27. 12. 2016

Terra Mineralia - světová sbírka minerálů ve Freibergu

Location: Freiberg, Německo
Po závěru letošní houbařské sezony nám JayKay oznámil, že houby jako fajn, ale že by se i rád seznámil s podložím, na kterém rostou, a že bychom se pro začátek mohli stavit na nějaký výstavě šutrů.

Šéf ústecké MF DNES Jan Veselý aka Ves mi kdysi nadšené vyprávěl o expozici Terra Mineralia v saském Freibergu. Nešetřil superlativy, a tak jsme výpravu do Němec zařadili na TripList se statusem 7.

Krátce ke statusům - zkonzumované položky z TripListu podléhají hodnocení 1 až 5 (5 nejlepší, 1 nejhorší), nenavštívené mají label 6 a nenavštívené s přívlastkem Must see jsou za 7 -  čili sedmička je jasný signál vyrazit. Čas T nastal v úterý 27.12.2016 ve složení ředitel JayKay, Hlavička, Maminečka a Sekretářka.
Freiberskou sbírku minerálů shromažďovala akcionářka kosmetické firmy Wella, kterou založil její dědeček, Dr. Erika Pohl-Ströher (18.1.1919 - 18.12.2016) více než 60 let. Z celkem 80.000 ks minerálů jich je ve Freibergu vystaveno celkem 3.500, a to v pěti patrech zámku Freudenstein. Kameny jsou sdruženy do několika sálů podle světadílu původu - a je to fakt mineralogický porno, hlavně africké a asijské sbírky. Ta hra barev a tvarů osloví i člověka, který se o nerosty nikdy nezajímal.
Krásu kamenů podtrhuje i to, jak jsou vystaveny - perfektně nasvícené na šedém matném pozadí s decentními popisky. V jednom z mezipater je pak jakási laboratoř, kde si můžete nafotit vlastní vzorek nebo se na něj podívat pod mikroskopem. V přízemí se pak poslední sál jmenuje Klenotnice (Schatzkammer), kde jsou vystavené větší drúzy a objemnější minerály.
Za návštěvu Terra Mineralia dáte 10 €/os., ale vidět jednu z "nejvýznamnějších a nejhodnotnějších soukromých mineralogických kolekcí na světě", jak se píše na stránkách výstavy, stojí za to.
Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš
JayKay a jeho suita přijíždí za deště na zámek Freudenstein.
Hasicí systém instalovaný do trámů zámeckého špejcharu.
Křemen.








Minerály pod UV zářením ožijí jinými barvami.



Wulfenit - patrně nalezen nějakym Supem.










Mineralog JayKay v pažích pomocného nosiče sleduje explozi minerálů.

Malachit.
Akvamarín na slídě.
Na nádvoří zámku je kluziště.
JayKay (v ekvipáži) a jeho suita - odleva Maminečka a Hlavička - opouští zámek Freudenstein.

1 komentář: