31. 10. 2010

Akvárium v BCN aneb Je Šárka z Písku svině?

Location: Akvárium Barcelona, Španělsko
Akvária jsme letos navštívili s Buničinou dvě - jedno v norském Bergenu a jedno v Barceloně. Obě měla společné to, že se věnovala hlavně lokálním mřenkám a že se v nich daly děti přehazovat vidlema. Do Norska zavítáme někdy jindy, teď skočíme do BCN. Tam jsme se vypravili hlavně kvůli žralokům.


Murénka.
Langusta.
Najít v metropoli Katalánska akvárko je trivka. Stojí v přístavu Port Vell přímo proti oblíbenému bulváru La Rambla. My to měli z apartmá ve čtvrti Barri Gotic kousek. Možná proto jsme nechali návštěvu "nejdůležitějšího volnočasového a vzdělávacího mořského centra na světě, které se zabývá Středomořím" až na víkend, kdy se z akvárka stala kočárkárna křížená s jeslema.
Chobotnice.
Akvárium s biotopem delty řeky Ebro. Ten černej had je úhoř.
Atlet v tunelu-mackovi v BCN akváriu. Pohyblivý chodník je v designu letištního dopravníku na zavazadla.
Hlavním lákadlem každé rybí zoo je podvodní tunel. Kdo ho nemá, je prostě béčko. Ten barcelonskej je opravdu masař - má 80 metrů a návštěvníky v něm přepravuje pojízdný chodník. Nad hlavou plavou žraloci, zuby kolmo z huby, prostě zážitek.
Kobyly za klackem.
Kobyla jako klacek.
Ze zubatého monstra se vyklubal žralok písečný. Stránky zraloci.cz ho líčí trochu jako nazdárka: "...je poměrně velký, až děsivě nebezpečného vzezření, ale přesto se s ním lze potápět téměř bez obav. Je to proto, že loví relativně malé živočichy, na které je specializován."
Detail zoubků žraloka písečného.
Foto: Joe Lencioni, wikipedia.org
Podle Wikipedie to ale přeci jen grázlík bude: "Přestože se obecně má za to, že tento druh žraloka není lidem nebezpečný, databáze ISAF obsahuje 76 zaznamenaných útoků na lidi, z nichž 29 bylo klasifikováno jako nevyprovokované. Dva z těchto nevyprovokovaných útoků vedly k úmrtí."
Tenhle mrňavej ksindl je taky nějakej žralokoid. Že by máčka?
A to je mladej vod toho malýho ksindla.
Žralok písečný umí ještě jednu vychytávku - aby nešel ke dnu, vynoří se tu a tam nad hladinu, kde si nabírá mordičkou vzduch. Za 300 € se s ním můžete jít do akvárka potápět.
Totok je perutýn. Vypadá jedovatě a jedovatej fakt je.
Korálové moře.
Kromě písečáka plovou v nádrži (36 m průměr, 5 m hloubka) ještě žraloci hnědí, pražmy, pohádkový hrdina a patvar měsíčník, rejnoci a spousta dalších ryb. Menší akvárka jsou členěná podle charakteru biotopů (písčité dno, skalnaté dno apod.). Středomořské a tropické ryby tu "umějí", naopak expozice tučňáků byla poměrně nudná. To v Bergenu to bylo opačně.
Vypadá jak ďas, ale ďas to asi nebude.
Další krasavec.
Nedá mi to, abych nezmínil laciné podvodné triky místního personálu. Před vlezem do expozic jsou žraločí čelisti, v nichž se návštěvník může nechat vyfotit. Fotograf ho láká slovy: "No commission."
Rybí želé.
Jelly fish II.
U východu se pak dozví, že fotka je za nehoráznejch 8 € a že "you could pay for it at the exit". Čtu to jako můžeme, tzn. že nemusíme. Slečna je z toho mírně nerudná, tak jí, jak by řekl Sekal, udělujeme ekonomickou lekci a fotku jí necháváme na památku.
L’Aquàrium de Barcelona
web: aquariumbcn.com vstupné: dospělí 17,50 €, děti (4 - 12) 12,50 €, dospělí nad 60 14,50 €



Text: Papouš
Foto: Buňka + Papouš

2 komentáře:

  1. Datum: 30.11.2010
    Titulek: Můj názor
    Tedy já osobně si myslím, že není...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 02.12.2010
      Titulek: Re: Můj názor
      díky, já myslim, že taky ne. Jen dělá dojem těma zoubkama.

      Vymazat