8. 7. 2010

Výlet na sever I. - letní lyže ve Strynu

Location: Stryn, Norsko
Letní lyžování v norském Strynu jsem měl na tasklistu 13 let. V roce 1997 jsem se pod místní ledovec vydrápal karosou se zájezdem CK Kudrna. Lyže jsme samozřejmě neměli, jen jsme si došli na záchod a jeli dál. Nutkání vrátit se sem a sjet si místní kopeček ale zůstalo. Letos nastal čas dlouholetý nedostatek odstranit.

V červenci na lyže? Proč ne!
Buňka míří k dolní stanici lanovky...
Cena 320 NOK (cca 1.050 Kč) za jednodenní permici, které jsem si všimnul při domácí přípravě, mi přišla v rámci norské drahoty i cen lanovek v Alpách celkem přiměřená. To jsem ovšem ještě netušil, že se z návštěvy Strynu vyklube nejdražší lyžovačka, co jsem kdy zažil.  
...která ale stojí, jako fronta lyžařů před ní. Nahoře prý fouká.
Tak prozatím opalovačka.
Dvě hodiny před polednem jsme s Buňkou pod kopcem, což je, jak zjišťujeme, akorát, protože se tu jezdí od 10 do 16 hodin. Jen šest hodin provozu mě vzhledem k nezapadajícímu slunci překvapuje. V kašovitém sněhu, co tahá za nohy, to ale asi bude stačit.
Pod lanovkou sněhu pomálu, ale sjet se to dá.
V půl dvanácté konečně na lanovce.
Jdu koupit permici a hydra v kase si kromě 2 x 320 NOK řekne ještě o 100 NOK za permice s tím, že po lyžování vrátí 50 NOK. Banditi to jsou, ale lyžovat chceme, tak to se skřípěním zubů cvakám.
V horní části kopce je vlek zamontovaný do ledovce.
Svah pod vlekem je svižně ukloněn, hlavně horní část.
Letní lyžařské centrum ve Strynu leží 1.080 m n.m. a kopec má půlkilometrové převýšení. Do půlky jede lanovka, pak se přesedá na vlek namontovaný do ledovce. Před 13 lety tu na konci července byla vysněžená i dolní půlka kopce, letos je to horší - ale i přesto se to dá s jedním přenášením sjet po sněhových polích. V horní části je sněhu dost.
Na své si tu přijdou i běžkaři, které za 95 NOK vytáhnou nahoru na ledovcové plató, kde jsou běžkopisty.
Proč tu tak fouká, Křivinko?
Jdeme k dolní stanici lanovky, desátá odbila a lanovka stojí. Ptám se (ne)obsluhujícího a pokuřujícího zevla, co jako. Zevl tvrdí, že nahoře na kopci je "stong wind". Zní mi to jako dost podivná výmluva, protože sice fouká, ale ne až tolik, aby se nemohlo jezdit. Chvíli posedáváme, pak jdeme k autu a vybalujeme křesílka. V půl dvanácté nakonec lanovka začne fachat.
Dál se kvůli trhlinám v ledovci nesmí.
Buničina v akci.
Vlek v horní části má docela švunk, takže nasednout na něj je fuška. Další (ne)obsluhující zevl nám musí kotvu odlovit a podat. Výsadek nahoře je taky mňamka, protože jsou na něj asi tak dva metry a z kotvy se špatně slézá.
Jedna z klíčových otázek výpravy do Strynu byla: Vydrží sešroubovaný kotník jízdu na lyžích? Vydržel jak nic.
Nejedeme, opravujeme.
Sníh má vskutku konzistenci "lamač nohou" a je potřeba si na něj trochu zvyknout (= moc se s ním neprat a jen tak se po něm klouzat). Slušně strmý kopec se nám podaří asi pětkrát sjet, načež vlek se zastaví a dva montéři Toljové na něm něco začnou opravovat.
Výhled na přilehlé jezírko.
Sjezd pod lanovkou začíná krátkým přenášením kvůli šutrům.
Svačíme a posléze se vydáváme pod lanovkou, která zatím jezdí, dolů. Kus se musí kvůli přenést, jinak parádní jízda, protože svah je prudší než nahoře.
Buňka mění postavení lyží, jak ji to naučili na lyžáku...
...sjíždí pasáž mezi kameny...
V naději, že půjde jezdit aspoň spodní část, si to šněrujeme přes potok na lanovku. Dolní zevl ovšem vytahuje svou tradiční výmluvu o "strong windu" a lyžování tak ve 14.00 pro dnešek končí.
...a vítězně dosahuje cílového potoka.
S bojovně vysunutou bradou si to šinu ke kase, že jako vlezné zpět, ale cedule praví, že se peníze nevracejí ani kvůli špatnému počasí, ani kvůli odstávce vleku. Hydra v kase vrací za permice oproti původní informaci 70 NOK. Tak aspoň něco.  
Hop přes potok...
...a hop s pivem do křesílka.
Jdeme zase k autu do křesílek a na pivo. Chutná hořce jako splněný sen o lyžování ve Strynu. Litr za dvě hoďky lyžování jsem vážně nežral.  

Info

Pro zvětšení klikni na obrázek.
Oficiání stránka lyžařského centra ve Strynu strynefjellet.com
Info o parametrech skiareálu na skiinfo.com
Článek o lyžování ve Strynu na homeboyski.com



Text: Papouš
Foto: Buňka a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat