13. 5. 2012

Ferdovo zahrádka u Oseka - nová plotnička pro děti, začátečníky a dožívající lezce

Location: Osek, Česko
"Dne 19. května 2012 byla navzdory místním, závistivým "lovcům čtyřek", vložena vrcholová knížka na tréninkovou stěnu pro děti, začátečníky a dožívající lezce - Ferdovo zahrádka, a tím se otevřela veřejnosti," napsal mi litvínovský lezec a saská fréza Míra Hraboš Hrabal z HO Emeran Klíny.


Ferdovo zahrádka je rulová, mile položená plotna v krásném bukovém lese v Krušných horách u Oseka u Duchcova na Teplicku.
Ferdovo zahrádka, Krušné hory, Osek u Duchcova.
Ferdovo zahrádka - levá část. Klikni na foto pro větší rozlišení.
Topo: Míra Hrabal 
Ferdovo zahrádka - pravá část. Klikni na foto pro větší rozlišení.
Topo: Míra Hrabal
Ferdovo zahrádka měří na šířku cca 25 metrů, na výšku až 18 metrů. Najdete v ní 17 cest a variant za 3 až 4 UIAA, v cestě je v průměru 5 - 7 fixních jištění.
"V pravý části je to trochu těžší. Budeš-li se držet přesně vytyčenejch linií, dá se tam vymyslet i pěkná pětka a hned čtyři vedle sebe! Je to myšleno i pro rodiče, kteří si v tom tu obtížnost chtějí najít. Když už tam s těma dětma jsou, ať si taky pohrajou," vysvětluje Hraboš.
Autory cest jsou: 1 - 10 Roman Bartovský, 11 - 17 Míra Hrabal. Na vršku jsou luxusní slaňáky (hotové štandy Fixe nebo 2 bh Raveltik). Je vidět, že si chlapi i junioři pěkně hrábli do kapsy...
Otec-zakladatel Ferdovo zahrádky Míra Hrabal leze cestu Südriss ve Wurgauer Gebiet ve Frankenjuře.
Syn-zakladatel Ferdovo zahrádky a reportér Kuba Hrabal při čištění skály.
Pětiletý Ondra udělal na Ferdovo zahrádce první kroky na laně - právě drtí Rumcajze.
...a taky hrábli do hlíny. Když jsem kolem Ferdovo zahrádky (jinak též obnažená část Krušnohoského zlomu a zastávka č.5 na Naučné stezce Přírodou a dějinami Oseka) šel v roce 2009 na vejlet, byl to zarostlej a mechovatej kus šutru. Na přiloženém filmu uvidíte, jak se lezecká oblast rodila. "Stěna je orientovaná na jih, a i když je v lese, svítí do ní od rána slunce," dodává Míra Hrabal.
Buničina u luxusního fixáckýho štandu.
Při výpravě s Bůní 13. května 2012 byl pod stěnou nalezen depozit se smetáčky. Žlutohnědák využit k ometení cesty pro elévku. Z okolních buků trochu padá do cest organická hmota.
I Sud si na Ferdovo zahrádce labužnicky chroptěl.
Jméno Kinderklettergartenu až tak s mravencem v puntíkatém šátku nesouvisí. "Je to vzpomínka na Frantu Braniše, po kterým tam zbyla smyčka z doby, kdy jsem začínal. Franta byl můj cvičitel," říká Hraboš. Zmínka o smyčce naznačuje, že se na plotně už v minulosti lezlo, kultivací ovšem dostala šmrnc a atraktivitu.
Před náporem Hrabošů byla Ferdovo zahrádka botanickou zahradou.
A už se vrtá, jak napovídají žluté linky od vyvrtaného prachu.
Zátiší, které potěší každého dělníka skal.
Češtinářky budou možná frflat, že jakápak Ferdovo zahrádka, když správně by měla být Ferdova. Ale to je prostě jen lokální hantec (pracovně mu říkám severočeský genitiv, byť ho používají třeba i Pilseňácí), takový milý špecifikum.
Stejně jako mě Pepik Novotný kdysi usměrnil, že Kreuzberg, je lokálně Kreutzberk, tak Ferdova zahrádka je prostě Ferdovo zahrádka, a basta. Až někdy uslyšíte řízné SČ genitivy největšího (minimálně postavou) severočeského horolezce Ládíčka Vöröse, pochopíte, že takhle se v Podkrušnohoří zkrátka mluví :-)  
Buničinu překvapilo, že se tu musí lézt hlavně nohama.
Sklon je začátečnicky příjemný.
Když Vás omrzí lezení, můžete v okolí Oseka udělat supr tripy. Za návštěvu určitě stojí místní cisterciácký klášter (velmi doporučuji si zjistit, zda mají otevřeno), což je památka prvního řádu i na lokální poměry (!), případně se můžete vydat do hor po naučné stezce - tip na výlet byl vůbec prvním článkem na těchto stránkách před 3 lety - a vychutnat si obří gotický hrad Rýzmburk nebo třeba bombastický výhled ze Stropníku.
Cisterciácký klášter v Oseku je mega, má nádhernou barokní i gotickou část. Kostel má tradiční půdorys cisterciáckých staveb ve tvaru kříže.
Zdobný interiér kostela.

Info

Přístup
GPS 50°37´16.641" N, 13°40´24.092" E.
Z Oseka u Duchcova směr Dlouhá Louka, od pomníku nelsonské katastrofy cca 700 metrů do kopce na křížení silnice a Naučné stezky Přírodou a dějinami Oseka. Auto necháte vlevo u silnice, přejdete ji a dáte se směr Osek. Po 30 m odbočuje vlevo cesta i s naučnou stezkou (zelenobílá značka dělená po uhlopříčce). Naučná stezka asi po 100 metrech odbočuje z cesty kolmo doleva po stezce, která křižuje vedení elektrického napětí a dovede vás až pod skálu. Kdo se dá z parkoviště přes stále otevřenou závoru (dobrý orientační bod) po naučné stezce na druhou stranu dojde k další lezecké oblasti Salesiova výšina.



Text: Papouš s pomocí Míry Hrabala
Foto: archiv Míry Hrabala, Papouš, Buňka

2 komentáře:

  1. Datum: 05.06.2012
    Titulek: Klučina
    Ten klučina mě trochu připomíná Modrýho Mikyho :oD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Datum: 06.06.2012
      Titulek: Re: Klučina
      Na rozdíl vod Mikyho Kubajs dokáže vzít za práci.

      Vymazat