8. 9. 2016

Gräbendorfer See - epesní brusle a koupel u nejsevernějšího Lužického jezera

Location: Gräbendorfer See, Německo
Gräbendorfer See je nejsevernější rybník v oblasti Lužických jezer. Oproti hlavní zatopeným hnědouhelným lomům u Seftenbergu, Partwitzu, Geierswalde nebo Bärwaldu je to plivátko, ale pořád je 2x větší než Mácháč

Z Ústí nad Labem do Senftenbergu je to 150 km, ze Senftenbergu ke Gräbendorfer See další tři pětky. Ve čtvrtek 8.9.2016 jsme ovšem k rybníku mířili ze severu od Berlína, navíc bylo 32°C, takže se nabízela kombinace bruslí a koupele. Ideální východisko pro obé je Beach Bar a plouvoucí dům u obce Laasow.

Bruslookruh kolem Gräbendorfer See má pouhých 9 km, čili není od věci dát si ho dvakrát – clockwise a counterclockwise – aby Endomondo spolykalo nějakej ten km navíc. My jsme ale byli zdevastovaní předchozí lezbou na stěně DAV Kletterzentrum Berlin, takže z toho bylo jen jedno kolo po směru hodinových ručiček. Trochu zvláštní je, že z okruhu není na jezero moc výhled, protože je skoro celý schovaný v porostech. To ale může být výhoda, když smaží slunce.

Asfalt tu mají perfektní, jen občas přizdvižený nějakým kořenem, což ale známku 5 (max. kvalita) nevylučuje. Kolečko jsme zkonzumovali za tři čtvrtě hoďky a byl čas přesunout se do vod hnědouhelného revíru. Písečná plážka byla epes, voda jak kávka, takže se koupal i ředitel JayKay a Hlavička v euforii utopila sluneční brejle. To zjistila, až když jsme seděli u piva a buřtu v Beach Baru, takže jsem se šel koupat ještě jednou a brejle vylovil ze dna rybníka. Až doteď jsem si myslel, že plastový brejle plavou. Některý asi jo, tyhle ale ne.

Obžerstvení na baru bylo pěknou tečkou za pestře naplněným dnem – lezení, brusle a koupačka – byť lezení bylo trochu prapodivný…

Text a foto: Papouš 


Plovoucí dům na Gräbendorfer See u Laasowa. V budoucnu jich tu má být povícero, zatím není břeh jezera zaplaťpámbů moc civilizovaný.


Kilometráž je udávána i na samotném okruhu. Celkem je to 9 km.
Na jezero není z bruslí moc vidět, trasa je ukrytá v lesíku.
Co dělá u jezera rozmontovanej panelák?
To nám to sviští, až se fotka rozmazala.
U Gräbendorfer See je i kemp s marínou.
Krmení savé zvěře.
Jdeme do lázně.
Pískové struktury na dně jezera. Voda je tu krásně čistá.
V teple ručníku po koupeli.
Půjčujou tu i SUPy.
Brusle, burgr, pivo, koupel OK, brejle vyloveny.



Route 1,831,182 - powered by www.inlinemap.net

Žádné komentáře:

Okomentovat