23. 3. 2017

Kačenka česká: famozní vstup do mykosezony 2017

Location: České středohoří, Česko
"Je čas zahájit houbařskou sezonu," sdělil nám mykolog JayKay v polovině března. Pak se zavřel na 2 hodiny do své pracovny a následně stanovil datum prvního ostrého sběru na 23.3.2017. "Pojedeme na kačenku českou, chcete-li verpa bohemica, Mé zdroje mi již ohlásily, že sezona je v plném proudu. V součinnosti s Google Maps jsem již vytipoval lesík, kde by kačenky mohly být. Nějaké otázky?"

Na mykolokalitu jsme museli jet se zavázanýma očima, abychom nevěděli, kde místo přesně je, posléze jsme museli podepsat i mlčenlivost. Ke přibližnějším koordinátům jsme oprávněni sdělit, že je nejspíše někde ve Středohoří. Následoval houbařský a gurmánský zážitek! Díky, mykologu!
Text a foto: Hlavička & Papouš
Kačenka česká je ve starém lístí docela schovaná.
Po odhrabání listí už se trochu odhalila.
Nevim proč, ale pokaždý, když chci najít nějakou houbu, Hlavička mě předběhne. I kačenku českou našla dřív než já, lakovku ametystovou taky.
Kačenka a Hlavička. Mykolog, který výlet zaplánoval a zmenedžoval, má odpracováno a spí.
Kačenky rostou většinou v listnatých hájích, zejména pod růžokvětými dřevinami, jako jsou třešeň, hloh, švestka nebo trnka. - píše se na houbareni.cz
Kolegové z FB skupiny Houby mě upozornili, že toto není kačenka, ale ucháč obrovský.
Ucháč.
Úlovek na haubně.
Mykolog JayKay s očištěnými houbami.
Pan Cuketka doporučuje kačenky zbytečně nepřekombinovat s dalšími přílohami a aromatikou. Čili jednoduše - na máslo, cibule, česnek, sůl, pepř, tymián + mírně podusit a podávat.
Podávalo se s dvanáctkou z neštěmického pivovárku Millenium. Zážitek famózní.

Žádné komentáře:

Okomentovat