4. 7. 2017

Votrubcův lom - achát mining na Kozákově

Location: Votrubcův lom, Kozákov, Česko
Do Votrubcova lomu na úbočí Kozákova (744 mnm) v Českém ráji jsem se za acháty vydal již zkraje devadesátek, cca 1991. Tehdá jsem v rekreačním středisku UJEP Bukovina u hruboskalského arboreta uzmul kladívko a s několika kumpány zajel na průzkum tohoto melafyrového lomu. Našel jsem dvě pecky, tedy valouny s možným achátovým jádrem, ale žádná sláva to nebyla ani po výbrusu na sklářském brusu u spolužáka Vostatka. Ale bavilo mě to silně.

Časy se změnily - na Bukovině to bejval punk, tehdá tam dalo spát skoro zadax ve stodole s vosíma hnízdama nad hlavou, postupem doby tam přibyly válendy, klenby na chodbách zakryly sádrokartony a platí se tu víc. Ve Votrubcově lomu se taky platí - 60 Kč, ale je u toho výstavka šutrů. Co se nezměnilo, je genius loci obou míst. Jet s kladívkem na acháty je prostě zábava jak sviň.

S Hlavičkou a začínajícím geologem JayKayem jsme se k Votrubcovi vypravili v úterý 4.7.2017. Muzeum kamenů u silnice na Kozákov, které je součástí Votrubcova lomu, je třeba proti Terra Mineralia ve Freibergu punk - vem kolečko šutrů, nasyp ho do skleněný vitríny, trochu to natoč, aby na to hejlové viděli, popiskama se nezdržuj. To vše ve místnosti 4x4 metry, nic víc. Ale kvůli tomu tu úplně nejsme.

Zajímavější je špeluňka vedle výstavy, kde vám nalezené pecky rozříznou, případně zbrousí a vyleští. Nám tu fikli pecku za pouhou dvacku. Ale to předbíháme. Nejdřív je potřeba se vydat přes silnici nahoru do kopce, kde je po 500 metrech předmět prospektorského zájmu - Votrubcův lom.

Když tam dorazíme, na místě už kutá asi pět skupin. Hlavička zahlaholí, že na zlato a drahé kameny jí vždycky užilo, a i s JayKayem na zádech začíná drtit doneseným kladívkem první červeno-zelené melafyrové kameny. Zmítá jí takovej londonovskej zlatohorečnatej trans. Nakonec nachází pecku tak 3x1 cm a pár dalších vzorků. Tu nám pak kuchne mistr dole v dílně. Žádný hyperkresby nalezený šutřík neměl, ale jako památka na achát mining je super.

Text: Papouš
Foto: Hlavička & Papouš 


Před vchodem do muzea minerálů u Votrubcova lomu.
Když jdeš na acháty, vem si kladivo. Když ho nemáš, za dvacku + kilo záloha půjčíš na místě.
Hlavička a JayKay si prohlížejí výstavku.
Nastupujeme do Votrubcova lomu.
Tudy se to sypalo.
Votrubcův lom.
Dej sem kladivo, jdu na to.
Achátokopka s malým prospektorem.
Hledačů je tu víc.
Hlavičku achát mining pohltil.
Když není hammer, klacík taky dobrej.
Mistr nám dělá řez achátem.
A to je výsledek.

Žádné komentáře:

Okomentovat