6. 9. 2009

Lyže a brusle u Lužických jezer

Location: Scheibe See, Německo
Loňský srpen a začátek září byl ve znamení pravidelného čtvrtečního bruslení v nočních Drážďanech. Poslední srpnový víkend se mezi bruslosessions v saské metropoli podařilo vetknout i jednu víkendovou "roládu" ve Flaemingu. A když už teda brusle v ehemalige DDR, tak se ke slovu musela dostat i Lužická jezera na pomezí Saska a Braniborska. Lužická jezera = obří jámy po uhlí, které jsou zatápěny vodou a kolem kterých se dá kroužit na bruslích.

Lyžařská hala Snowtropolis v Senftenbergu - 130 m délka, 40 m šířka. Nahoru vlekem nebo po dopravním pásu (vpravo vedle sněhu), dolů 3 obloučky a zase nahoru - jako křeček v běhacím kole.
Původně jsem koketoval s myšlenkou přibrat k bruslím i lyže a sklouznout se v lyžařské hale Snowtropolis v Senftenbergu, ale lyžobruslo zájezd se mi zdál překombinovaný. Zmínil jsem to ovšem před Buňkou a ta se chopila lyží s takovou vervou, že o víkendovém programu nebylo pochyb.Na lyže jsme vyrazili už v pátek - kvůli levnějšímu vstupu (i tak je 9 €/hod docela svižná cena) a kvůli tomu, že po sobotních bruslích by na sjezdovky asi nebyla chuť.
Malá sjezdovka = malá rolba. Stroj sem vjíždí vraty nalevo.
Lyžování ve 130 metrů dlouhé hale je podařená úchylárna. Nahoru vás vytáhne kotva nebo vyjedete po dopravním pásu. Dá se po něm i chodit a nahoře jste pak dřív než na vleku. Sjezdy jsme si zpestřovali skokánky a jibbingem. Hodinka běhání po pásu a lyžby v mokrém sněhu je tak akorát. U piva v místním baru jsme pak s Buňkou pozorovali, jak na lyžích válí Tomáš Groh s Johnym25.
"Hotel" u Bärwalder See, v pozadí v mlze marína.
Daněk Kolben v minizoo u Bärwalder See.
Ze Senftenbergu jsme se pak přesunuli 50 km do "hotelu" u jezera Bärwalder See. Z bivaku je parádní výhled na marínu na jezeře a hnědouhelnou elektrárnu Boxberg v pozadí. Soudruzi z NDR bohužel udělali chybu v tom, že zbourali dva ze tří výškových komínů. Trojice falusů nasvětlená červenými signálními světly se ještě předloni krásně odrážela na noční hladině. Teď je s romantikou konec.
Buňka s vozíkem, který připomíná, kolik uhlí se tu vyrubalo, aby tu mohl vzniknout rybník.
Lubušk je lužickosrbsky miláček...
...a je součástkou tohoto uměleckého masterpiecu na břehu Bärwalder See.
Sobotní 20km rundu kolem jezera (popis též ZDE) mírně poznamenal večírek s červeným do čtyř do rána, ale klobáska a zrzek poblíž Ucha Evropy srovnala všechny neduhy. Ucho Evropy je 350 metrů dlouhý a až 18 metrů vysoký systém hliněných valů, které vytvářejí ušní boltec. V ústí pomyslného zvukovodu je pak divadlo pod otevřeným nebem.
Lužická jezera přitahují nejrůznější sociální inženýry, proutkaře pohlaví a aranžery davů, kteří za peníze bůh-ví-koho (nejspíš daňových poplatníků) uskutečňují v nově vznikající krajině svoje taškařice. Jednou z nich je Ucho Evropy - kopce hlíny za Johnym25.
Buňka kráčí po boltci.
Ve středu Ucha je divadlo pod širým nebem.
Divadlo se jmenuje se Divadlo v Uchu.
Ucho Evropy z ptačí perspektivy.
Okruh kolem Bärwalder See jsme slupli jako malinu. Horko těžko jsme se s lyžemi, lyžáky, bruslemi, spacáky a bednami s jídlem (btw. Johny25 s sebou vezl kilo rýže a půllitr oleje na víkend) nalámali do fabie a odjeli k Scheibe See poblíž města Hoyerswerda. Kolem místního rybníka vede parádní 14km kolečko - supr asfalt, trochu se to vlní, takže se člověk i zlehka zpotí. Dát ho jen jednou je ale málo, tak jsme ho jeli tam a zpátky. Pak hop do rybníka a večírek na parkáči.
Tašovský horal Tomáš Groh v pozadí s hnědouhelnou elektrárnou Boxberg. Bärwalder See je vcelku obstojný rybník - je 5x větší než Mácháč.
A zase horal z Tašova - tentokrát si nese vyprošťovacího zrzka.
Scheibe See - památník na zaniklou obec Scheibe (lužickosrbsky Šiboj). Runda kolem Scheibe See je supr.
Budíček na parkovišti u Scheibe See.
Nedělní plán vykroužit 36km brejle kolem Geierswalder- a Partwitzer See zhatil déšť. Dali jsme jen Partwitzera a promokli jak psi. Na brusle už to pak nebylo, tak jsme polkli wursta v kiosku u Geierswalder See (btw. obec Geierswalde je lužickosrbsky Lejno) a vyrazili na průzkum ještě fungujícího hnědouhelného lomu Welzow - Süd a krajinářsko-architektonických experimentů na Ilse See u Grossräschenu.
Plovoucí dům (správně česky by asi mělo být hausbót) na Partwitzer See.
Deštíček u Partwitzer See znamenal doslova odchod na párek. Zleva Johny25, Tomáš Groh a Buňka.
Tahle díra do pekla je důl Welzow - Süd.
Napřed se odhrabe skrývka, pak se rube uhlí, následuje zatápění vodou a vznik nového rybníka.
Lávka nad budoucím Ilse See.

A tak to tu bude vypadat za 5 let.

Info

Mapy:
Lausitzer Seenland, Wander- und Radwanderkarte, 1:50.000; ISBN-Nr. 3-932281-21-7, cena: 4,90 €

Bärwalder See



In-line trasa 46090 - powered by Inlinemap

Scheibe See


In-line trasa 40721 - powered by Inlinemap


Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat