22. 4. 2017

Místo X vydalo další poklad: smrže obecné. KPI a mykoplán zatím OK

Location: České středohoří, Česko
Místo X, kde jsme 23.3.2017 byli poprvé na kačenkách českých (a nevědomky i na ucháčích obrovských), je jak pole někde v Indonésii, co dává sklizeň šestkrát do roka. Fakt neskutečný. Světlej lesejk 50x100 m, kam bych ještě před rokem na houby vůbec nešel, protože bych tam žádný nečekal, už vyklopil tři úrody - druhou kačenkovou i miminem smrže 8.4.2017 a v sobotu 22.4.2017 i půl koše smržů obecných.


Onu sobotu jsme se byli podívat na nové ferrátce Poustevna C od Karla Běliny poblíž Mirkova na Ústecku, pak jsme zkoukli nedalekou zříceninu hradu Blansko a nakonec nám JayKay oznámil, že bychom zjistit, jestli ten malej smrž z minula nemá bratry. 

"Zatím jedeme podle mnou vytýčeného jarního mykoplánu a kejpíáj zatím +/- plníme. Pod mým vedením jste měli možnost najít kačenky a jednoho smrže, ucháče berme jako bonus. Nebudeme ale usínat na vavřínech a sjedeme na kótu iks prověřit stav smržstva. Vpřed!" zavelel malý mykolog JayKay. 

A jak řekli, tak udělali. Kousky za zenitem jsme nechali v lese na semeno, ale pár smržů obecných se nám podařilo sebrat. Letos jsou podle pražského houbaře Radka Mikuláše na jarní houby dobré podmínky: padalo dost sněhu a deště a nebyly holomrazy. Ještě, že tak. Při představě, že neplníme mykoplán - ve kterém je ještě jako nesplněný bod prvonález čirůvky májovky - jsem dost nesvůj.

Text a foto: Papouš


První smrž z kóty X, houbového Magic Woodu. 
Morchella family. Myslim, že na fotce jich je šest.
Smrží twins. 
Jen se takhle nahnu, abych zkontroloval, co jste našli a jestli plníme mykoplán a kápéíčka.
To je všechno? Skočte znova na kraj lesa, tušim tam ještě pár kousků...
JayKay měl pravdu.
Vlevo fáš z jater, uzené krkovice, rohliku, cíby a koření. Vpravo smrže, které naplní.
Zapéct na 30-40 min na 200 stupňů a podávat třeba s bramborem a dvanáctkou z pivovaru Millénium.

Žádné komentáře:

Okomentovat