22. 1. 2012

Libuška-protagonistka opět dobyla Moritzburg

Location: Moritzburg, Německo

Na začátek aktuální info - pokud chcete výstavu stihnout, měli byste si pospíšit - je otevřená jen do 26. února 2012. Řeč je o expozici o natáčení filmu Tři oříšky pro Popelku na saském zámku Moritzburg. Z Ústí nad Labem je to po highwayi na Drážďany, na křížení dálnic pak na Berlín a na sjezdu Divoch (Wilder Mann) směr Moritzburg.

Mořicburk je buclík obklopený rybníkem.
Tadyk je to obklopení vidět líp.
Dročka.
Samotný zámek je barokní buclík uprostřed rybníka. Podle wiki ho postavili na žulové skále v bažině, což vysvětluje ten rybník kolem. Barokní tvář mu dal, podobně jako dalším památkám v Drážďanech a okolí, kurfiřt August Silný. Zámek byl postaven jako lovecký, proto je na stěnách spousty paroží. V některých sálech jsem po něm pokukoval víc než po po artefaktech z Popelky. Obzvláště losí shozy jsou obrovské. Je tu i řada anomálií - nedorostlé parohy, pokrouceniny apod.
Ještě jednou zámek a účastníci zájezdu - maminečka a Libuška-neprotagonistka.
Kdo zevluje za bouřky po terase, toho klepne blesk.
Trubadúr u vchodu na terasu.
Kromě loveckých trofejí zmiňuje wiki i sbírky čínského, japonského a míšeňského porcelánu. Byl to právě August Silný, který porcelánku v Míšni založil. Report z tripu do Míšně, jen 18 km z Moritzburgu, available HÝR. Pro alergiky může být na Moritzburgu zajímavá i Federzimmer, kde má Gusta Silák "ložní zařízení vytvořené z mnoha per exotických ptáků". Obyč prohlídka (= bez Popelky) je ale k mání od dubna do října.
Libuška-protagonistka láká na výstavu.
Libuška-protagonistka láká na WC.
Libuška-neprotagonistka na schodech, který dal Tráva asi 50x, když lítal za Cinderellou. Řikal to ve filmu o filmu.
Samotná výstava o Popelce je celkem zajímavá a interaktivní. Dominují na ní kostýmy, k vidění je i smyčka dokumentárních filmů o filmu. Viděli jsme vzpomínání Pavla Trávníčka na natáčení v roce 1973 a poněkud zdlouhavý film o výrobě kulis. Ten ale odhalil (aspoň pro mě) hlavní záhadu, kde WTF je v Moritzburgu ten plesový sál, kde Trávníček podlehl kouzlu Libušky. Asi můžu napráskat, že ho celej postavili ve studiu a že na výstavě je jeho hravá zmenšenina.
Něčí Anzugy. Kdo napoví dole v diskuzi, má boda.
Obraz královny-matky. Kouká na tři oříšky, nebo do prázdna?
Šášův kostým. Ve filmu ho hrál Jirka Krytinář.
Taky jsem nevěděl, že selský dvůr byl ve skutečnosti zámek Švihov a že se Popelčin pes jmenoval... Kdo to ví, nebude mít problém popasovat se s malým testíkem o filmu.
Parohy a kostýmy.
Vycpaná škodná. V popelčím opusu roznášela vzteklinu a kradla slepice, tak jí Libuška-protagonistka sejmula pažbou tý bambitky na obrázku - napsala by Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru.
Vlez na výstavu je 7 €, slevy mají akorát rodinky. Počítejte s tím, že o výstavu je velký zájem, takže hlava na hlavě. Za parkár před zámkem chtějí hnusnejch 6 € - doporučuju poprátrat po něčem zadax v okolí. 
Text a foto: Papouš

4 komentáře:

  1. Datum: 03.02.2012
    Titulek: Kulturní referent
    Člověče, co ty všechno nevypátráš a neprošmejdíš. Já se podle titulku lekl, že Popelka umírá. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 03.02.2012
      Titulek: Re: Kulturní referent
      v rámci kroucení rodinohodin se dá stihnout leccos :-)))

      Vymazat
  2. Datum: 02.02.2012
    Titulek: Pes
    Pěkný.
    Na tom posledním obrázku jsem myslel, že to je tvůj šakal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 02.02.2012
      Titulek: Re: Pes
      Šakal-dvanáctiroček naštěstí furt běhá a tančí. Za tejden jede na ples do Jizerek.

      Vymazat