30. 8. 2008

Waxenberg - žulová klettergarten v Mlýnské čtvrtce

Location: Waxenberg, Rakousko

Na rakouskou žulovou minioblast Waxenberg jsme s Manažerkou padli náhodou. Při přípravě projektu Brusložula, v rámci něhož jsme se chystali týden pobývat, korčulovat a klimbit na Šumavě a okolí, jsme zkoumali lezecké možnosti v Mühlviertelu. Tedy +/- řečeno: v hornorakouském kraji od Šumavy Dunaji.

Manažerka v pěkné plotničce Waldläufer 6, sektor Münchhausen, Waxenberg.
Zatímco na brusle toho "Mlýnská čtvrtka" moc nenabízí, o lezení tu člověk zakopne. Osvědčený Bergsteigen.at vydal klettergarten na Waxenbergu, včetně parádního průvodce. Z Lipna, kde jsme se taky chtěli stavit, je to, co by kamenem dohodil. Ještě krátká teléfénická konzultace s borcema z budějického horošopu Kamzík (díky, chlapi) a nebylo co řešit.
Horní pasáž cesty Waldläufer 6.
Waxeberg nabízí příjemné lezení rozmanitého charakteru: najdou se tu plotny, spáry a hrany, pro drtiče i převisy. Nám se jako softmoverum nejvíc líbilo v sektoru Münchhausen, kde je nejvíc lehkých cest. Ke konzumaci vřele doporučuji hlavně plotničku Waldläufer 6 a čtyřky a pětky v jejím okolí. Naproti tomu, cesta Märchenprinz 4- v pravé části masivu je hnusná, zelená a celkově nedoporučeníhodná.
Kentaur (vršek žlutej lejtkař, spodek těleso) na pranýři v dolní části waxenberského hradu.
Vpravo do kopce nad Müchhausenem je sektůrek Burgfräulein se dvěma pěknými cestami Zum Burgfräulein 5+ a Burgfest 7-. Klasa UIAA v obou sektorech se nám zdála trochu podvýživená, protože je nesmysl, aby stokilové těleso vyonsajtovalo sedmmínusku.
Dřevěný kuželník najdete kousek od zatáčky, kde se Waxenbergu parkuje.
Za Münchhausenem doleva za rohem je pak sektor Traumpfeiler, kde vévodí, jak píše průvodec na Bergsteigenu, extrémní klasika Raktiv 7-. Zářez je to výživný, ujajá stupňovitost si tu už sedla a několikrát v cestě si sedlo bohužel i těleso. Cesta ale pěkňoučká.
Hradní věž na Waxenbergu, v dolní partii je již rozložený kentaur.
No a po Raktivu jsem měl splněnou Trysčí normu 10 cest / den a Manažerka zdaleka překročenou svoji normu 3 cesty / den (a pak hajdy na zmrzlinu), prstíky byly prolezené, tak jsme se vypravili na obhlídku zříceniny nad skalami. V dolní části hradu jsme viděli pranýř, vylezli na hradní věž a přes mlhu skoukli místní koupák a městečko a pokračovali v konzumaci dalších bodů z itineráře Brusložuly.
Koupák ve Waxenbergu.
Na Waxíku je lezení tak na den, ale nám se tu líbilo. Taky proto, že je to standardně odjištěná klettergarten a že jsme se vešli do skuliny mezi dešti.

Waxenberg


Přístup: Z Vyššího Brodu přes hraniční přechod Studánky a Bad Leonfelden do Wachsenbergu je to 26 km.Ve Waxenbergu necháte auto na parkovišti v ostré zatáčce, dáte so po vrstevnici až do lesa a v něm mírně nastoupáte ke skalám. Popis příjezdu na bergsteigen.at
Materiál:
 žula
Cesty: do 4 UIIA 6 cest, 5 až 6 UIAA 13 cest, 6+ až 8- UIAA 22 cest, 8 až 9 UIAA 8 cest
Délka cest: 8 až 27 metrů
Průvodce na netu: waxenberg_topo.pdf
Průvodce knižní: Mühlvierteler Klettergärten od Heinze Sudry (chatař z Hofpürglhütte z Gosaukammu, kde vrtá jak Terminátor, příkladný chlapík) a Roberta Rothingera
Doporučené cesty:

Sektor Münchhausen
Waldläufer 6 (20 m, 6 bh) - krásná plotna s převískem na konec
Zwerglein Variante 5 (20 m, 6 bh) - pěkný koutek
Froschkönig 5 (18 m, 6 bh) - vypečený pilířek
Seichter Riss 4- (18 m, 4 bh) - tip pro ultrasoftmovery
Sektor Burgfräulein
Zum Burgfräulein 5+ (18 m, 6 bh) - přes tři břicha po madlech
Burgfest 7- (20 , 6 bh) - převis po boulích, pěkná technická cesta
Sektor Traumpfeiler
Raktiv 7- (25 m, 7 bh) - tahavý převislý zářez
Ukázka z průvodce po Waxenbergu na Bergsteigen.at.

Repro: bergsteigen.at
Text: Papouš
Foto: Papouš a Manažerka

Žádné komentáře:

Okomentovat