevastovaného při povodních 2002 vznikne park. 
Z Děčína do Dolního Žlebu
GPS: Děčín: 50°46'53.222"N, 14°12'23.469"E, Dolní Žleb: 50°50'35.635"N, 14°13'1.271"E
Délka: 17 km (Děčín - Dolní Žleb - Děčín)
Povrch: Děčín - Horní Žleb: ucházející asfalt (silnice), Horní Žleb - Čertova Voda: výborný asfalt (nová cyklostezka), Čertova Voda - Dolní Žleb: hrubý asfalt (silnice)
Text a foto: Papouš
Mapa: Google.com

Žádné komentáře:

Okomentovat