22. 7. 2017

Náklony a krysy na slalomovém kanálu ve Veltrusech

Location: Slalomový kanál Veltrusy, Česko
Zatímco lezení se dá ve dvou s 1,5ročním JayKayem jakž takž zvládnout - při kombinaci bezpečnej plac pod skálou, jištění na top rope, dostatečná zastíněnost - v případě vodních taškařic je to trochu jinak. Jeden rodič musí zůstat na břehu a věnovat se rostoucímu vodákovi na full time, druhej se může plácat ve vodě. Ale dá se taky. Potřeba vošoupat trochu kajakářskej hardware, vodstříhat visačky u hydra nakoupenýho na Vánoce 2016 a potrénovat náklony a přejezdy proud/rozhraní/vracák nás zavedly v sobotu 22.7.2017 na slalomový kanál do Veltrus.


Hlavním hrdinou dne byla Hlavička, která dostala k nardám naježenej voucher do vodácké školičky Jiřího Jíchy Najmana. Ta nabízela optimální poměr cena/výkon - jednodenní kurz za 1.200 CZK. Již předání voucheru vzbudilo mírnou nejistotu, která s blížícím se termínem kurzíku trochu vzrůstala a vyvrcholila na místě samotném skřeky: "Já nejdu, jdi ty!" Zase matroš už je po kupě a přece nebude doma ležet v komoře. Aktérka se nakonec zdravě nabudila a šla na to.

Pod vedením instruktora Martina Svobody skupina 4 lodí napřed dopoledne trénovala na flat wateru nad kanálem správné pádlování a přejezdy proudu na začátku kanálu. Veltrusy tekly 22.7.2017 cca od 10.00 do 12.00. Když už byl kanál přepažen a voda z něj skoro odtekla, oddělila se Hlavička od skupiny a k překvapení všech ho seskákala až dolů. 

Odpoledne pak bylo info o výstroji a od 16.00 do 18.00 zase tekla voda - takže drilly náklonů, zastavení ve vracáku, přejezdy proudu a pořád dokola. Vyvrcholením byl sjezd obtížnější části kanálu až dolů, k němuž se nakonec odhodlala jen Hlavička a z větší části proběhl ve formátu - zvlášť loď, zvlášť paddlerka. 

Nakonec se akce vcelku líbila, dojmy nebyly vždy pozitivní, ale každopádně mocné.

Text a foto: Papouš   

Úvodní (ne)nadšení.
Příprava na úvodní slide.
Ředitel všeho vodáctva JayKay řídí provoz z kokpitu čůriota...
...aby vzápětí přešel k technické kontrole plavidel a dal pár vodákům dejchnout.
Dohližitelka zatím s grupou trénuje na flat wateru.
Pokus o eskymáka skončil krysou.
Veltrusy se sjíždí na lecčems.
Raftafariáni se bavěj naskakováním do raftu z houpačky.
Pod flat waterem je i white water.
Kytky rostoucí na březích kanálu musej mít abnormální pevnost v tahu.
Jídlo ušlo, ale ten bryndák mi už příště nedávej nebo ho zahodim.
Známý ústecký vodák a horolezec Kajman. "Kajmane, budeš na facebooku." "Di do prdele i s FB..."
Skupina anglickejch raftařů tu trénovala exit z Británie přes La Manche, až dojde k oddělovací fázi brexitu. Politolog JayKay k tomu dodal, že až se to vysere v Evropě, budou pádlování potřebovat i na cestu z Lampedusy do Libye.
U kanálu je i menší kempík a prima krytá hospoda...
...a v hospodě maj stylovou houpačku ze zlikvidovanýho Liquida.
Náklony.
Ředitel školičky Jícha vyučuje ze břehu.
Hlavička v akci.
Známý ústecký kajakář Kejml s lodí Hlavičky na hop šňůře. Paddlerka projela cílem odděleně od plavidla. 


Žádné komentáře:

Okomentovat