28. 1. 2009

Les Menuires a běžky? Pourquoi pas?

Location: Les Menuires, Francie
Vyrazíte-li za lyžovačkou do francouzského střediska Les Menuires a kromě sjezdovek se i rádi proběhnete na lyžích, určitě si přibalte i běžky. V údolí Vallée des Belleville, kde Les Menuires leží a které je součástí největší světové lyžařské oblasti Tři údolí, vedou výživné a výborně upravené běžecké stopy.


Běžecké trasy v Les Menuires. Klikni na fotku pro zvětšení.
Vybrat si můžete v zásadě ze dvou tras - v závěru údolí Vallée des Belleville je 3,5 km okruh Plan de l´eau (na mapce modře) anebo se ůžete sklouznout do 8,5 km vzdáleného městečka Saint Martin (červeně). Cesta kopíruje potok Doron a její východisko je u stejnojmenné lanovky na dně údolí. Třetí běžeckou trasou je Preyerand - spojovačka Doronu a Les Menuires.
Běžkování v Les Menuires se odehrává v parádní horské kulise. Vlevo v pozadí Les Menuires, vzadu hory nad Val Thorens, v popředí maminečka.
Papoušík růžohrdlý (angl. lovebird) v pozadí s pozoruhodným kostelem v Les Menuires. Na jeho věži je zvonkohra, která mj. hraje titulní melodii z filmu Dr. Živago.
Původně jsme s mojí maminečkou chtěli dojet na půjčených běžkách až do Svatého Martina. Po šesti dnech sjezdování (v den odjezdu do Čech) jsme se ale už krz bolavé nohy na běžky necítili.  Trasu jsme proto prošli zu Fuss (= pěšky - pozn. do ul. 28. X.).
Běžkopista jako zvon, až je jednomu stydno po ní hamtat. Skoro nikdo tu ale neběhá, navíc pěší trasa je stejná jako běžecká.
Konečně po 5 km běžkař, resp. běžkařka. V pozadí víska Sv. Marcel.
Stopa byla krásně projetá na klasiku i na bruslení, nebe švestka, zoncna prala, ale na trati (ne)překvapivě nikdo. Škoda. Cesta do Martina je vcelku výškově členitá, je na ní pár kvalitních kopečků vykrvováků. A což teprve jízda z Martina do Les Menuires. Prostě už od pohledu tu běžkování stojí za to.
Mlýn Moulin du Burdin prý opravdu sloužil k mletí obilí. Než do údolí vtrhnul lyžařský průmysl a než místní políčka pohltily pastviny, pěstoval se tu, v nadmořské výšce cca 1400 metrů, ječmen, žito a proso. Píše se na ceduli u mlejna, do něhož se dá nahlédnout malým oknem.
Po běžkách přijde vhod koupel v krytém bazénu s vířivkami a párou v lesmenuirské části La Croisette. Vstup je 10,50 €. Levnější eventualitou je open air bazén v části Les Bruyeres za 3,60 €.
Běžky si můžete půjčit v některé ze zdejších půjčoven lyží. Na půl dne to stojí cca 6,50 €, na celý den cca 8 €. Neočekávejte ovšem žádný závodní model - lyže mají na skluznici šupiny, boty jsou turistické, hůlky teleskopické (ale na běžky).
Tuhle prima mapku s běžeckými trasami, cestami pro pěší a chůzi na sněžnicích si můžete nafasovat v infocentru v Les Menuires. Je dobrá.
Na druhou stranu s sebou nemusíte tahat běžky a případně se dohadovat o jejich přepravě autobusem nebo za ni dokonce připlácet. V ceně zájezdu je totiž obvykle přeprava jedněch lyží, další pár stojí pár set navíc. U  plzeňské cestovky Intertrans, se kterou jsme zkraje ledna v Les Menuires byli, ovšem nikdo počet lyží ve vaku nekontroloval.
A jedna off topic hádanka na konec. Ten kopec na horizontu za playboyem je proti těm ostatním v okolí vcelku vysokej. Vyhlídka je z vrcholu Cime de Caron (3.200 m n.m.) nad Val Thorens. Kdo ho pozná a napíše to do diskuse pod článkem, dostane pochvalu a triko.


Text: Papouš
Foto: Papouš a Maminečka

Žádné komentáře:

Okomentovat