12. 11. 2011

Tradiční Ranpovská Ohře 2011, díl II. - Ohře

Location: Loket, Česko

Po říjnový Sázavě jsem byl nějakej nedožranej, jak říkal jedlík Baloun ze Švejka. Zjistil jsem to při zapisování Sázavy do vodáckého deníčku, kde jsem byl zlehka za první stovkou. Chtělo to ještě jeden zářez na valašce, abych rok uzavřel v prvním kilu. Krom toho jsem si brousil zuby na Sázavu na kajaku, což neklaplo, a Ohře na kajaku mohla bejt dobrou náplastí. A jak řekli, tak udělali.

Tryska (záď) a Radeček (hák).
Sud na hravé a vnímavé loďce.
Teda vono to spíš bylo tak, že jsem rozpumprlikoval pár lidí, domluvil se termín na 12. - 13. 11. 2011 a pak jsem tradičně upadl v nečinnost. Až soustředěný nápor účastníků zájezdu mě přiměl hnout pozadím a zorganizovat loďstvo. Logistika vyšla i tentokrát pěkně - všechny lodě včetně kajaku pro THTG jsme půjčilli u Leštiny v Kadani a vešli jsme se do 500 Kč / loď za víkend i s dopravou. Novinkou bylo zanechání jednoho auta na Hubertusu a jízda bez spacího proviantu. Sbohem, plavbo natěžko.
Listopad je pro splouvání Ohře mimořádně atraktivní termín. Lidí se sjelo dost. Díky, táto Ranpo, za pěknou traďycy.
Co naopak do traďyce určitě nepatří, je výstup z lodi Svatoškách a obžerstvení v místním bufetu. Lákali na polívku, kterou neměli, navíc je tu předraženo jak prase. Jednoznačně nebrat!
Nákup neoprenových botek a rukavic v Decathlonu v PdM byl šťastný tah. Neoprenové kalhoty mi půjčil sympatický kajakář Jiří. Sympatický zdůrazňuji, páč Jiří mi byl nejprve osobou zlovolnou vykreslen jako monstrum, ale ve skutečnosti je to chlapík statečná, srdce má bodré, mysl jasnou a úsudek zdravý. Modří už vědí.
Růžový pán se opět koupal.
Do tanku v tank šlo ztuha.
Loď - playboat Perception Madness - zapůjčili roudničtí lazebníci Trenér s Bombarďákem. K tomu tuzexová špricka, pádlo i helma. Problém nebyl v lodi, ale ve 100 kg živé váhy, co se do ní sápalo. V lodi jsem seděl jak paragraf a braly mě trochu křeče do chodidel. Loď se točí jak čamrda, což na plavbu po přímce není úplně ideál. Ale jako zkušenost k nezaplacení. Kajak je zajímavá věc.
Zkrocenej tuhnickej vrahoun zase příjemně kartáčoval.
MarS nasával všemi otvory úžasnou atmosféru podzimní řeky.
Vody bylo protentokrát v Ohři prachbídně, na vodočtu v KV Drahovicích snad jen půl metru, což je o 30 cm míň než loni. Ale i tak byla plavba zajímavá. Tradiční peřejní highlighty - KyselkaVelichov a Hubertus - byly celkem krotké. Paseku ale působila místa, kde běžně nekoukají šutry.
Ve Varech na maríně - zleva THTG, Bob Labík, Tryska, Janča Blumča, Sud v sukni a Radeček.
Marína v KV.
A ještě jedna změna. Letos jsme se nechali nalákat pikolíkem na polivku a pivo na Svatoškách, místo abychom jeli do KV Alberta do jídelny-lidovky. Slibotechna ze Svatošek nasliboval hory doly, ale byl totál předraženej a ještě mu ta polívka došla. Příště ani omylem.   
Jezík pod marínou: Robert Labík aka Brňák Kabrňák (záď) a Janča Blumča (hák)
THTG.
MarS.
Plši: Plch (záď) a Damascéna (hák)
Vytržením z nudy byla koupel ve vlnkách před Varama. Čuměl jsem po ptákách a najednou jsem si prohlížel šutry u dna řeky. Pokus o kvazieskymáka resp. aspoň nádech neklapnul, tak jsem se snažil vykrysit. Jenže špricka držela. Až mocné zatažení za šňůru na ní uvolnilo Suda ze sevření lodě. Pozoruhodný zážitek.
Péřovka - chvíli plovací vesta, za mrazu šalovací deska.
MarS a Sup panáčkují se zmrzlým šatníkem tašovského horala.
K další taškařici došlo na jezu v centru Varů. Tryska s Radečkem debužírovali na místní maríně a zbytek výpravy jel napřed. Chlapi tak neviděli, že jez se jezdí přímo po šikmé desce, a ne šlajsnou, ve které je metrové pažení. Errror byl odhalen na poslední chvíli, ale kanoi už se nepodařilo srovnat a dvojka vjela do jezu našejdro. Tento experiment přinesl pozoruhodné zjištění, že péřovka velmi dočasně funguje jako plovací vesta.
Hubertus byl letos bez vody.
Horal v Hubertovi.
Jinak vše proběhlo tradičně. I svatou trojici - ledňáček, volavka, skorec - jsem spatřil. Akorát přemejšlim, na čem pojedu příští rok. Proběhlé čtyři ročníky přinesly kombinaci - laminátová kanoe, nafukovací kanoe, plastová kanoe, plastový kajak. Teď je patrně na řadě SUP!

Info

Účast 2011
Jana Blumentrittová, Tomáš Groh, Filip Křivinka, Robert Labík, Martin Plšek, Martin Švec, Radek Tintěra, Jan Tříška, Jan Šauli, Jaroslav Uher, Monika Vyšínová 
Předchozí díly telenovely: 200820102011 - úkrok

Text: Papouš
Foto: Jarda Uher, MarS

4 komentáře:

  1. Datum: 08.12.2011
    Titulek: Proč nepolechtat bránici
    Pěkný Křívo, břuch sice trochu bolí, páč předčítání nahlas sklidilo úspěch a hihňání zamrzlých středoškoláků je nakažlivé jak tubera u zubaře, ale nelze než pochválit :-D Jen příště víc řádků, ať to nemusíme číst dvakrát :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Datum: 07.12.2011
    Titulek: Svatošky
    Pod Svatoškama nežat,nechlastt,jsou to zloději ruský.máme vyzkoušeno

    OdpovědětVymazat
  3. Datum: 07.12.2011
    Titulek: Opet
    jeden z podarenych prispevku od vehlasneho stareho Papouska. Krasna prace na vode i v textu. Jen me v pocatcich zarazila poznamka o "nedozranosti" ze Sazavy - ovsem je pravda, ze podle Tvyho vypraveni jsi se tam zejmena napil, spis nez dozral.. :-)
    Kazdopadne cekam na dalsi zajimavy prispevek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 08.12.2011
      Titulek: Re: Opet
      Neboj Riggře, Diggře a Rimmře bude. Další vydání bude o lehkejch cestách v Bielatalu, což ty jako horolezec-elév zajisté oceníš. Hrobům zdar!

      Vymazat