22. 4. 2017

Ferrata Poustevna C - novinka ve Středohoří od Karla Běliny

Location: Mirkov, Česko
Adrenaline junkies v oboru ferrat se na Ústecku dočkali nového přírůstku - mezi Ústím nad Labem a vesnicí Mirkov (někde se uvádí i Mírkov) postavila pískovcová fréza z Povrlů Karel Bělina novou ferratu Poustevna, obtížnosti C. Vzhledem k malé výšce bývalého pískovcového lomu má klettersteig horizontální charakter a délku asi 50 m. Ferrata vznikla o Velikonocích 2017 a první popsané listy stěnové knihy svědčí o tom, že místo bude hodně oblíbené.

Ze zvědavosti jsem se sem vypravil už v pátek 21.4.2017 a potkal jsem tu samotného mistra Karla i s jeho chotí Frónou. Montovali tu poslední lano v levé části. Hlavní nápor ale nastal v sobotu 22.4.2017. Samotná ferrata je kraťoučká, takže si program žádal doplnění - o výstup na nedaleký hrad Blansko a o návštěvu lokality X a zkontrolování stavu smržů.

Ferrata vypadá zespoda lehce, ale zdání klame. Přecvakávání v převislé části překvapivě tahalo za ruce. Komu nestačí cesta v jednom směru, může si 50 m podél lana dát tam a zpět. I tak asi délka někoho odradí a vydá se třeba do Děčína na Pastýřskou stěnu nebo do Alp. Ale pro zablbnutí si s dětma a vopečení buřta super místo - otočeno na jih a zároveň ve stínu velkých kaštanů a lip. Roman Tyčka.

Přístup je easy - v Ústí nad Labem z konečné trolejbusů na Skalce po hrbolaté asfatce furt do kopce, až po levé ruce zavadíte o lom s ferratou Postevna C.

Hlavička na nástupu ferraty Poustevna C a test nového setu, zakoupeného u Jardy Máchy ještě v Husky Teplice, nyní již v Ústí nad Labem.
Cedule s povinným vybavením. No, baťoh jsem oželel, rukavice taky, helmu jsem zapomněl..
Nejtěžší úsek - tělo v převise, stupačky daleko od sebe.
Kruh dokazující, že se to kdysi i lezlo - po vysekaných stupech. Já tu teda nikdy nikoho lézt neviděl.
Už to trochu zlehklo.
Ale vypadalo to lehčejš, Křivinko.
Dolez na rampu za bývalou poustevnou. Karel Bělina dole projektuje další směr - kromě hlavního, horizontálního, jsou tu cca čtyři vertikální. 
Na rampě za poustevnou je i stěnová kniha. 
Karel nainstaloval i stoleček, aby se bylo kde důstojně zapisovat do knihy. 
Zapsáno. Od Velikonoc 2017, kdy ferrata vznikla, se kniha slušně plní. Karel se trefil do zájmu o klettersteigy.
Druhá část ferraty Postevna C za vlastní poustevnou nejprve klesá dolů skoro až k zemi...
...kde ještě v pátek 21.4.2017 montoval Karel se svou ženou Frónou poslední lana.
Krásná spolupráce. Díky ní vzniknul třeba i Anglický parčík - Karel čistil skály od náletů, Fróna a děti to musely uklízet. 
Pak se ferrata ještě na chvíli zvedne ze země...
...a skončí v lesíku nad ní. 
Pohled na ferratu Poustevna C z levé strany. Objekt ze světlého pískovce je vlastní poustevna.
A tohle je vlastní poustevna. Karel chce přesunout ohniště, které je uvnitř, před jeskyni a do jeskyně nainstalovat lavičky. Ferrata tak bude mít i zázemí pro případ deště.
Karel: přes ty dvě díry udělám další směr.
Kdo má málo po přelezení ferraty v jednom směru, dá si to i nazpátek jako Hlavička.
To svislý lano je Karla.



Emoce

Via ferraty obecně v Čechách budí dost emocí. Když jsem dal pár fotek na FB, hned se objevily nesouhlasné názory. Argumenty proti jsou zhruba tyto - skály v Čechách jsou mrňavé, krátké ferraty na nich vypadají směšně a lana a stupačky je hyzdí, dělat klettersteig na pískovci je zvěrstvo, protože je hornina měkká a snadno eroduje, ferraty by určitě neměly křížit lezecké směry, jako se to třeba povedlo Čokařovi na Kočičích kamenech v Jizerkách.

Dlužno říci, že Poustevna C úspěšně splňuje vše shora uvedené. ALE: Poustevna C vede po skále, která byla kdysi odtěžena kvůli stavbě kaple Navštívení Panny Marie, čili de facto v bývalém lomu, byť je vedena po pískovci, platí předchozí argument - je to lom, tak proč tu zajištěnou cestu nemít. Na délku má cca 50 m, což není moc - ale třeba rovnej plac pod ferratou a možnost se schovat v poustevně před náhlým deštěm jsou pro okočárkované tlupy s dětmi prima.

I Poustevna C kříží již vytvořené cesty. Do lomové stěny kdysi někdo natloukl tři kruhy a do stěn vysekal chyty. Šel jsem kolem asi 5x a nikdy jsem tu nikoho lézt neviděl. Pak tu vede jeden boulder Blansko 7C+ od Ondřeje Beneše z listopadu 2011, který křižuje nástup ferraty. Ovšem ruku na srdce - skal je kolem Ústí nad Labem jak smetí, ferrata donedávna žádná, takže tyhle lezecké cesty asi nikomu chybět nebudou.

Místa, kde jsou kruhy od dvou lezeckých směrů, jsou vyznačena červeně.
Ondra Beneš v boulderu Blansko 7C+, který nyní kříží pravý nástup ferraty Poustevna C. Repro: FB EasyClimbing

Kaple Navštívení Panny Marie

Na místě dnešní ferraty Poustevna C stávala kdysi poutní kaple Navštívení Panny Marie. Podle wikipedie historie zdejšího místa začala někdy po roce 1800, kdy našel místní sedlák Erasmus Rössler v čp. 20 v Mojžíři sošku Panny Marie a vybudoval pro ni na kopci nad Mirkovem jeskyni. "Již tehdy sem začali putovat věřící. Protože však toto místo nebylo vhodné, byla socha přenesena na jiné místo a opět umístěna ve vytesané jeskyni. Z darů četných poutníků byl roku 1811 založen fond na vybudování kaple, která byla v pseudorománském stylu postavena roku 1858–1859 v místě poustevny," píše se na wiki.

Kaple byla přistavená ke skále, zadní část lodi byla již zadlabaná do skály. Střechu měla sedlovou. Na počátku 70. let 20. století již bylo vnitřní zařízení rozbité vojáky, kteří opravovali okolní silnici. V červnu 1975 byla odstřelena věž, v červnu 1977 zbořena loď kaple. 
Tak vypada kaple v místě dnešní ferraty.
Text a foto: Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat