2. 8. 2008

Sasko nejsou jenom písky VII. - (ale i pískovcový lom v) Liebethaler Grund

Location: Liebethaler Grund, Německo

Do Liebethaler Grund jsem se poprvé dostal v srpnu 2008 a hned mi bylo jasné, že se sem určitě budu rád vracet. Jde o dobře odjištěnou sportovní oblast, proto nemusíte mít strach, že byste lamentovali nad vzdáleností železa. Borháky jsou natlučeny po dvou metrech.

Albert Drahoš v cestě Tannhäuser 6-.
Johny25 v cestě Tannhäuser 6-.
Liebethaler Grund je bývalý pískovcový lom na okraji saské Pirny. Nevýhodou této oblasti je snadná dostupnost - parkoviště je 10 metrů od skal, navíc u skal je konečná autobusu. Může se stát, že tu bude plno, což mě naštěstí zatím ještě nepotkalo.
Věrka Strnadová v Götterdämmerung 6-.
Johny25 Götterdämmerung 6-.
Oblast je rozdělená na 4 sektory se 67 cestami. Výška stěn je do 20 metrů, jejich orientace je na západ, jih a východ, takže cesty jsou po dešti brzo suché. Cesty jsou vesměs přírodní (pokud se o tom v případě lomu dá vůbec mluvit), ale najdou je i cesty, kde jsou sekané chyty a stupy. Sekání se týká cest 8+ a těžších, těch je zde ale poskrovnu. Klasifikace se většinou pohybuje od 6 do 7+ UIAA většinou v kolmém až položeném terénu, je tu ale i pár převislých linií. I přesto, že se jedná o pískovcovou oblast, leze se tu s magnesiem.
Bert v Tristan & Isolde 6.
Bert v Der Ring der Nibelungen 6+.
Tip na Liebethaler Grund jsem dostal od Alberta Drahoše. Napoprvé jsem se ovšem trefil do oblasti Cunnersdorf, která je schovaná v lese. Tamní cesty jsou ale dost často vlhké - tuto oblast bych doporučil pouze na parné léto.

Info

Přístup
Od Pirny přes most přes Labe do místní části Pirna - Copitz. Z Copitzu směrem na Radeberg až k odbočce doprava na Liebethal. Projet obcí v údolí až k místu, kde se silnice stáčí ostře doleva do kopce směrem na Mühlsdorf (po pravé ruce je stará budova bývalé papírny). Údolím ještě asi 100 metrů až k točně autobusů. Odtud je vlevo viditelný sektor Eckwand. K sektorům Scheibe a Parkwand vlevo od Eckwandu se jde skrz zahradní branku z malého parkoviště.
Souřadnice parkoviště
N 50°59'48", E 13°57'30"
Doporučené cesty
Efeuweg 7+  (podstřelená klasifikace, je to poctivá 8) - pěkná, technická, vytrvalostní linka
Free time 7  technická linka s pár silovými kroky
Tristan & Isolde 6  příjemná cesta na rozlez
Průvodce
Frank R.Richter – Sportklettrgebiete in Sachsen – Ostteil

Text: Johny25
Foto: www.johny25.com

4 komentáře:

  1. 3.3.2010: Houba Pěkné!
    Každá informace se hodí, jeden nikdy neví, kam ho cesty zavedou. Moc pěkný report!! Díky.

    OdpovědětVymazat
  2. 19.02.2010 Pavel nic moc
    Já jsem do této oblasti taky jednou zavítal, když nám začlo v Rathenu pršet. Moc se nám tam nelíbilo. Všechno bylo hrozně od písku a sypalo se to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 19.02.2010 Papouš Re: nic moc
      Já byl s Majklem v tom druhym lomu, o kterym píše Johny25. Bylo tam teda zavlhlo, klasa tvrdá, místy i solivo, ale jako tréninková možnost se mi to zdálo docela dobrý.

      Vymazat
    2. 19.02.2010 Johny Re: Re: nic moc
      Cunnensdorf je vlhký a solivý a klasa si myslím že docela odpovídá, ale Liebethaler, tak tam sem lezl jen 2 solivé cesty a zbytek byl ok. JInak obě oblasti jsou na tréning ideální. Jinak pokud někdo píše o solivosti, tak stačí zajet do Tisí, Rájce, Ostrova a tam je to 100x horší a ještě tam v 99% bojujete o život

      Vymazat