5. 5. 2013

Pískovcový kinderlabyrint u Bielatalu

Location: Labyrint u Bernhardsteinu, Německo
Buničina si v neděli 5. 5. 2013 vzpomněla, že by vyrazila na nějakou menší vycházku po o. Já si zas vzpomněl, že jsem se kdysi motal ve skalním labyrintu u vesnice Bielatal v saské části Labských pískovců. Taková blbinka pro děti, ale je to ve skalách a splňuje to nároky na menší vycházku, protože je to necelé 2 km. Takže proč nevyrazit.

Labyrint vznikl nejspíše tak, že rozpraskala pískovcová deska na několik částí a chodby mezi "úlomky" tvoří labyrint. Z desky se oddělila dokonce i jedna samostatná věž, na kterou se leze - Labyrinthwächter. Po prohlídce labyrintu stojí za výstup i nedaleký vrch Bernhardstein (425 m n.m.), odkud je pěkný výhled na stolové hory Českosaského Švýcarska.
Nejlepší přístup do skalního labyrintu je z parkoviště nad vesnicí Langenhennersdorf (viz mapa). Z Ústí n.L. přes Petrovice do vesnice Bielatal, tady po Pirnaer Strasse doleva na Langenhennersdorf, u odbočky na Langenhennersdorf doprava a asi po 300 metrech je po pravé straně silnice parkoviště s cedulemi Labyrinth. Z parkáče je to do bludiště cca 15 min. Lepší je jít do labyrintu za sucha, za mokra jsou některé průlezky dost slizké.  
Do labyrintu vás dovede modrá značka. 
Vlez do bludiště.
Buničina zalézá do děr, které nikam nevedou. 
Buničina zalézá do děr, které někam vedou. Klaustrofobie zažehnána.
Díra s yonickým tvarem. Celkem i slizká.
Odbočka na náhorní plateau pískovcové desky, která rozpraskala. V prasklinách pak vzniklo bludiště.
Náhorní plateau s prasklinami.
Věž Labyrinthwächter se slaňákem (vlevo od stínu pod vrcholem). Z náhorky (na fotce) vede na vršek Stará cesta III, další fláky vedou z boku a údolky. Je tu i jedno IXb. Mezi slaňákem a náhorním plateau vede highlina - viz video níže.



Labyrintwächter z údolky. 
Schůdky do dalšího tunelu.
Pes ho prozkoumal, nelíbil se mu, takže ústup.
Hodiny jsou tu všude.
Protáhnu se? 
Slušnej lokr.
Visuté kapradě.
Projektík pro Adama Ondroida.
Hundová dostala z prolejzaček žízeň...
...a pak omylem zabloudila na pánskej.
Testpiece pro omladinu - poklopená plotna porostlá mechem.
Šup do další díry.
Buničina a žlutopes z průchodu.
Tohotok triceratopse + 2 další objevila Buničina cestou domů před hospodou v Rosenthalu.


               Pěší trasa 1890550 - powered by Wandermap 

Text: Papouš
Foto: Buničina a Papouš 

1 komentář:

  1. Výborný tip na výlet a pro rodiče s dětmi úplně ideální, my si to užili.
    Doplním ještě pár postřehů jako fotr, dobrý je netahat dětskou sedačku nebo větší bágl v autě, budete to pak protahovat dírama a tudíž pořád v ruce, prcka kdyžtak odnesete na ramenou není to daleko. Pro děti kteří si nejsou úplně jistí krokem, tak doporučuji vynechat hned druhé místo železnýma schodama, dá se obejít vpravo kolem dokola, hlídejte si čísla. Pro dospělého v poho, ale díra je pod vámi puklá a tak se v ní chodí po okrajích a ještě je dobrý se přidržet rukama - je to ale jediné náročné místo, jinak si dvouletej prcek všechno prolez sám.
    Pak ještě upřesnění přístupu pro ty co jedou jen hlava-mapa, když minete první ceduli vsi Bielatal, tak pokračujte pořád po hlavní směr Pirna, Dresden a oni Vás ty značky dovedou do cíle, pak už uvidíte cestou dvě směrovky Labyrinth a už to dáte.
    Díky moc Papoušovi a Buňce za tip, všem doporučuji.

    OdpovědětVymazat