25. 11. 2016

Malta National Aquarium - mořská hvězdice s rybami

Location: Malta National Aquarium, Malta
Kdo rád akvárka, tomu se bude v Malta National Aquarium líbit. Není to sice takovej spektákl, jako mají třeba v zoo v Berlíně, podvodní tunel i žraloky mají v Barceloně větší, v Bergenu je to zase víc interaktivnější, ale budova ve tvaru mořské hvězdice na severu ostrova Malta skýtá taky dost zábavy. Do světa vodních mrch jsme zavítali na sklonku dne v pátek 25.11.2016.
V hlavním akvárku mají hlavně ryby z Indického oceánu - žraloky černoploutvé, zebrovité a leopardí, rejnoky a další rybky. Tank má v průměru 12 metrů a prochází ho podvodní tunel, což je pěkná show. Jestli jsem správně pochopil průvodkyni, tak si tu při krmení ryb hrajou se světlem. Napřed je nastaví tak, aby vytvořili denní podmínky, kdy žerou dravé ryby. Pak se krmí zbytek. Má to údajně ten efekt, že nažraný dravci pak nemají nutkání zkonzumovat zbytek akvárka.

Najdete tu i nějaká tropická akvárka, murény, humra nebo nejmenšího žraloka máčku. Zbytek je taková středomořská klasika - nějaký stříbrný ryby s černejma flekama, prostě místní standardní nebarevno, na které můžete narazit při šnorchlování (šnorchluňk nad korálovým útesem v Egyptě prostě hraje více barvami). 
Co je prima, že v akvárkách jsou různé artefakty, na něž se dá narazit při potápění kolem Malty - vraky lodí nebo zbytky bombardéru. Jak jsem pochopil z průvody, Malta je celkem dost oblíbená mezi potápěči. Suma sumárum - vlez hnusných 12,90 €/hlava, ryby dobrý, magnety na ledničku v přilehlém shopu žádný nebo hnusný. Ale kávka na terase akvárka při západu byla romantička.

Malta National Aquarium


Triq it-Trunciera, St Paul's Bay SPB 1500, Malta
Dospělí 12,90 €, děti 6,00 €
Otevřeno 10.00-18.00 (zima), 10.00-20.00 (léto)

Text a foto: Papouš


Budova Maltského národního akvária má tvar mořské hvězdice.
Hlavička a oceánolog JayKay sestupují do říše ryb.
Svět středomořských ryb mi přijde takový nebarevný.
Stříbrná ryba s černejma flekama - nejčastější "úlovek" při šnorchlování.
Zase nějaká šedá myš.
Vrak letadla. Mohl by to bejt třeba TENTOK, nebo TENTOK?
Máčka.
Raynok.
Vajíčka máčky.
Oceánolog ve svém živlu a v nosítku.
Žralok černoploutvý.
Tropická ryba.
V tunelu.
Tropické akvárium.
Vykukující muréna.
Vykouklá muréna.
Vrak lodi.
Humr.
Romantička.


Malta Trip 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat