30. 9. 2017

Via ferrata Kavárnička aneb kočkování s Kočkou

Location: Ferrata Kavárnička, Srbská Kamenice 176, Česko
FB tamtamy ohlásily na poslední sobotu v září 2017 otvíračku nové ferraty Kavárnička, kterou podle nápadu Petra Cestáře Kočky natáhli na stěnu 12m pískovcového lomu v Srbské Kamenici na Děčínsku Karel Bělina a young gun Vojtěch Mikulica. Počasí bylo ideál a ideál to bylo i z toho důvodu, že jeden rodič může vzlínat a druhej zatim opečovává čerstvě chodícího mládence pod skálou.

Otvíračka byla ohlášena na 10.00 s tím, že do 12.00 je ferrata vyhrazena jen pro děti. Na lomovou stěnu vedou 4 směry - zprava Život na hraně B, Cesta domů B (pro sestup), Moribundus C a Brute Force D - a všechny se sbíhají nahoře v jednom bodě na lavičce u vrcholové knížky. Přijíždíme proto 15 minut před polednem, poslední děti dolézají, jdeme na to.

Vylezu nejpravějším béčkem, slezu sestupovým béčkem a jdu prohodit pár slov s otcem idey Petrem Kočkou. Než vylíčím, co se dělo poté, jedna historická vsuvka. Kdysi vydával náčelník děčínského HO CAO (Climbing - Adventure - Outdoor) Jiří Houba Chára bezvadnej oddílovej měsíčník s novinkami z lokálního lezení, reportážemi a dalším zábavným čtením - CAO News.


Autor nápadu na stavbu ferraty Petr Kočka.
Petr Kočka, verze 5/2016. Petr Kočka, verze 9/2017 už tak útlocitnej neni a nechá navalit železo do skály po metrácích.
Tak 10 let tomu nazád byla v CAO News poznámka, jak Petr Kočka objevil u nástupu lezeckejch cest (nevim kde, musel bych dohledat, ale asi neni důležitý - edit 28.10.2017 - článek o kočičím škrábání skal jsem nakonec našel v CAO News 5/2006, reprint viz výše) označení cest obtížností a rozvášnilo ho to tak, že to označení vyškrábal kusem železitého pískovce. Tou dobou jsem se vrtání a označování novejch cest docela věnoval, tak mě Kočkova zarputilost zaujala. V diskusi na Lezci jsem si pak zavtipkoval, že by možná stálo seškrábat třeba turistický značení.

No a po dekádě od týhle taškařice se dozvídám, že purista Petr Kočka, kterýho rozněžní lezecká značka na skále, je autorem myšlenky zadrátovat skálu pár metrákama železa. Tak tomu řikám názorovej vývoj! Samozřejmě jsem se neudržel a napsal v tomto duchu něco duchaplnýho ke statusu o Kavárničce na FB :-)

Tak se teda chystám poptat otce idey, dříve puristy, toho času skalního dráteníka, co a jak s Kavárničkou.
"Čau, já jsem Křivinka aka Papouš," a podávám Kočkovi ruku, kterou tiskne na pozdrav. Pak ale zjistí, že to byla chyba. "Aha, ty seš ten diskutér. Kdybych to věděl, tak ti ruku nepodám. Vážně." Řikám, že chci jen nějaký info k ferratě. "S lidma jako ty se nebavim," končí debatu mírně excitovaný Kočka. 

Tak to byla veselá historka z natáčení. Ferrata je ale pěkná, je vidět, že si tu Petr Kočka i Karel a spol. tvrdě mákli. Za to klobouk dolů. Pro remcaly, že ferrata vede na pískovci - je to bejvalej lom. Poustevna C, Pastýřská stěna čelem k Labi nebo umělka pod Toreadorem v Labáku vedou taky po člověkem upravené skále. Jiná písnička bude ale asi poslední Karlův počin v oblasti Vaňovské jehly v Ústí n.L., kde údajně zrušil jednu svou cestu z roku 1994 a plesknul tam ferratu. To už mi hlava nebere...

V Kavárničce plné emocí zkonzumuju všechny směry, pak jde na řadu Hlavička a mezitím dorazivší Majkl Vyleťal se synkem Kubou. Pak se spakujeme a jdeme se po modré podívat na zrekonstruovaný a plnou polní osazený bunkr řopík kousek nad vesnicí. Určitě stojí za vidění.

Text a foto: Papouš    
V sobotu 30.9.2017 se v Srbské Kamenici na Děčínsku otevírala nová 12m ferrata Kavárnička. Od 10.00 do 12.00 bylo lezení vyhrazeno pouze dětem.
Ferratu ze silnice nepřehlédnete díky ceduli mocných rozměrů. Za cedulí je nástěnka s instrukcemi pro návštěvníky a sloupek se zákazovými značkami. Těch cedulí tu neni úplně málo.
Nejužitečnější informací je popis cest.
Petr Cestář Kočka stoupá směrem Život na hraně, obtížnosti B.
Nad dolezovou částí Života na hraně B číhají visuté drny, které by stály za odklizení.
Kafemlejnek zabudovaný do lomové stěny, kudy vede ferrata Kavárnička.
Jedna z účastnic slavnostního otevření leze směr Moribundus C. V popředí sestupová varianta Cesta domů B. Všechny směry se scházejí nad slaňákem, kde je i malá lavička - což není ten kus dřeva v popředí. Dřevo v popředí je plošinka usnadňující pravděpodobně nástup do slanění. Každopádně je to přidělaný hodně hajdalácky. Když se uvolní systém, kterým dřevo drží na dvou trnech ve skále, může dřevo i šrouby vypadnout, protože nejsou zajištěny proti sesmeknutí z trnů. Možná bych se tomu radši spíš vyhnul.
Petr Cestář Kočka stoupá variantou Brute Force D, aby na vrcholu ferraty osadil vrcholovou knihu. O brutální síle to ale není, jde spíš o to ustát solivé stupy. Zafuníte si ovšem taky.
Kromě cedulí je dole u ferraty dost míst na sezení a menší parkoviště. Za to palec nahoru. Vlevo v červené bundě přichází Majkl a Kuba Vyleťalovi. 
Hlavička v céčkovém dolezu ke knize.
JayKay vysvětluje Majklovi, jak se správně navázat na lano.
Kuba Vyleťal nastupuje do Cesty domů B. Hlavička se kochá.
Vyleťalovci se blíží k vrcholu.
A jsou tam.
Zápis do ferratoknihy.
Hlavička sestupuje. V popředí ono pofiderní prkýnko.
Vzhůru do bunkru.
Bunkr hier.
Lehký kulomet.
Pěkný trs třepenitky svazčité.
A eště jeden bunkr.

Žádné komentáře:

Okomentovat