24. 7. 2016

Když v Žitavských horách prší - Motýlí dům v Jonsdorfu

Location: Schmetterlingshaus, Kurort Jonsdorf, Německo

Schmetterlingshaus aneb Motýlí dům v Kurort Jonsdorf v Zittauer Gebirge aneb německé části Lužických hor je prima mokrou variantou, když Vás tu třeba během návštěvy ferrat Alpiner Grat nebo Nonnensteig zastihne deštivé počasí. JayKay a Hlavička zaveleli k náporu na hmyzárium 24.7.2016, když nás vyhnaly přepršky ze zamýšleného bruslungu kolem Berzdorfer See u Zhořelce a lezení v žulových lomech u Königshainu.
Motýlárium je osmiúhelníková stavba o "průměru" dobrých 20 m, což je v podstatě tropický skleník s motýly, a na ní přiléhající obdélníková budova, kde je akvárium s korálovými rybami a terárii s kobylkami, pavouky, šípovými žábami, ještěrkami, hady a želvami. Dát si něco k snědku si můžete v cukrárně v přízemí.

Herpetosekce se přitom odehrává na dvou patrech a k vidění tu jsou pestrobarevní ještírci, chlupaté tarantule, pár stromových hadů i vizuálně vděčné dendrobátky. Nikdo z nich se moc nehýbe, takže se dají slušně vyfotit, samozřejmě bez blesku. Kompletní seznam vystavené zvířeny je ZDE.
To schmetterlingové jsou o dost větší neposedové a vzít nějakej pikč​r se dá jedině, když sedí na krmítku s kusem banánu, ananasu a květem ibyšku. Vidět na vlastní oči motýla s rozpětím křídel menšího ptáka je docela zážitek. Za celou show si nechají v Kurort Jonsdorf slušně zaplatit - dospělec je za 6,50 €​, dítě za 4,00 €​, rodinka za 17,50 €​.
Jonsdorfer Schmetterlingshaus GmbH
Zittauer Straße 24
​D-​02796 Jonsdorf Luftkurort​​
web: http://www.schmetterlingshaus.info/cs​ - česky​​
tel.: 0049 35844 76420
o​tevřeno: celoročně 10.00 - 18.00​​
Text a foto: Papouš
Bodlok žlutý.
Bodlok pestrý (Paracanthurus hepatus).
Saranče stěhovavá (Locusta migratoria)
Strašilka (asi).
Michovský.
Želva diamantová (Malaclemys terrapin)

Gekon felsuma (Phelsuma stadigni)

Leguán druhu Petrosaurus thalassinus.

Zelený škrtič.

Hroznýš.

Agama vousatá (Pogona barbatus).

Agama vousatá (Pogona barbatus).

Asi taky agama.

?

Želva.

Gekon.

Dendrobátka.

Motýlárium.

Motýl na banánu.

Krmítko mezi alokáziemi.

Motýli na krmítku.

Hlavička a JayKay.

Žádné komentáře:

Okomentovat