11. 1. 2012

Proč jsou běžky na Alte pilířem aneb Jak nastavit roštěnce polštářek

Location: Altenberg, Německo
Novou užitečnou rubričku přidala na své stránky krušnohorská obec Altenberg. Kromě sněhového zpravodajství a sjízdnosti běžeckých stop tu nově najdete i mapu stop. To vítám, poněvadž o existenci některých, např. L5 Rund-Loipe Scharspitze, jsem zatím neměl potuchy.


Altenberg, familiérně Alte, leží na východě Krušných hor, v sousedství hraničního přechodu Cínovec na Teplicku. Běžecké trasy L1 - L5 (L jako lojpa) a lyžařské turistické cesty S1 - S9 (S jako Skiwanderwege) jsou situovány v bližším či vzdálenějším okolí nevýrazného vrcholu Kahleberg.

Úvodní strana altenberg.de - vlevo dole se pouští Sněhové zpravodajství, vpravo nahoře Mapa stop. Odkaz na Sněhové zpravodajství vede i z pravého horního sloupce na těchto stránkách.
Repro: alteberg.de
Díky jeho nadmořské výšce - 905 m - tu bývá sníh od konce listopadu až do konce března. V polovině října 2009 tu dokonce "nakydalo" tolik, že vyjela rolba a dalo se parádně bruslit. A právě to je přidaná hodnota Alte - lojpy tu pravidelně (slovo pravidelně je důležité) protahuje rolba.
A totok je mapa lojp (L) a lyžařských turistických cest (S). Dá se z něj vysledovat, co upravuje rolba (Loipen-Bully) a co skútr (SkiDoo). 
Repro: altenberg.de
Kromě běžeckých stop pro turisty je tu i biatlonový stadion Sparkassenarena Osterzgebirge. Ideální místo na podvečerní běžkování při čelovce. I tak tu ale můžete potkat třeba 10 lidí s lampami na hlavě. Za světla je to tu nejlepší ve všední den.
Další pěkný Loipenplan Alte a a okolí nabízí stránka wintersport-im-erzgebirge. (větší rozlišení). Jsou na ní i Skiwanderwegy, které na výše uvedené mapce chybějí.
Repro: wintersport-im-erzgebirge.de
Mekka nočních gumovacích skupin - biatlonový stadion na Alte (klikni na obrázek pro zvětšení). Klasická runda je: od přístřešku pod krytou střelnicí na boční pytel, pak přes otevřenou střelnici do spodního pytle a zpátky k otevřené střelnici na rovinku, pak odkrvovací kopec Tatry a horní pytel. Termíny Tatry a pytel jsou odposlechnuty od PepinoKuchena. Standardní výpad obsahuje pět rund, cca 20 km. Pěkné!
Repro: biathlon-osterzgebirge.de 
O víkendech tu narazíte na davy lidí, přinejhorším tu probíhají závody. Ad roštěnky: pokud doma nemáte gumování vyznávající Neumannku, je lepší se stadionu vyhnout a skočit po jedné z lojp L1 - L5.

I v případě zácpy na stadionu je šance si kvalitně zabruslit na běžeckých trasách L1 - L5. Dobrodruzi, romantici a ti, co nepotřebují pořádnou bruslostopu, se pak mohou vydat změtí lyžařských turistických cest S1 - S9.
Když kliknete na altenberg.de na sněhové zpravodajství Wintersportbericht otevře se vám pdf, kde je výška sněhové pokrývky + upravenost a sjízdnost stop.
Repro: altenberg.de
Kleine Kahlebergbaude - obžerstvovací budka s Wurstama, Glühweinem a Bierem - vše za mírné ceny - je na vršku Kahlebergu. Dojedete k ní tak, že od parkoviště u hotelu Lugsteinhof pojedete asi 2,5 km pořád rovně po hřebenu. Když je viditelnost (jen velmi občas), je tu i směrová růžice s výhledy.  
Pohled od obžerstvovací budky na Kahlebergu směrem na rybníky Galgenteichy, Alte a kopec Geisingberg (823 m n.m.)
Foto: Johny25
Alte objevil pro ústeckou galerku šéf Housky Ota Louka, za což budiž navždy vtesán do kamene. Skupina saunujících se pánů okolo Čtvrtcenta dokonce zařadila Alte mezi základní životní hodnoty, tzv. pilíře. Mezi další pilíře patří např. plznička, sauna, Jura a lezení na písku. Výchozí teze je, že ženy jsou pomíjivé, ale pilíře zůstávají. Zanedbávat pilíře či je upozadňovat je opovrženíhodné. Občasné točení rodinohodin se ale připouští.
Na biatlonovém stadionu mají i příkrm v podobě sněhových děl.
Foto: Johny25
A proč je vlastně Alte kultovní? Dá se tu spolehnout na kvalitně upravené stopy na bruslení. Na české straně hor jsou taky boží běžkoresorty - okolí Flájí nebo Nové Město - Moldava - ale s úpravou stop to tu bývá loterie. Taky pochybuju, že by si na Alte někdo troufnul rozjezdit stopy na čtyřkolce. Tlupu debilů na čtyřkolkách jsem viděl ničit stopu u Flájí, onehdá taky zmrvili stopu z Cínovce na Vitišku. Na Alte stačí pes bez vodítka a školení od rolbaře vás nemine. 
Půlka října 2009. Na Alte nakydalo tolik, že se dalo gumovat. Sud a Sup.
Foto: Johny25
Druhak je sem dobrý dojezd - bývalá E55 z Teplic přes Dubí na Cínovec stoupá rovně a zeširoka do hor + na Alte i na Cínovci se dá slušně a gratis zaparkovat. Třeba výjezd na Moldavu je proti tomu rallye, parkování na louce nejisté (a pravděpodobně i zpoplatněné).

Tip na budování vztahu roštěnky k běžkám via Alte

Na vztahu roštěnky k běžkám, popř. k bruslení na nich, je obvykle třeba dlouhodobě pracovat. Provází jej činnosti s během na lyžích nesouvisející: chůze na lyžích, nabídka naprosto nepřijatelného alternativního programu ("A nepudem místo běžek třeba na procházku nebo na frapéčko do ócéčka?"), hod běžkami do lesa, lámání hůlek ve vzteku, slzičky, neúměrně dlouhé zevlování v hospodě apod. A samozřejmě spousta námitek, kterým je třeba inteligentně nastavit "polštářek", aby hučení dotyčné nepřešlo do destruktivní fáze.
Bazén na Alte má i venkovní výběh.
Repro: sachsenkur.de
Jedním z polštářků, resp. cílových prémií, je na Alte návštěva bazénu Rehaklinik Raupennest. Je to v podstatě sada vířivek v teplotách 32 - 36 stupňů. Louhování v nich je po výmrazu na běžkách obzvláště blahodárné a přijde na snesitelných 4,50 € / 2 hod. Závěrečnou třešničkou může být dortík a preso v místní kavárně.

Pozor na zákeřný trik: pokud se ona tetka snaží naoko bezelstně změnit správnou kombinaci Napřed běžky, potom bazén na špatnou kombinaci Napřed bazén, potom běžky, buďte ve střehu! Z běžek totiž v druhém případě na tuty sejde. A to je je zanedbávání pilíře! Navíc je to ze strany dotyčné zákrok na žlutou kartu.

Do Rehaklinik v Altenbergu Vás dovedou směrovky z hlavní světelné křižovatky ve městě.

