8. 5. 2010

Mravenec - nová oblast ve Středohoří

Location: Libochovany, Česko
A je to tady. Až mi z toho mravenčí v prstech. V sobotu 15. května 2010 odsekne pomyslná kozácká šavle hrdlo šampusu na počest první letos odtajněné oblasti v Českém středohoří. Otvírá se Mravenec, další sličné dítko z kolébky šéfiků z Horce, tedy HO Roudnice.

Zdeněk Děděk Hubka v cestě Cvrčkovo rádio 6, Mravenec, Česká brána, České středohoří.
Foto: Zelinář
Při pohledu na červené skály v České bráně mi léta vrtalo v hlavě, jestli by se tu nedalo něco vrtnout. Z doslechu jsem věděl, že se tu kdysi lezlo. Jenže kliffy v kaňonu Labe mezi Ústím a Lovosicemi jsou přímo nad železnicí = zákaz lezení kvůli možnému shození šutru a vykolejení ÉCéčka.
Zelinář v nejtěžší cestě na Mravenci Pytlíku, Ferdíku, to bude mazec 6+ (var. Pytlíkův mazec 6+). Jistí Dědek.
Foto: Alena Hubková
Na levém břehu u Litochovic jsem si vytipoval mocnou plotnu, která neleží přímo nad tratí. Ovšem ohledání na místě ukázalo, že pro Středohoří netypická rula je dost zvětralá. Navíc přístup po kolejích mezi svištícími vlaky nic moc.
Na pravém břehu u Libochovan je zase lom s minimálně 50 metrů vysokou stěnou, orientovanou na jih. Dvě třetiny jsou brutálně lokrovaté, lezitelný zbytek končí v šutrech slepených hlínou. Portu Bohemicu jsem zavrhnul.
Zdeněk Dědek Hubka vrtá díru na borhák. Dědek je příkladem aktivního seniora, chcete-li železnýho dědka, který nečeká s nataženou dlaní, ale svou pracovitostí přispívá k veřejnému blahu.
Foto: Zelinář
Mravenec v celé své kráse.
Foto: Aleš Ali Podivínský, Livepla.net
Loni mi ale ozbrojená pěst HO Roudnice - Zdeněk Dědek Hubka, Zelinář Bára Jetenská - ukázala, jakej jsem žabař. V České bráně našli u Libochovan 30 metrů vysokou skálu, která není ani zvětralá, ani nad tratí. Kvůli enormnímu výskytu mravenců ji pojmenovali Mravenec.
Úderka Horce se proslavila už loni, kdy světu nadělila luxusní softmoverskou oblástku Kreutzberk. A to možnosti ve Středohoří nejsou zdaleka vyčerpány... :-)
Zelinář dolézá cestou Brundibárie 5+ na vrcholovou hlavu Mravence. V těchto místech už skála nemá lomový charakter, ale nabývá přírodních struktur. Poeta Josef Novotný to krásně popsal na stránkách Horce: "...ten vrcholovej růžovej balvan mi učaroval. Je krásnej jak socha. Ten nechte čistej bez vrtání, prosím!"
Foto: Zdeněk Dědek Hubka
A protože Mravenec, byla na místě inspirace Sekorovým Ferdou a hláškami z něj. Jména některých cest patří bezpochyby k nejdelším pod sluncem.
"Už vidím titulek: Adam Ondra přelezl na OS cestu Bejt Váma, šefíku, najal bych si na tu trumpetu nosiče 5+. A pak by se mohl dorazit na Je libo něco jemnějšího, sličná slečinko 4 nebo na Ó pardón, ctihodný pane hlemýždi 6," vtipkuje jeden z otců-zakladatelů Mravence Roman Rasta Líbal.
Zelinář ve výživném koutku Šplh na pampelišku 5 v levé části Mravence.
Foto: Zdeněk Dědek Hubka
Dědek v cestě Z pěknýho rádia pěkná muzika 5+. Jistí Zelinář.
Foto: Alena Hubková
V bývalém lomu je sice "jen" 11 cest, ale jsou slušně dlouhé. Lezení je po lištách a rajbasech, jištění ve středohorském standardu = Jura style. Ve vedru oceníte severní orientaci skal. Management krajiny je kvalitní, hořci mákli opět výtečně - k dispozici je dokonce přenosná toaleta. Pro místní je to oblástka přesně na odpoledne, ve stylu "po práci legraci". Pro přespolní se nabízí kombinace například s Kreutzberkem.
Aleš Ali Podivínský (leze) a Roman Rasta Líbal si užívají prvního jarního slunce na boulderu Kamenožrout. Ali a Rasta zpracovali lezeckého průvodce pro celou oblast Mravence.
Foto: Kateřina Minková
Z cest, které jsem Mravence lezl, se mi líbila levá rozlézací trojice - Šplh na pampelišku 5Střevlík Masorád na čekané 4+ a Je libo něco jemnějšího, sličná slečinko? 4 - a dvojice cest ve středu stěny - Cvrčkovo rádio 6 a Brundibárie 5+. Pak už padla tma a následovalo pivko v libochovanské taverně Na kovárně.
Ali v Líbalově hraně 4 SD na kámen Racochejl.
Foto: Roman Rasta Líbal
Boulderový potenciál okolí Mravence letos na jaře během několika výpadů zužitkovali Roman Rasta Líbal a Aleš Ali Podivínský s rodinami. Fotky z jejich sessions najdete na stránkách Horce ZDEZDE a ZDE. Bouldry jsou v okolí vrcholové hlavy Mravence. Rasta a Ali jsou i autory svěžího Lezeckého průvodce po Mravencovi.
Titulní strana lezeckého průvodce po Mravenci od Aleše Aliho Podivínského a Romana Rasty Líbala.

