20. 9. 2008

Špičák u Mostu - další reštandizace ve Středohoří

Location: Špičák u Mostu, Česko
V sobotu 20. září 2008 proběhla reštandizace Špičáku u Mostu. Cílem akce OVK České středohoří - sekce Východ bylo vyměnit ne zcela ideální slaňáky, které sem nainstalovali lezci z Dubí, a dodat podle potřeby další. Materiál na výměnu jistících stanovišť dodal ČHS.

Dva nové štandy v levé části Špičáku u Mostu.
Celkem bylo vyměněno sedm štandů od Dubského komanda (viz schéma ZDE) a dodány tři další v pravé části masivu. Použitý materiál na štand: maillona 10 mm, maillona 8 mm, řetěz ČHS 5 článků a 2 lepené borháky Raveltik. Pět nevyhovujících štandů bylo vymontováno stranovým klíčem, další dva, které jsou na inbus, přijdou na řadu příště. Špičák u Mostu odhadem ještě spolkne tři až čtyři štandy.
Starý štand (vlevo) a nový štand (vpravo) nad šestmínuskou od Petra Holíka. Staré stanoviště se zkorodovanými šrouby bude v dohledné době odstraněno.
Nedá mi to, abych se nezmínil o původních štandech, které ve mně už při jarních návštěvách Špičáku nebudily důvěru. V některých z nich byly pozinkované řetězy velmi pohublého průměru. Jeden podobný jsem si letos koupil jako nenosnou součást jiného štandu. Při ráně kladivem články řetězů praskaly.
Staré řetězy. Hlavně první zleva a prostřední byly hrůzubudící.
Mírný děs se mě zmocnil při odmontovávání štandů - řetězy visely na cca 1 cm dlouhých šroubech! V žádném případě proto nepoužívejte dva zbývající dosud neodmontované štandy, jejich šrouby jsou zkorodované!
Šrouby, kterými byly štandy přimontované, délkou neoplývaly.
Více o parádní oblasti Špičák u Mostu najdete ZDE.
 
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat