6. 5. 2017

Středák nad Pryskem - další plezírek u Nového Boru

Location: Střední vrch, Prysk, Česko
Na Novoborsku přibývají v posledních letech kvalitně zajištěné oblasti na vyvřelinách. Samozřejmě si musím přihřát vlastní polívčičku a zmínit Kašparák (vlastivěda, názvosloví), v Novém Boru - Arnultovicích díky vrtacímu refreshi ožila místní Skalka, tradičně je to i Ortel. Pozoruhodnou činnosti zde proslula též grupa kolem starosty Prysku Jana Svitáka a oddílu Skal Prysk.

Tahle partička zprovoznila kromě skal v okolí Práchně (věčně zamlžené vesnici na cestě z DC do LB u Kamenického Šenova) i jednu čedičovou klettergarten se spektakulárním kruhovým výhledem - Střední vrch aka Střeďák - kopec s dominantním suťovým skaliskem na Z okraji Lužických hor.  

O záměru starostenskýho z Preškavy a jeho vrtacího kumpána Tomáše Konwiche Konečného lezecky to tu zplanýrovat se mi doneslo echo někdy závěrem 2007. Dokonce jsem sem okolo Vánoc toho roku nakouknul, ale přišlo mi to mrňavý a lámavý.

Pak jsem kopec ztratil ze zřetele, až jsem loni vygoogloval lezeckého průvodce Střeďák. Celkem svěží dílko s pěkně popsaným přístupem, 32 cestami a vlastivědným apendixem - prostě průvodec, jak má být. Průvodce najdete ZDE. Přesto se do něj vloudily drobné chybky - např. ve dvou cestách na Masokombinát, a to Pipův smek 5 a A co budeme žrát 4 je místo dvou borháků avizovaných v průvodci jen jeden.     

Kromě Masokombinátu jsme v sobotu 6.5.2017 lezli ještě na Koňadrově vyhlídce, kde je pevná skála a cesty mírně do kopce. Celkově jsou v oblasti cesty do 15 m výšky, oborhákované s mírnými runouty. My byli na Střeďáku s JayKayem a oblast úplně babyfriendly není: pod skalama je suťový svah a kočár musíte nechat pod ním.

Lezení je tu tak na den a největší množství cest je v ranku 5 až 6 UIAA, ovšem klasa je v podání dvojky Starostenskej a Konwich trochu tvrdší, než je třeba na Kašparáku, přišlo mi. Na Střeďáku je krásná příroda a i tahle oblástka přijde softmoverovi v případě, když jsou písky navlhlý a předpověď nejistá, vhod. 

Hlavička fotí soušku rozklovanou ptáky cestou ke skalám.
Cestou ke skalám, jdete-li z parkoviště po směru hodinových ručiček kolem Středího vrchu, stojí přístřešek.
U přístřešku je skalka, kam vedou cca tři cesty v průvodci nepopsané. Skála ale vypadá šrotózně a zarostle.
Hlavní sektory - Koňadrova vyhlídka a Prostřeďák jsou o pár kroků dál.
Nejdřív zkoušíme pravou stěnu Masokombinátu (vlevo od Prostřeďáku). Je to nejblíž kočáru s JayKayem).
Výhledy ze Středního vrchu jsou famózní - pokus o fotku panoramatu Labských pískovců.
Jako první je na řadě Pipův smek 5. Info v průvodci o nepříjemném nástupu souhlasí, nesouhlasí počet borháků v cestě - místo ohlášených dvou je pouze jeden.
JayKayovo pojízdné doupě pod skalami. Blíž to nešlo - přímo pod stěnou na to není prostor a navíc se z cest můžou uvolnit kameny, byť je vidět, že čisticí práce v podání borců ze Skal Prysk a dalších tu proběhly vcelku kvalitně.
Technický nástup Pipova smeku 5 Hlavičce úplně nesednul, navíc nadávala na lišejníky na skále.
Tohle znám - to nastane, když se napřed navrtají borháky a pak se zjistí, že je krátkej řetěz. Výsledkem tohoto štandu na vrcholu Masokombinátu je, že se v něm páčí majlonka v levém borháku. Tady platí dvakrát měř a jednou vrtej.
Pohled na Masokombinát od Koňadrovy vyhlídky. Při levé hraně vede celkem pěkná cesta Co budeme žrát 4. V průvodci se píše o 2 borhácích, je tam ale jen jeden.
Hlavička v Diferák taky dobrý 4 na Koňadrovu vyhlídku. Super skála, super cesta.
Zajímavé struktury v Diferák taky dobrý 4
Skály na Středním vrchu - zleva Koňadrova vyhlídka, hned nad ním Kamzičí latrína, na rozhraní světla a stínu travnatý Bürgermeisterův žlab, za břízou Prostřeďák a vlevo Masokombinát.
Za Masokombinátem je ještě Štěpánův masiv se třemi cestami.
Cestou domů zastávka v českokamenickém pivovaru. Toho prcka uprostřed - Jakuba - jsme měli koupit víc. Fakt výborný pivo.


Text: Papouš
Foto: Hlavička a Papouš

Žádné komentáře:

Okomentovat