Info

Poloha
Sportovní lezecká oblast Mravenec se nachází JV nad obcí Libochovany. Vrchol lomu (247 m n.m.) leží v sedle mezi kopci Strážiště a Kalvárie směrem na Libochovany na GPS N 50°33,369', E 14°02,944'

Přístup
Vlaková zastávka je v Libochovanech zhruba 1,5 km od Mravence, autobusová také. Z obce odbočuje cyklotrasa č. 3057, která vede těsně kolem odbočky do samotného lomu a pokračuje dále na Kamýk. Také tudy vede žlutá turistická značka. Ta kopíruje cyklotrasu a později v sedle odbočuje na Kalvárii.
V Libochovanech od fotbalového hřiště po žluté 800 m až k lesu a v lese po necelých 100 m první odbočkou doleva. Dále po původní cestě až do lomu. Touto pěšinou se dostanete pod nástupy cest. Pokud byste chtěli jít na vrchol a k bouldrům, tak po 150 m cesty do lomu odbočte doprava mezi dva kamenné mužíky. Dále k vrcholu po mužíkách.




Parkování
Nejlepší parkování je u nádraží, což je o zhruba 300 m cesty ke skalám dál. Varianta 2 je u fotbalového hřiště GPS N 50°33,794', E 14°02,539'.
Prosím všechny, aby dodržovali doporučená parkoviště a nejezdili nikde po lese. Nezapomínejte, že všude kolem je CHKO České středohoří. Na parkovištích se, prosím, chovejte ohleduplně vůči místňákům.
Občerstvovna
K občerstvení doporučujeme hospůdku Na Kovárně, která je na náměstí GPS N 50°34,065' a E 14°02,944'. Usměvavý šéfik za barem a pivo jako křen.
Poděkování
Českému horolezeckému svazu za vrtačku a borháky za výhodnou cenu.


4 komentáře:

  1. Datum: 14.06.2010
    Titulek: Hospůdka zklamala
    Mravenec OK, ale doporučená hospůdka trochu zklamala - v neděli večer neměli nic k jídlu.

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 16.05.2010
    Titulek: Otvíračka
    Tak včerejší otvíračka Mravenečka se povedla. Buřty, pivo a víno teklo proudem, počasí apart.

    OdpovědětVymazat
  3. Datum: 10.05.2010
    Titulek: brána do ráje
    Krása.. lajny na morfologickém zlomu dávají materiálu takovej tajemnej barevnej nádech a já vůl jezdim na žlutý vápno do Tarnu, sláva Tašovertu ožívá. Král je mrtvet, ať žijou Gorges Le Ant.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 10.05.2010
      Titulek: Re: brána do ráje
      Gorž Le Ant je historicky významný místo, kde se v sumu střetli frankenjurskej kupec Sámo a frankenjurskej king Kodl Bělina Velikej. Detaily tuná http://www.horce.cz/Members/novotnyj/mravenec-je-na-svete

      Vymazat