6. 8. 2016

Jak Hlavička nevědomky vylezla na Matterhorn

Location: Ještěd, Česko
Hlavička chce pořád na Matterhorn. V sobotu 6.8.2016 se její přání podařilo shodou náhod vyplnit - jen to Monte Cervino bylo vo chlup menší než originál na švýcarsko-italské hranici.

Může za to Decathlon a jejich lehce dementní webshop - např. hledáte ve vyhledávacím poli stan a nic se vám nezobrazí, i když stanů mají přes 50. My potřebovali jednu stodolu, kam bychom se vešli i s JayKayem. Ta se dala na webshopu objednat, i když skladem vůbec nebyla - fail no.2. Následovalo storno objednávky ze strany desetibojařů - prostě žabožrouti...
Co ale překvapivě fungovalo, byla dostupnost stodoly na prodejnách - v LB pobočce Dekáče onen stan měli. Místo na brusle z Osečné do Stráže pod Ralskem jsme teda jeli do Liberce. Zde stan rychle vyřízen, ale co s načatým odpolednem? Zkusíme výhled z Ještědu!
Parkoviště na vršku bylo ale full, za jinej parkár kus pod nim chtěli kilo. Tak jako že zkusíme sjet níž a najít něco na random, ale zadax. Sjížděli jsme tak dlouho, až jsme narazili na místo ke stání a vedle něj na výraznou věžku v hlavním pásu skal na Ještědu. Hlavička proto hned nařídila změnu plánu - musíme to zkonzumovat!
Lezení na místním křemenci je celkem prima - police, lišty a škrabky v ukloněném terénu. Skálu už naštěstí někdo zkulturnil, takže slušnej slaňák, ve stěně nejty. Jen v krabce na knihu byl pouze papírek a tužka. Vylezli jsme cestou nejmenšího odporu na vršek, přidali jednu cestu s horním a pak nás JayKay, který ležel celou dobu v autě, odvolal.
O den později koukám, kam jsme to vlastně lezli, a byl to Malý Matterhorn. Takže Hlavička má splněno a nemusí do Schweizu... e?
Text a foto: Papouš
Malý Matterhorn je z profilu sexy.
Tady z toho profilu už je takovej rozkydlejší.
A z en-face už je to široká plotnička. Nakonec jsme diagnostikovali, že jsme lezli Kauschkovu cestu Východní spára 5 (to lano, co vede od Hlavičky nahoru) + na rybu Východní stěna 6+/7- (vlevo od lana) + plotnu přes 3 nýty (vpravo od lana). 
Východní spára 5 shora.
Nahoře prase a borhák...
...starej dobírák...
...výhled na Ještěd a futrál na knihu...
...bez knihy, zato s vrcholovým papírkem.
Hlavička v nástupové spárce...
...následně oblézá zobák...
...aby zasiluetkovala ve vrcholové plotně.
Při jištění ze zatáčky občas vybafne motorka nebo auto.

1 komentář: