3. 7. 2016

Grafitový důl v Českém Krumlově - poměr cena/výkon nic moc

Location: Český Krumlov, Česko
Jednou z mokrých variant pro Multiday Lipno byla návštěva grafitového dolu v Českém Krumlově. Nakonec jsme ale program pro případ deště vytěžili, i když v den návštěvy 3.7.2016 zrovna nepršelo. Hlavička je totiž velká fanynka do podzemí, ať jde o jeskyně nebo doly - zatím jsme spolu byli v solných dolech v Hallstattu, v černouhelném dole Landek Park v Ostravě a ve štole Starý Martin v Krupce.

Příjezd do dolu na tuhu šel ztuha. Na webovkách na záložce Kontakt mají borci dvě adresy - jednu Chvalšinská 243, kde je díra do země, a Za nádražím 199, kde je sídlo firmy. Samozřejmě jsem dorazil k nádru místo k dolu a slečně v kase jsem za chaos na stránkách vyčinil.
Pak menší postavy (Hlavička) dostaly kombinézu, větší (já) pláštěnku, všichni pak holínky, helmu a svítílnu s baterií k pasu. JayKay zavrtanej v manduce a kombinéze dostal taky helmu, takže Hlavička vypadala jako těhotná s helmou na prsou, což jednoho mládence zmátlo.
Následovala asi nejzábavnější část - jízda hrkotající důlním vláčkem. Tuha se v Krumlově těžila 30 let od roku 1975 a rubání ukončil dovoz levnějšího grafitu z Číny a z Ukrajiny. Práce v místním dole je podle průvodkyně oproti jiným způsobům hlubinné těžby celkem brnkačka - žádný metan, žádný oxid uhličitý, vysoká vlhkost vzduchu. Dobrému odvětrávání pomáhá i vertikální šachta, která vede až na povrch.
Jinak jsme asi trochu zmlsaný z předchozích dolů - v Krupce i Ostravě průvodcují bývalí horníci, což činí výklad o dost zajímavější, jeden vidí sloje a rudné žíly, v Hallstattu promítají filmy o tom, jak se sůl dostala do Alp, vláček tam mají taky a k tomu navíc skluzavky. V Krumlově je vláček, jedna grafitová šmouha na zdi, nezáživná průvodkyně, která neví nic navíc, a jinak celkem nuda. Za 160 kulí by se mohli trochu snažit. 
Grafitový důl v Českém Krumlově.
Tati, podívej na tu těhotnou pani. Proč má na břiše tu helmu?
Aha, vona nemá dítě v břiše, ale na břiše. A kdopak je ten gestapáček vedle ní?
Důlní vláček.
A do týhle díry pojede.
Hlavička se do vláčku vešla i s helmou na hlavičce, Těleso si ji muselo sundat.
Důlnímu vozíku se říká slangově hunt a váží tunu.
O dobré odvětrávání dolu se stará i komín proražený na povrch.
Daří se tu plísním...
...drobným krápníkům...
...a jedné grafitové šmouze na zdi...
...kterou si můžete napatlat na obličej.
Nakonec si umyjete holiky, vrátíte proviant a game over.





   

Žádné komentáře:

Okomentovat