17. 10. 2015

Bílina 2015 a létající sešity Vanesy Polákové

Location: Most, Česko
P​o třech letech od dvoudenního splutí Bíliny velí začátkem října Fotr žlebský Ranpa k repete této akcičky o víkendu 17. až 18.10.2015. Kilometráž Bíliny na raft.cz kilometruje řeku až ze stejnojmenného města. My jeli opět z Mostu až do Ústí nad Labem, aby to dalo na vcelku výživný pade.

O kanoe se tradičně postarala půjčovna Broháček. Zase mi svezli kajak (díky!), takže jsem mohl jet na start vlakem. Na vodočtu v Trmicích bylo pěkných 112 cm = už to tolik nedrhne, jako když je třeba jen 100 cm. 
Začátek plavby u mostu v Mostě za nádražím a čekání na příjezd Broháčka jr. s loděmi.​
Ranpové vyrážejí.
Škodná v podobě stavěčů jezů ve jménu zelené energie stihla odminula sešněrovat řeku dalšími dvěma jezy, kurvy. Přibyl vakový jez pod Ohníčí – naštěstí (zdá se mi) nedostala na prdel moc pěkná dolánecká peřej a v době našeho putování byl vak prázdný, takže se dalo sjet i na otevřence.


Po asi 2 km se přenášejí 2 jezy. Je skoro lepší je přenést oba najednou než dvakrát nasedat a vysedat.
 
Grošák.

Další jez u ústecké chemičky stavěl nějakej ultradebil. Jednak zlikvidoval peřejku, co tu byla, ale hlavně ho podle svědectví Supa postavili tak, že je část řeky zatarasená česly a část nějakou traverzou. Znamená to přenášení asi tak 200 metrů. Střekovský vodáci loni říkali, že je to na kajaku sjetelný tak tak, na otevřence vůbec. Lepší je skončit splutí na parkovišti u ústeckého Intercomu na Žižkově 72. Z řeky se to ale netrefuje úplně ideálně - prostě až vykoukne šedej barák, tak ven z vody.


Na Bílině před Bílinou.
Ranpí žena MiRanda ochutnává třešňovou limonádu. 
Třetí jez mezi dvěma zmíněnými je koštovskej vačnatec. Letos byl vyboulenej na maximum, což značí tak 3 metry rozdílu hladin. Při Vánoční Bílině ho dost kajakářů jezdí, já zatím nenašel broky. V roce 2012 jsem ho se štěstím sjel, ale to nebyl pytel tak plnej. Přenáška a nasedání pod Koštovem jsou dost humus, navíc letos někdo rozryl relativně slušné přistávací místo na levém břehu a navezl tam půl metru hlíny.

Drobným pozitivem na všech těch jezovejch sračkách je, že nebezpečné jsou vyznačeny – aspoň ten pod Ohníčí a vrahounek v Trmicích (ten se dá objet kanálem – kousek za zámkem doleva – je tam šipka). Koštov je bez značek.

Vůdci malých plavidel zleva Sup, Hon Pach, Ranpa a MarS v dobrém rozmaru.
Borschen v oparu. 
Broháček varoval Ranpu, že přes řeku jsou na několika místech napadané kmeny. Takový fleky byly přesně dva, ale oba se daly při volbě vhodné stopy projet. Druhý zátaras vyškolil Supa, který zvolil cvakací nájezd. Výsledkem byl Sup stojící ve vodě, laminátka plná vody, uplavaná basa s lahváči a bota fuč. Basa a pár lahví se našly kus po proudu, bota taky. 

Za zmínku to stojí proto, že Sup se cvaknul naposled v roce 200​6 ještě za ​​časů​ ​panování první zákonné vlčice – když nepočítám jeho čůrací etudu na Ohři 2009, kdy se mu při konání malé potřeby vestoje zvrtla loď a utopil mi pilu břichatku.
Cestou na obžerstvovací pauzu u Kádi v Bílině - Kyselce. 
Sud měl cestou z pauzy rozmazáno.
​Sud taky zaválel na začátku druhého dne. Pokus o slajd ze břehu skončil nájezdem na otáčecí kámen. Takže asi 3 pokusy o zvednutí a nakonec krysa a potupné vylévání. Neopreny ale naštěstí neoprenovaly, takže zas až taková kosa nebyla.​

Vplutí mezi betonové břehy pod Bílinou. Za zdmi je pěkný jízek, jede se zprava. Ve jednom OK, ve dvou měli Ranpovci trrochu hoňku.
Dolní Žleb Boat Company. 
Počasí letos bylo oproti "loňskému" ročníku 2012 ucházející – pršelo akorát v noci, což jsme přečkali pod plachtou, kterou natáhli chlapci. I tak předpověď odradila ústeckého rapera 50Pfenniga s polovicí, který účast odřekl těsně před půlnocí v pátek 16.10.2015. Letos jeli Ranpa s Mirandou, Mars, Hon Pach a v průběhu plavby nás dojel Sup. Každopádně večírky už nejsou, co bejvaly – už letos na jarní Ploučnici hlavní tahouni usnuli, na Bylyně se taky moc neřádilo.

Skupina střekovsko-žlebských pyromanů umí založit vatru i v zavlhlu. Ranpa reklamoval neobloženost ohniště šutry - u trempů je to na vyhazov z osady, prej.
Kdo pozná pána na fotce, má půl bodu. Za celej bod to neni, páč je to lehký.
Ani neplály takový vatry jako ve 2012. Asi tim, že všichni už maj kindry, a ti, co je nemaj, je čekaj… Na to konto přibyla témata jako sex v těhotenství, porod s kytarovým doprovodem, hadrové vs. papírové pleny apod. Jedinou jistotou tak zůstává, že Sup vytuhne u vohně a Křivinka se ho snaží uložit do spacáku. Teď mi večer dal košem, jakože se uloží sám, což mi ráno vytkl. Spal mimo plachtu, tentokrát výjimečně na karimatce (a ve ždáráku).

Ranní slajd u kempu pod Ohníčí skončil ranní koupelí Suda.
Letošní run po Bílině přinesl nepříjemné zjištění, že řeka ploučnicovatí = jsou přes ní napadané kmeny.
​Ke kuriozní situaci došlo při průjezdu levým ramenem řeky v Trmicích. Po mostě tam pobíhala malá cikáňata se školní brašnou a házela po nás sešity na jméno Vanesa Poláková. Ještě, že Vanesa neměla v tašce učebnice, eventuelně encyklopedii. To by asi skončilo bolestivěji. Každopádně je dobře, že místní enkláva má pozitivní až veselý vztah ke vzdělání. ​

Svačinka u Řehlovic.  
Přenášení vakového jezu nad Koštovem.
Přírodopisným highlightem byly letos růžovooranžové plody brslenů a mocné nárůsty sírovce na stromech kolem vody. Jako tradičně spatřena ptačí Svatá trojice – ledňáček, skorec, volavka + hafo nutrií, žlutoocasých konipasů a vyplašen jeden debužírující kormorán. Svaly znaveny, mysl volná, relax náramnej.   


Text: Papouš
Foto: MarS a účastníci zájezdu

2 komentáře:

  1. Prostě krááásnej víkend :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dlouhá pauza :-) Z fotek trochu URBAN RIDE, ale jinak vtipný a zábavný jako vždycky.

    OdpovědětVymazat