Jak na Alte

Po bývalé silnici E55 po ose Teplice - Dubí (pozor na radary, velmi ochotně tu vybírají) - Cínovec. Na Cínovci na kruháku první doprava a pořád rovně přes hranici do obce Zinnwald až k malému parkovišti vpravo od silnice (není moc výrazné, za ním už nejsou domy). Tady doleva, pak první pravá, první levá a rovně nahoru k hotelu Lugsteinhof. Když tu není místo, tak se dá parkovat na velkém parkovišti u nové celnice.
Text: Papouš

16 komentářů:

  1. Datum: 12.01.2012
    Titulek: kelutit
    Běžkování je pro mě, obyvatele polabské nížiny, tak trochu španělská vesnice, ale článek starého Papouška mě, i přes mou stoicky klidnou povahu, neskutečně namotivoval. Pokusím se svůj vlažný vztah k běžkám do několika let změnit! Dobrá práce, opeřenče! Díky Arnie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 13.01.2012
      Titulek: Re: kelutit
      Díky Arnie. Dálkové ovládání funguje.

      Vymazat
  2. Datum: 12.01.2012
    Titulek: Zkušenosti
    Naprosto perfektní článek především pro nás, roštěnky se superběhnama ve skříni, nevědouc kde složiti je do horizontální polohy, která jim nejbližší, páč známe jen jedno místo - onen pilíř, kde byly slzy roněny, hůlky ohýbány a pozadí masírováno zledovatělou vroubkovanou stopou od sněžného skútru. Ale když je tohle místo, neméně krásné, plné skvělých vzpomínek (a bohužel i ošklivých slov směrovaných onomu běžkařskému sportu a kvalitám slabším článkům týmu superběhny, superpes a ... větrem ovátá, sněhem zvalchovaná Roštěnka) tak trochu z ruky na jednodenní výletování, je nutno hledat nové možnosti. Ovšem žádná správná Roštěnka nic hledat a zjišťovat nebude, prostě jen počká, až o tom někdo napíše tak super článek, jako je tenhle. Takže - díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Zkušenosti
      tak trochu z ruky? z Prahy je to vo deset kiláků blíž než Bedřichov (fakt je, že Jizerky jsou jiná liga)! Stačí zpacifikovat Tučňáka, aby přistavil povoz, nasáčkovat šakaly do vozu a hyje do Krušek!

      Vymazat
    2. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Re: Zkušenosti
      Bedřichov neni Smědava a nezapomeň na těch padesát kiláků, co ujedeš, když hledáš místo na parkování. Tučňáka ať si pacifikuje nějaká Tučnice, já teď ctím jen jedno pravidlo: ,,miluj bližního svého, ale hleď si přitom svého". Oumen. Každopádně poslední víkend v lednu Jizerky, první v únoru Krušky :-) Haok

      Vymazat
    3. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Re: Re: Zkušenosti
      Kvalitní program. Je vidět, že máš (žes měla) dobrý pedagogický vedení. Z toho má člověk dycky dobrej pocit, když se za sebe vohlídne a vidí ten zástup běžkám oddanejch tet. Btw. pán z Pily mi tenhle tejden se slzou v oku povidal, že si jedna jeho nedávná ex koupila běžky! Na jednu stranu je to z její strany špatně maskovanej pokus o znovunavázání kontaktu, na druhou stranu je to bezesporu dobrym pedagogickym vedenim. Jen si toho, pani, nevážila...

      Vymazat
    4. Datum: 14.01.2012
      Titulek: Re: Re: Re: Re: Zkušenosti
      Papouši, papouši .........
      moudrost tě pokouší? ;-)

      Vymazat
    5. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Re: Zkušenosti
      Jak jiná liga?? Když je sníh a upraveno, tak trasa Alte - Vitiška - Dlouhá Louka - Fláje a zpět srovnatelná (pro mě lepší) než Jizerky :)

      Vymazat
    6. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Re: Re: Zkušenosti
      díky za názor patriota

      Vymazat
  3. Datum: 12.01.2012
    Titulek: Minioprava
    Článek parádní, všechno je pravda, co se týče informací stran běžek i roštěnek a životních pilířů, ale Alte neobjevil Louka, jakkoliv nezpochybňuji jeho popularizaci tohoto místa v kruzích jemu blízkých. Jezdím tam už cca 20-25 let i bez Oty, jakkoliv ho mám rád. A ještě jednu věc. V Alte je vždy cca 3x více lidí, než třeba na okruzích okolo Moldavy a Rehefeldu. A taky je v Alte největší pinka (propadlina po těžbě) v Evropě s povídáním v češtině o tom proč a jak je to všechno propadlo a vytvořilo díru několik set metrů širokou a dnes cca 120 - 180m hlubokou (jestli si tu ceduli dobře pamatuju). Jinak díky za článek, např okolo bazénu jsem vždy jen kroužil zvenčí jako hladový pes okolo řeznictví a teď, když vím, že je tam teplá voda, tak do toho jdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Minioprava
      1) díky za poznámku o pince, je to fakt jáma do pekel, dokonce je větší i než ta ve Falunu: http://de.wikipedia.org/wiki/Pinge
      2) ad Otosson a jeho objevitelství - ústecká galerka = kruhy jemu blízké, takže pro mě je otec zakladatel :-) zvídavější sámo objevili Alte už dávno :-)

      Vymazat
    2. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Who is Ema?
      Pro neznalé ještě dodávám, že Éma je osoba průkopnická, v hledání nových směrů a děr (http://goo.gl/TgaQs) nesmírně zdatná. Jedním z jeho masterpieců je např. objev Jeskyně přátel Karla Gotta - full story u Chárona v CAO (http://goo.gl/8PMHm) - luxusní dírka.

      Vymazat
  4. Datum: 12.01.2012
    Titulek: Alte
    Díky za luxusní článek, info vyčerpávající a jelikož jsem letos ženě pořídil běžky hodně mě pobavila část s polštářky. Ony ty roštěnky potřebují polštářky ke každému sportu, roky našich snažení, ale přináší ovoce, takže u nás se už ví, že na kole se jede trénovat a né výletovat, bruslink nepřipadá v úvahu pod 20km a svačit muže po. Běžky jsou novinka tak musíme pomalu. Takže dlouhodobý vztah má na polštářky pozitivní vliv, přináší však i jedno úskalí a to možnost výskytu sviště. To se potom i pilíře často hroutí a složítě obnovují, roštěnky se mění v dravce a polštářky jsou všude kam se vrhneš, ale nezoufejme s léty se to opět zlepšuje jen ty Tatry vybruslit už dá hodně zabrat i v prvnim rundu. Ahoj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Alte
      Vlek je významnej faktor, pravda. Logisticky obratnější a fyzicky vyspělejší jedinci to řeší přívěsem na vleka. Navíc tam narůstá potřeba dotace na rodinohodiny, takže vysmeknout se na pánskou jízdu je velkej luxus.

      Vymazat
  5. Pavel Bohuněk23. 11. 2012 22:25:00

    Datum: 12.01.2012
    Titulek: Alte je fajn
    Díky za info. Na Alte teď jezdím pořád. Je to tam fakt super. O víkendu mě tam ale serou lidi. Některý lojpy jsou označený jako Wanderwegy, takže se tam promenáduje spoustu lidí a někdy totálně ucpou cestu na Kahleberg. Minule jsem tam dokonce potkal tři koňský spřežení se sáněma. Jinak magoři se čtyřkolkama řáděj pořád. Minulý týden rozjezdili cestu z Cínovce na Vitišku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 12.01.2012
      Titulek: Re: Alte je fajn
      Rovinka od Lugsteinhofu na Kahleberg bejvá bohužel částečně rozhamtaná (aby pani v obžerstvovně měla drobný na telefon). Na druhou stranu to paradoxně přispívá k tomu, že se sníh uhamtá a vydrží dýlejc.

      Vymazat