9. 10. 2008

Bike pro provensálsku II. – Roussillon a Gordes

Location: Roussillon, Francie
Po zkušenostech s předchozího cyklovýletu na Dentelles de Montmirail jsme posunuli výjezd na "střechu Provence" Mount Ventoux 1.910 m n.m. na později a zvolili jsme radši nenáročnou trasu z městečka Goult přes Roussillon a Gordes.

Roussillon.
Gordes.
Výlet jsme nakonec i trochu zkrátili, protože jsme chtěli včas dorazit na vinici. Trasa byla opravdu nenáročná cyklisticky. Zato byla ale krajinově a vlastivědně vděčná. Jako první jsme viděli starodávný most Pont Sant Julien přes řeku Cavalon.
Pont St. Julien, doba Římanů. Tečka nahoře: Monika, novověk.
Dále jsme navštívili městečkou Roussillon, které je známé svými okrovými doly. Celé město je vybraveno do červené barvy a doly jsou k navštívení přímo ve městě za 2,50 €. My jsme návštěvu v rámci úspor času a hotovosti vynechali.
Martin, město Roussillon a v pozadí oblíbená větrná hůrka – Mount Ventoux.
Bývalý okrový lom v Roussillonu.
Okrový důl uvnitř. Foceno z pohledu ;)
Poté jsme projížděli po krásných silničkách směrem na město Gordes. Najednou jsme však ucítili známou vůni cavailonských melounů, které jsou opravdu velmi chutné (přímo v Cavailonu jsme si jeden ve slevě koupili). No neodolali jsme a na poli jsme uloupili 2 melouny na svačinku (jeden byl lehce přezrálý a druhý lehce nedozrálý, ale oba byly „trés bon”).
Melouny přímo z pole. Velmi osvěžující.
Vyhlášený originální Cavailonský meloun. Pravý meloun krásně voní a má 10 pruhů.
Tento je z obchodu v Cavailonu ve slevě za 90 centů.
Město Gordes je pěkné provensálské městečko na kopci, tak jako ostatní má úzké malebné uličky, nejlépe nějaké hradby a alespoň jednu výraznou věž.
Stoupání do Gordes, nejprudší část trasy…
…a výhled do okolí.
Opevnění v centru Gordes.
Pohled „ze strany” na Gordes.
Nedaleko odtud se nachází muzeum Bories. To jsou kamenné přístřešky, které stavěli sedláci na poli z kamenů, které vykopali. Stavěli je bez malty pouze rovnáním kamenů na sebe. Do těchto Bories ukládali nářadí nebo i sebe, když to rozměry dovolily. Muzeum bylo za poplatek 8,50 €, takže jsme zase uspořili čas a hotovost a jeli zpět k výchozímu bodu.
Tam jsme naložili kola a vydali jsme se směrem na Manosque na vinici
Monika u Bories.

Text a foto: Plši

Žádné komentáře:

Okomentovat