25. 2. 2013

Lyže na rakouském Lipně

Location: Hochficht, Rakousko
Highlightem letošního únorově-březnového Lipna se mělo stát bruslení na zamrzlé přehradě - a to hlavně na bruslích, ale kdyby byla šance, tak i na běžkách. Akorát ledová magistrála nestačila i přes mrazivé pohledy vrhané z Ústí pořádně zatuhnout. Švédka psala, že jak to pořádně nezmrzne už v prosinci, tak to bejvá marný.





Brusle zůstaly nevybaleny a došlo hlavně na lyže. Rakušani tolik stáli o to, abychom k nim vyrazili na běžky, že nám dokonce poslali poštou nóbl mapku (s výškovými profily tratí) po rakouské straně Šumavy - Loipenplan Böhmerwald.

Sternstein


Běžkuňk jsme zahájili v pondělí 25. 2. 2013 ve skiresortu Sternstein (1.122 m), což je středisko kousek od Vyššího Brodu. Východiskem na Hvězdokámen je městečko Bad Leonfelden. Odtud už vás cedule nasměrují k nálevně Waldschenke, kde začíná 10km bruslostopa Sternsteinloipe. Píšou, že "profil běžeckých stop je nenáročný a vede takřka pořád po vrstevnici", což sedí, když vynecháte oba laloky.

Východisko 10km stopy na Sternsteinu je u místního Waldschenku.
Za využití stopy tu chtějí 3 €....
...platí se v automatu. My jsme lupeny dostali od jedné místňačky.
Lojpa je perfektní.
Za místní stopy se platí 3 €, které vhodíte do automatu u hospody. Na parkovišti u Lesního šenku nám jedná místní dáma dala 2 Tageskarten, že už jede domů a že lupen platí celý den. Příjemné. V prvním kole jsme jeli oba laloky - zadní byl trochu z kopce po rovince a pak zvedákem zpátky na hlavní rundu, na bočním byl hustej dokopec s následným sjezdíkem. Libunu jsem ukecal na ještě jedno kolo, ale už bez laloků. Stopa je super, široká i na dva bruslaře. Celkem to dalo asi 17 km.

Buničina na vršku hustýho dokopce na bočním laloku. 
Mapa stopiček - vlevo zadní lalok, boční lalok je u nápisu Tady se nacházíte. 
Daj čaj, čašník!
Na Sternsteinu jezdí lanovka v kombinaci: na každý tři čtyřsedačky jedna kabina.
V úterý jsme se vrátili namísto činu, ale na sjezdovky. Za celodenní permici si tu počítají 25 €. Když si ale pořídíte slevový buklet Grenzgenial za 8 € (200 Kč), nabídnou vám k jednomu lupenu druhý gratis. Na Sternsteinu jsou dvě červené a jedna modrá sjezdovka. Na kopec jezdí hybridní lanovka - mezi každými třemi čtyřsedačkami je jedna kabina.

Hochficht 

Po středečním restdayi jsme ve čtvrtek vyrazili na sjezdovky na hraniční Hochficht, česky Smrčinu (1.338 m). Na šumavské krtiny je tu lyžba perfektní, celkem 20 km sjezdovek, líbila se červená z Hochfichtu a modrá ze Zwieselbergu. Až zelený v Čechách přestanou nacvičovat na severní straně Smrčiny 1. zónu národního parku a vznikne tu lanovka a sjezdovky, bude to ještě větší bomba.

Modrá sjezdovka Schwarzenbergabfahrt z vrcholu Zwieselbergu (1.163 m) se líbila.
Hospoda na Zwieselbergu.
Pivo tu bylo OK.
Inverze na Hochfichtu.
Na pátek vyšly běžky a la Loipenplan Böhmerwald, což je kousek od Hochfichtu. Centrem lojp je hraniční víska Schöneben. Odtud vede k vlekům na Hochfichtu jedna kopcovitá darda, my jsme ovšem jeli na druhou stranu a vykroužili tu asi 15km osmičku mezi rozhlednami s vyhlídkou na Alpy a na údolí Vltavy. Stoupání na vrcholové plató s vyhlídkovými věžemi taky není zadara. Upravenost výtečná, vlez 3,50 €.
Schöneben - buňka výběrčího stopovného.
Buničina drtí ve stoupání ze Schönebenu k rozhledně Alpenblick. 
Využití běžkařského motivu v reklamě na sekanou Neuburger.
U mě spokojenost, vychovatelka ale vyhlásila tichou domácnost, protože jsem jí zmařil repete sjezdovek na Hochfichtu a slunění se nad inverzními mraky. Jenže bylo potřeba plnit bodový plán a prozkoumat i tenhle kout s "pověstí nejlépe každodenně upravovaných stop na Šumavě". Je fakt, že je tu 70 km běžkotratí a skoro všechny protahují na bruslení.

Ceník stopovného. 
Trasy vedou lesy, což je prima - nefouká tu moc.
Rozhledna s výhledem na Vltavu - Moldaublick.
V sobotu si pak Libuna vystoupala na rozhlednu na Kramolíně nad Lipnem nad Vltavou. Já hlídal dole rozmazlenýho žlutopsa a 150 kulí se mi za tuhle taškařici dát nechtělo.

Rozhledna na Kramolíně u Lipna nad Vltavou.
Bydleli jsme u rodiny Posledních v jejich domě v Přední Výtoní za milých 250 Kč/hlava/noc, pes za 50 Kč/žlutá hlava/noc. K dispozici jsme měli celý suterén domu včetně TV, wifiny a luxusní sedačky Viberg (pro účastníky Besídky - ta žlutá, co jsem míval na Doběticích). Přední Výtoň je na jižním břehu Lipna a na Sternstein je to odtud 20 km, na Hochficht 40 km. 
Text: Papouš
Foto: účastníci zájezdu



1 komentář: