8. 9. 2016

DAV Kletterzentrum Berlin aneb Chvála Tapíra a Ríšochleba

Location: Seydlitzstraße 1, Berlin, Německo
Vyřizování lejster zaválo JayKaye, Hlavičku a mě ve čtvrtek 8.9.2016 do německé metropole. Po památkách se řediteli nechtělo, na brusle mu Berlín přišel divnej, tak prej půjdem na stěnu. V úvahu přicházely dvě - DAV Kletterzentrum (od 10.00, 16,50 €/den/ks) a Magic Mountain (od 13.00, 14,00 €/2 hod/ks). MM vypadá spektakulárně - hlavně tři venkovní lezecké věže - ovšem stěna Německého alpského spolku DAV vyhrála dřívější otvíračkou. Barák je postavenej na míru a je to celkem pěkná architektura.
Jedna část je samotná stěna - leze se po vnitřním plášti budovy a uprostřed je jako jakýsi ostrov pilíř s těžkými cestami. Druhá navazující část má čtyři patra - ve spodním patře (je na úrovni lezecké stěny) šatny, WC a dětský koutek, o patro výš recepce a bufet, 3. štok je boulderovka a 4. něco - nevíme co. Mezi recepci a dolní patro je vtipně zakomponována tribuna. Na vnějším plášti budovy je venkovní stěna situovaná na jih, což v době naší návštěvy nebylo využitelné skrz vedro. Inteligentně řešené mi přišly i střešní světlíky a okna v plášti. Prostě příjemnej barák.
Vevnitř na nás ovšem dýchlo Německo v celém svém hnusu. Po příchodu na stěnu - "Můžete sem jen 3x volně, počtvrté už musíte být členy DAV. Takže předložte Ausweisy..." V Čechách mě ještě nikdo při vstupu na stěnu nelegitimoval. Zvláštní je, že se po Reichu pohybuje mega uprchlejch bez občanek...
Panáček v recepci konečně po 20 minutách doopsal údaje z občanek a namarkoval nám místo očekávaných 33,00 € o něco sympatičtějších 24,00 € (Frühtarif). Vidim platební terminál, ale Mastercard neakzeptierujem, jen EC kartu. Ok, tenhle bullshit už znám z drážďanský Ikey nebo z místních marketů...
Tak můžeme jít lízt. Vedro jak kokot, sundavám triko, páč klima žádná, jen malej větrák na zdi. Přikluše hejsek z DAVu, ať triko voblíknu, že jako místní regule. Prskám, že je Affenhitz, a ptám se proč, že prej hygiena a že ženský tak nemůžou lízt bez trika... Asi jsem si nemusel brát triko o gramáži 200 g/m2.
Hlavní výtka ovšem směřuje k místním cestám. Se slzou v oku jsem vzpomínal na ústeckou stěnu - na zábavný kličkování v cestách paprsčitého Tapíra nebo na klasifikačně podstřelený, ale nápaditý díla Ríšochleba. Tohle stavěl nějakej místní Hitler, génius průměrnosti. Dostal šrouby, 2 bedny chytů na cestu, inbus a Befehl postavit jeden žebřík na hrušku vedle druhýho. Pakárna bez nápadu - všude madla BleauStone, ani jedno nepovotočený třeba na bočák nebo na spoďák. WTF?
Pro sebe jsem si to vyhodnotil tak, že smyslem je dostat na stěnu co nejvíc hejlů, zkasírovat je o příspěvky DAV a papá. V době naší návštěvy tam probíhaly kurzy lezení pro přescenty nebo mentálně postižené. Klioši vylezli po žebříku na hrušku a pak si zatleskali. Ale asi to tak má bejt - tohle stěnu živí, náhodný kolemjdoucí z ÚLu nikoli.
Během 2 hoděk jsme vylezli 5 cest, vyzvedli lejstro a přesunuli se ke Gräbendorfer See na brusle a koupel. To byla naštěstí jiná liga...

Text a foto: Papouš

DAV Kletterzentrum Berlin je na Seydlitzstrasse 1.
Recepce a bufet.
Recepční si opisuje občanky, Hlavička zatím zvědavě nahlíží.
Dědoušek s babičkou.
Kinderkoutek.
Triko a boty na sobě máš?
Hlavička v úvodní 4+.
Hlavička jisští k pytlům s pískem přivázaná. I tak to bylo málo.
Těleso ve strukturách. Vpravo - fialovej žebřík na hrušku, vedle něj modrej žebřík na hrušku. Cesty jsou tu nuda, postavený bez nápadu.
Klimatizace tvořená jedním větrákem na celou halu. Triko máš? Tak se v něm upeč.
Venkovní stěna.
Hlavička ve strukturách. Vpravo fialový žebřík na hrušku.
Místní borci trénujou. Ten vpravo dole je místní instruktor Vobleč-si-triko, z něhož se následně vyklubal instruktor Proč-si-mě-fotíš?
Info o obtížnosti tu maj v UIAA, francouzský, americký i australský klase, ale inteligentní cestu postavit neuměj. Možná by stálo za to dát na ceduli, kdo to stavěl.
Druhá navazující část stěny má čtyři patra - ve spodním patře šatny, WC a dětský koutek, o patro výš recepce a bufet, 3. štok je boulderovka a 4. něco - nevíme co. Mezi recepci a dolní patro je vtipně zakomponována tribuna.

3 komentáře:

  1. Takhle to asi bude vypadat za chvilku v ČR... až se rozdělí ČHS na pomalu lezoucí závistivý lovce čtyřek a na soutěžáky...samej kletrstadion a samý regule a nahoře bez budou moct lézt jen holky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čeká nás temná budoucnost - na překližce tvrdý německý regule, na jižní hranici Evropy naopak průchoďák. Pokud nahoře bez znamená nezakrytá hlava, tak to taky brzo skončí.

      Vymazat
  2. Jinak zdravíme do Port-au-Prince a do Modlan :-)

    OdpovědětVymazat