16. 8. 2014

Jura: Podlévací jeskyňka Teufelshöhle v Pottensteinu

Location: Teufelshöhle, Pottenstein, Německo
Teufelshöhle aneb Ďáblova jeskyně v Pottensteinu je náhradní program, když je v Juře všechno mokrý nebo se nechce lízt. Kolem monstrózní díry do země jsem léta jezdil, až jednoho prázdninového dne 2014 na ni došlo.
Pozitivem této turistické atrakce je občerstvovna částečně krytá převisem, což lze snadno využít, když čekáte na prohlídku nebo když si po ní potřebujete odpočinout. Na nápojovém lístku je asi 5 druhů piva z místních Bräuerei a ani jedno z nich není úplně marné, pokud si správně vzpomínám.


Onoho léta jsme tu se Supem, Johnym25 a Běluhou ochutnávali tak dlouho, až přestalo pršet a museli jsme jet lízt na nejoblíbenější jurskou skálu Weissenstein. Po vláčných výkonech jsme dostali zase žízeň a přesunuli jsme se do nálevny v Bernhecku u Plechu.
Další den zase pršelo, tak jsme to v Juře zapíchli a jeli do Jirkova na stěnu. Do Jirkova přes Juru - to není špatná oklika, ale Supovi se kdysi povedla lepší - jel na Bořeň přes Cortinu d'Ampezzo. V Itálii nebyla podmínka.

Text: Papouš


Krápníky v Ďáblově jeskyni
Ďáblova jeskyně se nachází zhruba 2 km od města Pottensteinu, v idylickém údolí potoka s několika rybníky. ​Při vstupu do jeskyně se ocitnete v prvním prostoru jeskyně, v tzv. Čertově díře, neboli v Klenutém sále. Prostora je vysoká 10 m, nad ní se nachází ještě skoro 15 m skály. Asi 30 m odsud byla jeskyně zcela uzavřena. 
Objevitel jeskyně prof. dr. Hans Brand našel ve 20. letech ​zlom, kde se skála rozpadala, a 1922 jej nechal prorazit.​ Po 9 m narazil na přírodní jeskyni. O 10 let později jeskyni zcela zprůchodnil.​ Za ​zlomem uvidíte vlevo vstup do léčebných prostor, kde se již více než 20 let od Velikonoc do října léčí pacienti s onemocněním dýchacích cest.
Následně uvidíte první skupinu krápníků, tzv. Papežovu korunu, Varhany a Oponu. Stáří všech se odhaduje na více než 10.000 let. Růst jednoho krápníku o pouhý milimetr trvá v Ďáblově jeskyni 13 let. Krápníky, které rostou od stropu jeskyně, se nazývají stalaktity, ty, které přibývají od země směrem nahoru, pak stalagmity. Nakonec přijdete ke kompletní kostře jeskynního medvěda, který tu žil asi před 30.000 lety. Když se postavil na zadní nohy, měřil přes 3 metry. Vážil 400 kilogramů. 
Pak projdete kolem Jeskyně Nibelungů a dorazíte k velké jeskyní prostoře k Barbarossově sálu - nejkrásnějšímu a nejpůsobivějšímu místu v jeskyni. Uprostřed je zdejší nejhezčí stalagmit Císař Barbarossa, jehož stáří se odhaduje na 200.000 let. Oblast kolem Císaře Barbarossy se jmenuje Kouzelná zahrada se skupinou Svíčkových stalagmitů a Horskou krajinou. Tady je také nejnižší místo jeskyně a odtud je to 70 vertikálních metrů až na denní světlo.
Přes tzv. Boží muka dojdete až ke skupině krápníků Ukřižování a k Jeskyni tří císařů. Tyto krápníky jsou staré asi 240.000 let. Přes Propast čarodějnic se dostanete až do Velkého sálu, který je 15 m vysoký a nad ním se nachází ještě 45 m skály. Tady je nejstarší krápník jeskyně Strom o stáří 300.000 let a výšce 3,5 m. Pod Stromem je stejně starý Obr Goliáš.
Jděte ke Svíčkovému sálu, k Vodopádu, k Tabákovým listům a pak k východu, který je o 25 výše než vstup do Teufelshöhle. Přes romantickou skalní rokli jste za pár minut zpět u vchodu.
Leták v češtně pro návštěvníky jeskyně najdete dole pod obrázky nebo ZDE.
Výřez z magnetku, co mi prodali v jeskyni. V Pottensteinu je krásně.

Tenhle pohled asi znají všichni návštěvníci Jury - díra do skály za Pottensteinem je Teufelshöhle. Vpravo nahoře pod slunečníky je občerstvovací teráska.
Repro: Rainer Lippert, via Wikipedia Commons
Do vstupní haly do Teufelshöhle by se vešla vzducholoď.
Repro: Thomas Büttner
Ďáblova jeskyně je největší podzemní prostora ve Fränkische Schweiz. Vlez pro dospělého stojí 5 €, pro dítě 3 €.
Repro: motorrad-franken.de
Kostra jeskynního medvěda.
Repro: frankenradar.de
Text k Ďáblově jeskyni v češtině - klikni na obrázek nebo stahuj ZDE.

Žádné komentáře:

Okomentovat